Növénytermesztés
Növénytermesztés

KITE: Legyen a vízügy szívügy!

KITE: Legyen a vízügy szívügy!

KITE Zrt.

Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. vezetője az aszály- és belvízkárok mérséklésének érdekében.

Az összefogás eredménye egy olyan monitoring rendszer lesz, mely non-profit jelleggel segíti majd a magyar gazdálkodókat a vízkárok okozta veszteségek mérséklésében.

Az összefogás kezdeti lépésére a Szélsőségek szorításában – Adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban című nyitókonferencián került sor Nádudvaron, a KITE Zrt. oktatótermében.

Szabó Levente és Somlyódy Balázs

 A víz okozta veszteségek nem csak globálisan, de hazánkban is megnövekedtek. 2015-ben a vízhiány okozta terméskiesést Magyarországon 400 milliárd forintra becsülték. Ebből az adatból is látszik, milyen jelentős a probléma, ennek orvoslására pedig stratégiai tervet dolgoztak ki, melyet Magyarország kormánya elfogadott –  tájékoztatta a jelenlévőket Somlyódy Balázs az OVF főigazgatója.

Alapvetően a legfontosabb feladat az, hogy a létesítményközpontú vízgazdálkodást ki kell, hogy egészítse egy, a vízigény és a vízhasznosítás által meghatározott, valamint a vízkibocsátás szempontjait figyelembe vevő szabályozás. Ennek a gondolkodásmódnak meghatározó elemei a tudományos megalapozottság, a szakmaiság és az innovatív szemléletmód.

A KITE Zrt. és az OVF közös együttműködésével felálló aszálymonitoring rendszer az első eszköz a megelőző, preventív jellegű vízellátási rendszer felépítésének, mely meg tudja előzni a mezőgazdaságban keletkező aszály- és belvízkárokat.

E gondolatmenetet Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának beszéde egészítette ki, mellyel felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy eredményes termelést csak akkor végezhetünk, ha a mezőgazdasággal kapcsolatos, a különböző érdekszervezeteknél fellelhető tudást, ismeretanyagokat és innovációt rendszerbe integráljuk.

Szabó Levente

A műszaki, agrotechnológiai és IT fejlesztések már rendelkezésünkre állnak, és a KITE Zrt. ezt igyekszik egy valamennyi ágazatra és technológiai beavatkozásra adaptálható, nagy területre kiterjeszthető, folyamatosan fejleszthető, felhasználóbarát rendszerré alakítani, melynek szerves része a KITE Zrt. szóban forgó precíziós meteorológiai rendszere is.

A precíziós gazdálkodás a helyspecifikus rendszerek szenzorai által biztosított pontos, megbízható adatok nélkül elképzelhetetlen. Egyik ilyen fontos adatsor a termelő saját területére vonatkozó agrometeorológiai adat – mondta beszédében Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója.

A KITE Zrt.  – a precíziós gazdálkodás éllovasa – még 2016-ban elkezdte saját meteorológia hálózatának kiépítését, melynek során 2017 végére országosan több mint ötven helyen telepítettek agrometeorológiai állomást, amelyek mérik többek között a csapadékot, a szélirányt- és -erősséget, a globális sugárzást, a levélnedvességet, a levegő-hőmérsékletet és a páratartalmat, valamint a talajhőmérsékletet és több szinten a talaj nedvességtartalmát. Ezen állomásrendszer bővítése folyamatosan zajlik.

A KITE Zrt. fontosnak találta, hogy egy kimondottan a precíziós gazdálkodás szükségleteinek megfelelő rendszert alkalmazzon, ezért arra a döntésre jutott, hogy saját fejlesztésű rendszert alakít ki, melynek jelentős előnye, hogy az általánosan megfogalmazott igényeken túl, bármely, a gazdálkodók felől érkező egyedi igényt ki tud elégíteni egyedi fejlesztések révén. A nagy értékre való tekintettel a mérőállomás lopás elleni védelemmel is el van látva. Az állomás GPS nyomkövetőt tartalmaz, valamint elmozdulás- és dőlésérzékelőt.

Hadászi László

Meteorológiai állomáshoz önálló tápellátással rendelkező további adatgyűjtő modulok, úgynevezett NODE-ok illeszthetők, és így egy bázisból és több alegységből (NODE) álló hálózat is kialakítható. Ezek az adatkonverterek is képesek a fentebb felsorolt szenzorok közül bármelyiket lekezelni és továbbítani az adatait. A NODE-ok nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan telepíthetők közvetlenül az állományba, így a helyi mikroklíma is vizsgálható.

