25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Növénytermesztés

Mérgezőből ehető növények

Agrofórum Online

Vajon lehetséges a mérgező növények ehetővé nemesítése? Valójában már most is számos olyan növényt fogyasztunk, amelyek toxikus vegyületeket tartalmaznak.

Példának okáért a nyersen elfogyasztott vesebabban található fitohemagglutinin hatására akár öt szem termés elfogyasztása is komoly emésztőrendszeri tüneteket okozhat – amennyiben nem hőkezeljük azokat.

A főzés számos növényt ehetővé varázsolt az emberiség számára, a termésekben található termolabilis méreganyagok lebontása segítségével. A növények olyan vegyületek termelésével tántorítják el a fogyasztani vágyó rovarokat, illetve állatokat, amelyeket a gazdálkodók évről évre szisztematikusan csökkenteni igyekeznek az élvezhetőbb ízhatás elérése érdekében.

Köszönhetően ennek a szelekciós tevékenységnek a ma hozzáférhető grapefruit, bimbóskel, vagy a padlizsán már sokkal kevésbé keserű, mint 50 évvel ezelőtt. Azonban minél vonzóbb a kérdéses növény a tányérunkon, annál inkább kívánatos a kártevők számára is.

Az ideális növény képes távol tartani a kártevőket a vegetációs időszakban, majd a betakarítás idejére étvágygerjesztőbbé válik.

A paradicsom esetében például a zöld termésben előforduló alkaloidok az érés folyamán természetes úton lebomlanak, azonban a génsebészeti technológiák számos egyéb utat is kínálnak.

Az olajáért termesztett repce maghéját például előzetesen eltávolították annak méreganyag-tartalma miatt. 2012-ben a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem tudósai a géntechnológia támogatásával olyan módosításokat hajtottak végre a repce genetikai állományában, amelyek hatására a magvak toxinszintje éréskor lecsökken. A préselt mag immár fehérjében gazdag lisztté alakítható, mely gabonapehely és vegán húspótló készítmények gyártásához használható.

Forrás: https://www.sciencefocus.com/science/poisonous-plants-edible-crops/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Hányszor kell permetezni az almafákat?

2020. március 25. 04:36

Sz. Kálmán kérdése: Hányszor, és mikor kell permetezni az almafákat? Mik a legjelentősebb betegségei és kártevői?

Sünök és a talajvédelem

2023. március 27. 05:36

A sün nagyon hasznos vendége a kertünknek, mert hernyókkal, rovarbábokkal, csigákkal, férgekkel táplálkozik, így nagy segítséget nyújt számunkra azzal, hogy a talajokban és azok felszínén ne szaporodjanak el a kártevők.

Projekt a paradicsommoly elleni védekezés biológiai elősegítése érdekében

2023. május 15. 10:39

2006-ban jelent meg Spanyolországban a paradicsommoly, ami az értékesítési lánc egészét tekintve jelentős veszteségeket okoz.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség

2022. augusztus 10. 08:42

A talajok víztartalma nem pótlódott, kertészeti növénykultúrákban is általános jelenség a levelek sodródása és a termés-, illetve a levélhullás.