36℃ 21℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Növénytermesztés

KG Nagykun az új, államilag elismert árpafajta

Debreceni Egyetem

KG Nagykun néven a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetének újabb őszi árpa fajtajelöltjét nyilvánította államilag elismertté a Fajtaminősítő Bizottság. Az új árpafajta több mint tíz éves nemesítői munka eredménye.

Az új árpafajta korai érésű, hatsoros takarmányárpa. A hivatalos kísérletek és vizsgálatok alapján a mért tulajdonságok a gazdasági értékvizsgálatok és a növénykórtani rezisztenciavizsgálatok szempontjából is maradéktalanul megfeleltek az állami elismerés feltételeinek.

A KG Nagykun a NÉBIH által vizsgált három év átlagában 101,3%-a volt a standard fajták átlagtermésének (8,19 t/ha), a szemek nyersfehérje-tartalma pedig 0,4%-kal lett magasabb a takarmány standard fajták átlagánál. Mindemellett télállósága és állóképessége is kedvezőbb az átlagnál. A fajta az árpalisztharmattal és az árpatörperozsdával szemben mérsékelten rezisztens, hálózatos levélfoltosságra közepesen fogékony.

Az állami elismerést igazoló oklevelet január 25-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között, az AGROmashEXPO-n vette át Czimbalmos Ágnes, a Karcagi Kutatóintézet Növénynemesítési és Fajtafenntartási Osztályának vezetője Szépe Ferenctől, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetőjétől és Lukács Józseftől, a NÉBIH elnökhelyettes-igazgatójától.

A KG Nagykun a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetének már a 36-ik saját nemesítésű, államilag elismert növényfajtája, őszi árpából pedig az ötödik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

2023. december 29. 14:40

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.

Növénytani virtuális adatbázist hoztak létre a Debreceni Egyetemen

2020. szeptember 2. 12:17

A gyűjteményt tízéves tanszéki munkát követően, egy európai uniós projekt keretében hozták létre.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Tejcsoki, étcsoki vagy fehér csoki? Ezt szeretik legjobban a magyarok

2023. október 28. 07:10

Nem kell a cukormentes, a hagyományos tejcsokoládét szeretik a legjobban a magyarok – többek között ezt bizonyítja a Debreceni Egyetem kutatójának átfogó felmérése. Az Appetite folyóiratban megjelent közleményért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját is elnyerte Kiss Marietta, a Gazdaságtudományi Kar docense.