Növénytermesztés
Növénytermesztés

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

Agrofórum Online

Ez a nem mindennapi és a kukoricanemesítésben agrártörténelmet írt bejelentés 65 évvel ezelőtt történt. Dr. Marton L. Csaba tudományos osztályvezető ezzel a megdöbbentő hírrel kezdte előadását a MTA-ATK-ban rendezett kukoricabemutatón és szakmai tanácskozáson szeptember 11-dikén, Martonvásáron. A hallgatóság felkapta a fejét, mint ahogy a cím láttán a tisztelt Olvasó is.

A rendezvényt Dr. Balázs Ervin főigazgató nyitotta meg.

Dr. Popp József egyetemi tanár A kukorica termelésének/felhasználásának nemzetközi és hazai kilátásai címmel tartott előadást.

Az USA kukoricatermésének 35%-a etanolgyártásra megy – mondta. A 2030-ig szóló előrejelzések szerint valamennyi gabonaféle vetésterülete stagnálni fog, bár a búzáé szerényen növekedhet. A búza fajlagos hozama évek óta nem változik, a kukoricáé viszont növekszik.

Az igény is a kukorica javára tolódik el, mivel a baromfihús és tejtermelés növekvőben van, akárcsak az izocukor-gyártás és a kukoricából előállított lebomló csomagolóanyagok mennyisége is.

Ugyanakkor a bioetanolgyártás némileg csökken.

Külpiaci pozíciónkra hatással lehet, hogy Ukrajnában 19 millió ha-ról 27 millió ha-ra tervezik a kukorica vetésterületének növelését, ami akár 5 millió tonna kukorica exportot is eredményezhet. Az EU-val kötött megállapodás alapján évi 500 ezer tonnát vámmentesen exportálhat Ukrajna a tagországokba.

Az EU kukoricatermésének 12%-át adja Magyarország. Probléma, hogy éves szinten csak hat hónapig hajózható a Duna, mert vagy alacsony, vagy magas a vízállása, ami az exportot megnehezíti.

A jövőben bővül a termékválaszték, elsősorban a humán és ipari célú felhasználás okán – zárta előadását a professzor.

*

Marton L. Csaba a címben idézett mondattal kezdte Kukorica nemesítési eredmények 2018 című beszámolóját. Összehasonlításul megemlítette, hogy az USA 10 tonnás termésátlaga, az ott hullott – a miénkhez képest – kétszeres csapadéknak köszönhető. Ebben az összehasonlításban nem állunk rossz helyen. A kérdés a jövőben az lesz – mondta –, hogy 100 mm csapadékkal mekkora termésmennyiség állítható elő. Rátérve a jelenlegi helyzetre, az idei év hőmérséklet- és csapadékadatait ismertette, a várható termésekkel összefüggésben. Az érés jóval korábban következett be, az elmúlt évekhez viszonyítva. Augusztus 7-ére, már a korai fajták is beértek és 27-én a többi fajtánál is 25%-kal alacsonyabb volt a víztartalom, mint két évvel ezelőtt ugyanezen a napon.

Megemlítette, hogy az utóbbi öt évben 32 új martonvásári kukoricahibrid részesült állami elismerésben, ami rekordnak számít a megelőző időszakhoz képest.
Az egyes – forgalomba lévő – hibridek ismertetése során kiemelte az Mv-170 rendkívül korai 170-es FAO-számú hibridet, amelyet már igen jó eredménnyel takarítottak be.

*

Egy megjegyzés: Járva az országot meglepő, hogy a kukorica betakarítása csak ímmel-ámmal folyik, pedig a kukoricák java már beérett, bár igaz, hogy néhány helyen még a napraforgó utoljával bajlódnak a gazdák.

