Növénytermesztés
Növénytermesztés

Ambiciózus terv: önellátók lennénk szójából, ötszörös termelésnövelésre volna szükség hozzá

Ambiciózus terv: önellátók lennénk szójából, ötszörös termelésnövelésre volna szükség hozzá

MTI

Magyarország szója önellátottsága mindössze 15–20 százalékos, amelyen nagyon fontos lenne változtatni az Agrárminisztérium szerint. Távlati cél az önellátás lehet, ám ehhez még nagyon az út elején járunk.

Kína évente 90 millió tonna szóját vásárol a sertéstelepei ellátása érdekében. Magyarországon évente 160–180 ezer tonnát termelünk ebből a fehérjenövényből, ami az ázsiai szuperhatalom fél napos beszállításával egyenértékű. Egyebek mellett ez is elhangzott augusztus utolsó napján a XXVI. Kukorica-, Napraforgó- és Szójatanácskozáson Debrecenben.

A hírt azért érdemes ide citálni, mivel a magyar agrárkormányzat éppen most hirdette meg, hogy tovább kell növelni a szójatermesztést, és a cél ebből is az önellátás.

„A mezőgazdaságban nagyítóval sem találni olyan ágazatot, ahol ne kellene megfelelő előképzettség, tudás és tapasztalat nemcsak a fejlesztéshez, de már a talpon maradáshoz is. Mindez hatványozottan igaz a szójatermesztésre”

– idézte az MTI Farkas Sándor szavait. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület Szója Roadshowja idei bemutató-sorozatának második állomásán a baranyai Homorúdon beszélt erről.

Hozzátette, hogy ez a – talaj tápanyagkészletét a légköri nitrogén megkötése útján gazdagító – váltónövény kifejezetten gondos, jó gazdát kíván. Magyarországon az elmúlt években jellemzően 60–70 ezer hektárról 160–180 ezer tonnányi termést takarítottak be.

A fehérjenövényekre elkülönített pénzügyi forrásokkal megemelt területalapú támogatás következtében a szója termőterülete Magyarországon a 2015 előtti 40 ezer hektárról 2015-ben 77 ezer hektárra ugrott, de azóta elmarad ettől az értéktől, és az idénre alig 58 ezer hektárra csökkent.

„Az ország szója önellátottsága mindössze 15–20 százalékos, amelyen nagyon fontos lenne változtatni”

– ismertette az államtitkár. Farkas Sándor szólt arról is, hogy a klímaváltozás miatt az öntözésfejlesztés elengedhetetlen, ez az egyik alapja a magyar mezőgazdasági versenyképesség további növelésének.

Jelenleg is több, az öntözés ösztönzését szolgáló pályázat áll a gazdálkodók rendelkezésére. A támogatási kérelmeket még október 1-jéig lehet benyújtani. Eddig 766 termelő 52 milliárd forint támogatásban részesült.

Farkas Sándor kitért arra is, hogy a korábbi időszak keretösszegéhez kapcsolódóan jelentősen nőtt a szemes fehérjenövény-termesztés után járó támogatás keretösszege. A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület hathatós közreműködése révén 22 százalékkal bővült, és így 13 millió euró helyett mintegy 16 millió euró lesz a felosztható forrás.

A beérkezett kérelmek alapján az már tudható, hogy legalább 241 euró fajlagos támogatásra lehet számítani, ami 380 forint/euró árfolyamon 91,7 ezer forintot jelenthet hektáronként.

(Forrás: MTI – Fotó: Julio César García/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Amerikában az eladók, Európában a vevők kerültek fölénybe

2023. május 20. 05:37

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A szójabab epeszúnyog elleni védelem

2023. október 29. 13:10

A szójabab epeszúnyog egy viszonylag új, Iowában elterjedt szójakártevő faj.

Drágább lehet a szójabab a logisztikai problémák miatt

2020. június 10. 15:47

Az argentin Paraná folyó sekély vize még legalább szeptemberig biztosan lassítja majd az exportot és megviseli majd az ország szójabab feldolgozását.

A viharkárok miatt drágul a kukorica

2020. augusztus 22. 09:07

Európában jó hangulatú volt a kereskedés mind a négy kiemelt termék kurzusa felfelé ment.