Növénytermesztés

Mérgezőből ehető növények

Agrofórum Online

Vajon lehetséges a mérgező növények ehetővé nemesítése? Valójában már most is számos olyan növényt fogyasztunk, amelyek toxikus vegyületeket tartalmaznak.

Példának okáért a nyersen elfogyasztott vesebabban található fitohemagglutinin hatására akár öt szem termés elfogyasztása is komoly emésztőrendszeri tüneteket okozhat – amennyiben nem hőkezeljük azokat.

A főzés számos növényt ehetővé varázsolt az emberiség számára, a termésekben található termolabilis méreganyagok lebontása segítségével. A növények olyan vegyületek termelésével tántorítják el a fogyasztani vágyó rovarokat, illetve állatokat, amelyeket a gazdálkodók évről évre szisztematikusan csökkenteni igyekeznek az élvezhetőbb ízhatás elérése érdekében.

Köszönhetően ennek a szelekciós tevékenységnek a ma hozzáférhető grapefruit, bimbóskel, vagy a padlizsán már sokkal kevésbé keserű, mint 50 évvel ezelőtt. Azonban minél vonzóbb a kérdéses növény a tányérunkon, annál inkább kívánatos a kártevők számára is.

Az ideális növény képes távol tartani a kártevőket a vegetációs időszakban, majd a betakarítás idejére étvágygerjesztőbbé válik.

A paradicsom esetében például a zöld termésben előforduló alkaloidok az érés folyamán természetes úton lebomlanak, azonban a génsebészeti technológiák számos egyéb utat is kínálnak.

Az olajáért termesztett repce maghéját például előzetesen eltávolították annak méreganyag-tartalma miatt. 2012-ben a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem tudósai a géntechnológia támogatásával olyan módosításokat hajtottak végre a repce genetikai állományában, amelyek hatására a magvak toxinszintje éréskor lecsökken. A préselt mag immár fehérjében gazdag lisztté alakítható, mely gabonapehely és vegán húspótló készítmények gyártásához használható.

Forrás: https://www.sciencefocus.com/science/poisonous-plants-edible-crops/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Szója lombvesztés: mostantól több is belefér

2025. augusztus 15. 16:10

A szójabab akár 66%-os lombvesztést is tolerálhat terméscsökkenés nélkül – új irány a rovarvédelemben és a permetezési stratégiában.

EU-s szigorítás nehezíti a gabonatermesztők dolgát

2025. augusztus 13. 16:10

2025-ben több hazai gabonatáblában is megjelent az anyarozs. Az EU-s szabályok szigorodása miatt a fertőzés kezelése még nagyobb odafigyelést igényel.

A 9,5 millió dolláros támogatásból finanszírozott kutatás tovább erősíti az ausztrál termények jó hírét

2023. május 22. 11:31

A minőségi termékek előállításáról ismert Ausztrália jó híre még erősebbé válhat, hiszen 9,5 millió dolláros támogatást kapott a kártevők és betegségek elleni kockázatkezelésre irányuló, biztonságos kereskedelmet szolgáló intézkedésekre.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

2022. szeptember 27. 08:42

Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.

Új megoldásokkal erősíti kertészeti portfólióját a Bayer

2023. január 6. 14:46

A szerkivonások korában a Bayer különösen büszke arra, hogy 2023-ban két új termékkel is jelentkezik, új megoldásokat kínálva a kertészeti kultúrákkal foglalkozó termelőknek.

Látványosan megjelentek a gabonákon a kártevők – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 27. 14:10

Azt tartja a népi mondás, hogy „nem eszi meg a kutya a telet”. Ha ez igaz, akkor szomorú napok várnak még ránk.