Növénytermesztés

Kukorica alávetése pázsitfűvel: jó tapasztalatok

Agrofórum Online

Az alávetés célja, hogy a főnövény lekerülése után az alávetett kultúra valamilyen hasznos feladatot lásson el. Ilyen lehet a talaj takarása, a tápanyag megőrzése, a humusztartalom fokozása és a talaj mikrobiomjának gazdagítása.

Bár Magyarországon az alávetést inkább őszi vetésű kultúráknál használják, mert a tavaszi vetésűek esetében nem minden esetben megfelelő már a klíma, ez a kísérlet is bizonyítja, hogy a fajgazdagság növelése jó hatással van a fő növénykultúrára.

Harmóniában a két kultúra

Ebben a projektben vörös csenkeszt használtak, amely egy lassan növő fűfaj, és ideálisnak tekinthető alávetésre. Öt különböző, eredetileg gyepterületről származó vöröscsenkesz-fajtát teszteltek. Emellett azt is vizsgálták, hogy a különböző talajherbicidek milyen hatással vannak az alávetett fűre, amire azért volt szükség, mert az alávetésnél a legfőbb probléma a gyomosodás.

A kukoricát 9,5 növény/négyzetméter sűrűséggel vetették, a kukoricasorok között pedig 35 cm széles sávban szórták ki a vörös csenkeszt, 6 kg/ha mennyiségben. Az egyes kukoricatövek és az alávetett növény között 20 cm távolságot hagytak annak érdekében, hogy a kukorica gyökereinek ne kelljen konkurálniuk az alávetett növényekkel.

A talaj meghálálta

A vetéshez egy régebbi kukorica-vetőgépet használtak, amelyet egy speciális alászóró berendezéssel egészítettek ki. Az elemzések során kiderült, hogy a kukoricatermesztés alászórással terméshozamban nem mutat különbséget a hagyományos, alászórás nélküli kukoricatermesztéshez képest. A 2022-es száraz évben a terméshozamok még kicsit magasabbak is voltak.

Az alávetés a nitrogén téli tárolása szempontjából is előnyösnek bizonyult, és segített mérsékelni a tápanyagveszteséget. Az alacsony humusztartalmú területeken a humusztartalom javult, és a földigiliszták számának növekedése volt megfigyelhető. A vörös csenkesz mellé pedig találtak jól használható, kompatibilis gyomirtó szereket.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Búzatermesztés 200 évvel ezelőtt

2024. december 20. 10:10

A 19. század elején a búzatermesztés fáradságos tevékenység volt, hiszen gépek nem, kizárólag kézi szerszámok álltak rendelkezésre.

Mesterséges huminsavak menthetik meg a termőföldeket?

2024. december 18. 14:40

Egy új eljárással talán a jövőben a szerves maradékokból néhány perc alatt mesterséges huminsavakat lehet előállítani.

Bizonyítottan előnyökkel jár a szója korábbi elvetése

2024. december 13. 13:10

Az Iowai Állami Egyetem kutatása szerint termesztéstechnológiai módszerekkel is csökkenthető a mezőgazdaság kibocsátása, miközben a hozam nő.

Máktermesztés: mekkora területnagyság fölött engedélyköteles?

2024. december 12. 08:10

Hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete.

És a kukoricák? Szépek!

2022. május 30. 09:17

A kelőfélben lévő, vagy a néhány leveles kukoricában mindig számíthatunk a talajlakó kártevők kártételére.

Lejtmenetben a kukorica, de minden ár csökkent a kánikula enyhülése miatt

2024. július 27. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Az időjárási kilátások mozgatják a terménypiacokat

2023. augusztus 2. 06:10

Továbbra is az eladók uralták a terménypiaci kereskedést. Chicagóban a búza 1,8 százalékkal, a kukorica 1 százalékkal, a repce pedig 3,1 százalékkal lett olcsóbb.