Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kukorica: negatív rekord Békésben – az ár is alacsony

Kukorica: negatív rekord Békésben – az ár is alacsony

Agrofórum Online

Kukoricát idén 101 ezer hektáron termesztettek Békésben és 495 ezer tonna terményt takarítottak be. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke szerint ez közel ötven százalékkal marad el a tavalyi rekordterméstől.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára is az elmúlt öt év negatív rekordjának nevezte a kukoricatermést, hozzátéve, hogy a szórás nagy, hektáronként 2 és 7 tonna között ingadozott a termés, a megyei átlag hektáronként 4,9 tonna lett. Hozzátette, a forró, aszályos nyár miatt 3-4 ezer hektáron silózni kellett az nem termő kukoricát. A meleg időjárásnak egyetlen pozitívuma volt, hogy szinte alig kellett szárítani a kukoricát, míg tavaly ez jelentős kiadással járt – jegyezte meg. Barabás Béla elmondta, a kukoricatermesztés önköltségi ára hektáronként 220-260 ezer forint közötti, így a 41-42 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ár mellett csak az a gazda nyereséges, akinek legalább 5,5-6 tonna termése lett hektáronként. A titkár szerint néhány gazda kötött előszerződést a kukoricára, és legfeljebb 43-45 ezer forintos felvásárlási árat érhettek el, a többség azonban a raktározás mellett döntött. Barabás Béla megjegyezte, jelentős áremelkedésre nem nagyon van kilátásuk a gazdáknak, a világpiacon ugyanis nincs hiány kukoricából.

Adamcsik László, a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, raktárhiány nincs Békés megyében, de mivel a kalászos gabonák felvásárlási ára is alacsony volt, ráadásul most az értékesítés is leállt és a napraforgó egy része is a raktárba került, a kukorica betakarítása után „elfogynak a szabad helyek”. Hozzátette, január-februárban indulhat meg az értékesítés.

Békésben befejeződött a vetés is, őszi búzát 92 ezer, káposztarepcét 20 ezer, őszi árpát 19 ezer, tritikálét 4 ezer 500 hektáron vetettek. Kozsuch Kornél elmondta, a vetésszerkezet nem változott jelentősen, a Viharsarokban is megfigyelhető, hogy aszálytűrő-képessége és magasabb terméshozama miatt némileg nő a repce vetésterülete a búza rovására, de mint mondta, 92 ezer hektár alá már nem fog csökkenni a búzaterület. A gazdák az őszi mélyszántásokat várhatóan november közepére, végére fejezik be.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komlótermesztésben Németország maga mögé utasította az Egyesült Államokat

2024. június 23. 14:10

Sokkal kevesebb komlót ültettek Amerikában, ami lehetővé teszi, hogy Németország visszatérjen az élre a termelők listáján.

A tápanyagok segítenek a növényeknek legyőzni a hőséget

2024. június 21. 11:40

A globális felmelegedés hatására a növények gyorsabban nőnek. Emiatt több nitrogénre és foszforra van szükségük.

Aratnak Békésben, a repcével gond van, az árpával viszont elégedettek

2024. június 20. 08:40

Jelenleg Békésben az őszi árpa az aratás végéhez közelítve hektáronként 5–7 tonnás termésmennyiségekkel örvendezteti meg a gazdákat.

Búza: csalódást okozó év várható Franciaországban

2024. június 19. 10:10

Nehéz megjósolni a várható hozamot, miután az eső miatti vetésátütemezés nagyon változatossá tette a terméskörülményeket.

És a kukoricák? Szépek!

2022. május 30. 09:17

A kelőfélben lévő, vagy a néhány leveles kukoricában mindig számíthatunk a talajlakó kártevők kártételére.

A nagy mínuszok hete az agrártermékek piacán

2020. március 16. 14:38

A piacokat a koronavírussal kapcsolatos múlt heti hírek küldték padlóra.

A szervesanyag-gazdálkodás a hosszútávú jövedelmező termelés alapja!

2022. október 18. 13:02

Itt a legnagyobb jelentősége a növénymaradványoknak van, mert ezekhez a növény a talajból már 1x felvette a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött szén-dioxidból állított elő szerves anyagot.

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

2018. május 22. 14:00

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.