*

A silóhibridek ismertetésénél elmondta, hogy az újabb, ún. LEAFY típusú silókukoricák jellemzője, hogy a cső felett jóval magasabb levélszámmal rendelkeznek, mint a hagyományos silóhibridek.
Példaként az 530-es FAO-számú Siloking nevű fajtát említette elsőként. (A fajták részletes leírása a Marton Genetics termékkatalógusában megtalálhatók.)

*

Vida Gyula tudományos osztályvezető Búzanemesítési eredmények 2018 című előadása, mintegy folytatása volt a június 14-én Martonvásáron tartott szakmai napon elmondottaknak – megjelent az Agrofórum augusztusi számában –, mert az eddig feldolgozott adatok már a terméseredményeket is tartalmazták. Ez lényeges lehet a vetési szezon előtt a fajtaválasztáshoz.

*

A Bázismag Kft. és az Elitmag Kft. fajtaajánlata 2018 őszén című előadásokat a társrendező Marton Genetics ügyvezető igazgatója, Oross Dénes vezette be.
Elmondta, hogy a katalógusukban szereplő 18 növényfaj valamennyi fajtájából elegendő vetőmagkészlettel rendelkeznek. Megjegyezte, hogy 100 fajta vetőmagszaporítását koordinálják. Munkatársai a kukorica és gabona fajtaválasztékot ismertették.

Kukoricából itt is elsőként a MV-170-es hibridet emelte ki – Kasza András Géza –, amelyik a legkorábban érett be, ezenkívül több mint harminc fajta vetőmagkínálatával állnak a termelők rendelkezésére. Ezek közül jelentős a silóhibridek, különösen a LEAFY típusúak száma.

A martonvásári vetőmagkínálat a kukoricahibrideken túl kiterjed a napraforgóra, a tavaszi kalászosokra, a zab, a borsó és a szója fajtákra is.
Most azonban az őszi vetésűek vannak soron, ahogy azt Dr. Balla Zoltán kifejtette. Bőséges az őszi búza fajtakínálat. Számos nagy teljesítményű fajta vezeti a rangsort, az Mv Nádor mellett az Mv Nemere, az Mv Ménrót, az Mv Karéj, az Mv Ikva és az Mv Kolompos, amelyek üzemi kísérletekben az idei kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is 8 t/ha feletti termésátlagot értek el.

*

A szántóföldi program két részből állt. Az Agrotechnikai kísérleteket Dr. Árendás Tamás tudományos osztályvezető mutatta be. (Az eredményekről majd a Kukorica Extra kiadványunkban adunk tájékoztatást.)

A fajtakísérletekben már szinte valamennyi fajta beérett, csak a résztvevők kedvéért tartották lábon a már túlérett korai hibrideket is.
Itt győződhettünk meg a katalógusban szereplő hibridek tenyészidő- és teljesítménybeni gazdagságáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Chicagóban és Párizsban is drágult a kukorica

2023. június 7. 07:36

Egy jelentés szerint a június közepére és végére vonatkozó időjárás-előrejelzés valószínűleg döntő fontosságú lesz a gabonapiacok, különösen a kukorica számára.

Kukorica-szármaradvány fennhagyása ősszel és a bálák

2022. november 22. 07:37

A mezőgazdasági melléktermékek (mint biomassza) iránti mennyiségi- és minőségi igények folyamatosan növekednek. Ennek egyik oka, hogy a biomasszából előállított energia egyre nagyobb szerepet kaphat a megújuló energiatermelésben.

32 éves mélypontra zuhanhat a francia kukoricatermés

2022. szeptember 14. 07:17

Franciaország, az Európai Unió legnagyobb gabonatermesztője 1 millió tonnával csökkentette az aszály sújtotta kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését, azaz az 1990 óta legalacsonyabb szintre.

Három napja drágul a szójabab

2020. március 5. 11:02

A szakértők szerint a szójabab azért drágult mert a globális kamatcsökkentések élénkíthetik a gazdaságot világszerte és ez növelheti az amerikai agrártermékek iránti keresletet.