Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Ne bízza az időjárásra munkája gyümölcsét!

Ne bízza az időjárásra munkája gyümölcsét!

Agrofórum Online

A gazdálkodók munkáját évről évre egyre több veszély fenyegeti, ezek közül leginkább ki kell emelnünk a szélsőséges időjárást, amelyet már idén is megtapasztalhattunk, hisz a március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy jelentős károkat okozott elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben. A fagyok után a következő károsító tényező az aszály lehet, amely hátráltatja a vetések kelését, fejlődését.

Fontos tudni, hogy a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer lehetőséget biztosít az agrárkárok online bejelentéséhez, a meghatározása szerint pl. a bekövetkezett tavaszi fagy jól beazonosítható, pontszerű káresemény, amely egy adott naphoz kötődik, és ettől a naptól van a gazdálkodónak 15 nap a káresemény bejelentésére.

A jelenleg is zajló Egységes Kérelem (EK) benyújtási időszak alatt a végrehajtási rendelet lehetővé teszi azt, hogy ha a mezőgazdasági káresemény április 1-je után következik be és a kárbejelentésre nyitva álló határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig tehető meg, vagyis május 15-ig. Mindazoknak, akik időjárás okozta kárt észleltek az ültetvényeiken, érdemes felvenni a kapcsolatot falugazdászukkal a kárbejelentések megtételének ügyében még május 15. előtt.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon a termőterületek több mint 50%-a biztosított, mert a nagyobb gazdaságok – ahol a pénzügyi szemléletű gondolkodás jobban megjelenik – általában kötnek növénybiztosítást, míg a kistermelők jóval kisebb arányban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy a kistermelők kockázatkezelési tudatosságát fokozza és mind több termelő számára tegye elérhetővé a biztosítást, mint a kockázatkezelés magasabb szintjét.

A NAK Biztosításközvetítő Kft. szerződött falugazdászai közvetítésével az összes, Magyarországon működő mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaság bevonásával minden, köztermesztésben előforduló növényre, növényenként akár kilenc káreseményre (jégeső, vihar, aszály, felhőszakadás, mezőgazdasági ár­víz, tűz illetve téli, tavaszi vagy őszi fagy) illetve azok tetszőleges kombinációjára köthető biztosítási védelem. A NAK Biztosításközvetítő Kft. segítségével kötött biztosítások előnye, hogy egyes esetekben az állam akár 70%-ban is támogatja a biztosítás díját.

Bár a kora tavaszi fagykárok már megtörténtek, de a kárenyhítési rendszer működéséből adódóan még nem késő biztosítást kötni az idei évben még várható, az adott növénykultúrára jellemző időjárási káreseményekre. Ezzel például a tavaszi fagy után igényelhető kárenyhítő juttatás maximális mértéke is elérhetővé válik. És ne felejtsük, a biztosítók adatai alapján a jégverés illetve az utóbbi években a vihar jelentik a legnagyobb kockázatot, melyek a szántóföldi kultúrákat is károsíthatják!

Biztosításközvetítő kollégáink szívesen adnak felvilágosítást illetve további információkért érdemes felkeresni holnapunkat www.nak.hu/biztositas vagy kitölteni adatbekérőnket egy kedvező és testreszabott biztosítási ajánlatért.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kivégezte” a magyar kukoricát a jelenlegi kánikula

2024. július 13. 08:10

Szakemberek szerint ebben a száraz hőségben napi mintegy 200 ezer tonnával csökken a várható kukorica-össztermés az országban.

11 tipp a meszezéshez és a talaj-pH javításához

2024. július 12. 13:40

A meszezés elvégzésére a betakarítás utáni időszak a legalkalmasabb. Ezzel a talaj pH-értéke, kalciumtartalma nő, a szerkezete pedig javul.

Óriási csalódást okozott a repce Győr-Moson-Sopronban, a szója lehet ennek a nyertese

2024. július 9. 07:40

A Kisalföldön előreláthatólag július végén fejeződik be a kenyérgabona aratása.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Bussay Pincészet: kiváló, bio minőségű borok a Zalai borvidékről

2021. március 21. 03:37

A Zalai borvidék nemcsak, hogy a legfiatalabb hazánkban, de talán a legkevésbé ismert is.

Hogyan lehet a zöld cserebogár ellen védekezni szőlőben?

2019. június 21. 08:36

K. Vilmos kérdése: Szőlőmben zöld színű bogarak rágják a leveleket. Mit tehetek ellenük?

Borok ráérős beszélgetésekhez

2021. szeptember 26. 09:46

Ha szíves vendéglátásra vágynak és asztal melletti ráérős beszélgetésekhez (is) tökéletesen illő bort keresnek, akkor jó szívvel ajánljuk a Heit Pincét Bihardiószegen.

Okos megoldások az ültetvényben - A jövő itt és most

2021. április 29. 08:26

A XXI. század erőgépei technológiai szintézissel rendelkeznek - összekötik a precíz tervezést és a minőségi gyártást a digitális világgal a pontos munkavégzés érdekében. A kompakt, gazdaságos és sokoldalú erőgépekkel az ültetvényápolás speciális munkái végezhetők – legyen szó nehezített körülményekről vagy finombeállítást igénylő munkáról.