Ezzel a módszerrel például gazdaságosan megoldható, hogy egy öntözött területen a precíziós öntözés megvalósításához egy bázisállomás telepítésével mérjük a teljes területünkre vonatkozó adatokat (pl. sugárzás, csapadék, stb.) és a NODE-ok telepítésével a terület különböző talajtani tulajdonságokkal bíró részein közvetlenül az állományban mérjük a talajnedvességet, és ezen adatok felhasználásával alakítjuk ki a differenciált öntözésünket.

A KITE Zrt. a saját RTK hálózatának adatkommunikációs csatornáit is felhasználja az agrometeorológiai állomások adatainak továbbítására, így azon partnerei számára, akinél KITE RTK ismétlő állomás üzemel egy igen költséghatékony megoldást tud nyújtani.

A közeli cél a rendszer adatainak felhasználásával az 5 legjelentősebb szántóföldi növény, és az almakultúrák esetében – a precíziós gazdálkodás keretein belül – a legjelentősebb betegségek és károsítók előrejelzési, valamint a precíziós öntözés támogatási rendszerének kialakítása.

Ennek a célnak az eléréséhez járul hozzá az OVF-fel 2018. 04. 17-én megkötött együttműködési megállapodás, melynek keretein belül a KITE Zrt. és az OVF a saját állomásrendszerének adatait cseréli ki, ezzel segítve a KITE precíziós előrejelzési rendszer kialakítását és az OVF aszálymonitoring rendszere által biztosított adatok pontosítását.

A termelőknek lehetősége van – és aki precíziós gazdálkodásba kezd annak elengedhetetlen – a KITE állomások megvételére, vagy szolgáltatás keretén belüli igénybevételére és így a saját termőterületükről származó adatok felhasználására. Az állomások adatai a felhasználók számára a KITE precíziós gazdálkodási weboldalán, a PRECGAZD.HU portálon keresztül érhetők el – előzetes azonosítást követően.

A rendezvényen megjelent Kiss Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke üdvözölte a kezdeményezést, hiszen ennek eredményeképp az öntözéssel kapcsolatban megvalósulhat a kamara arra vonatkozó célja, hogy a döntéshozók, a mezőgazdaságban dolgozók és a különböző érdekszervezetek, mint a KITE Zrt., közös munkája nyomán tud létrejönni egy eredményesebb gazdálkodási forma.

AgroFIELD Akadémia Konferencia - Dr. Abdul M. Mouazen professzor előadásának előzetese – VIDEÓ!

Dr. Abdul M. Mouazen professzor a talajtömörödöttség-érzékelési eljárásokról, a helyspecifikus talajművelésről tart előadást az AgroFIELD Akadémia Konferencián, Kecskeméten, 2019. február 7-én.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

További milliárdok segítik az öntözésfejlesztést

2019-ben közel félmilliárd forintból jöhet létre az öntözési ügynökség – működésére pedig 2020-tól további évi 300 milliót kell biztosítani –, továbbá feladat lesz az öntözési ügynökségre vonatkozó és az önkéntes termelői öntözési közösségek működését segítő részletes szakmai koncepció megalkotása.

Tritordeum: látnak fantáziát az árpa és a durum búza keresztezésének eredményében

A fenntartható gazdaságban nevelhető, rendkívül ellenálló tritordeumból sütött kenyér tízszer annyi luteint tartalmaz, mint a fehér lisztből készült változat.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

A Valagro-nak, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének a legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény.

2018. január 30. 15:08

Az AGCO és a CNH is partnerek az új digitális projektben

A dolgok internete (IoT) magában rejti azt a lehetőséget, hogy megnövelje a mezőgazdasági hatékonyságot, de a különböző traktor- és gépgyártóktól származó termékek jelenleg “nem beszélik” mindig ugyanazt a nyelvet, tehát nem képesek digitális információ-cserére.

2018. április 9. 09:01

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

2018. június 19. 12:45

A siker feltétele az agráriumban a digitalizáció - Agrofield 4.0 konferencia

Filozofálhatunk azon, hogy a precíziós gazdálkodás a múlt, a jelen vagy esetleg a jövő, de itt van.

2018. február 6. 12:08