Növénytermesztés

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

A csicseriborsó növényeken 2019-ben, a kanadai Assiniboia és Coronach területén kezdett először jelentkezni egy különös egészségügyi probléma.

Dr. Michelle Hubbard, a Swift Current-i Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kanadai Intézet tudományos munkatársa egy kutatócsoporttal együttműködve próbálja kideríteni, mi történik a régióban.

A tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek. Hubbard és csapata több lehetséges okon vizsgálódik az ascochyta-fertőzéstől kezdve a gyökérrothadáson, a hervadásos betegségen, a vírusokon, a gyomirtó szereken, a tápanyagstresszen, a fonálférgeken, a gümőket rágcsáló kártevőkön át a nedvességet követő szárazságig és az egészséges kontra egészségtelen talajokig.

A probléma első felismerése óta minden évben mintákat vettek azokon a szántóföldeken és helyszíni kísérletekben, ahol a csicseriborsó egészségügyi problémája felbukkant. Az év, a fajta és a körülmények alapján kidolgoztak egy skálát, amely a tünetek széles skáláját határozza meg a probléma korai jeleit mutató 1-es értéktől egészen az 5-ig, amely a növény pusztulását jelenti.

Gyanús gomba

Dr. Sabine Banniza – a Saskatchewani Egyetem kutatója – a 2021-ben végzett felmérése során a talajban „Verticillium dahliae” nevű gombát talált néhány érintett csicseriborsó növény gyökérmintáiban, azonban számos olyan növényből is vettek mintát, amelyeken a tünetek jelentkeztek, de azoknál a Verticillium dahliae jelenléte nem volt kimutatható.

A tudósok együttműködnek a termelőkkel, és mind szabadföldi kísérletekben, mind üvegházakban próbálják az egészségügyi problémát megismételni és annak lehetséges okát kideríteni.

Kiemelték, hogy még mindig várnak a fajtaszelekciót vizsgáló adatokra, hogy megállapítsák, egy-egy fajta fogékonyabb lehet-e rá. Bár a problémát először délnyugaton észlelték, a 2023-as regionális fajtakísérletek során Redversben és Saskatoonban is megjelentek a tünetek a csicseriborsó növényeken.

Szokatlan kórokozó

Hubbard azt mondja, hogy bár több lehetséges tényezőt is vizsgáltak, még semmi sem igazolódott, és további munkára van szükség:

„Valójában úgy tűnik, hogy ez egy hervadást okozó kórokozó, valami, ami eltömíti az érrendszert. Úgy néz ki, mintha valami elvágná a tápanyagok áramlását a föld feletti részhez.

Ezt okozhatja a Fusarium oxysporum alfaja, vagy a verticilliumok. Szóval van egy elképzelésünk arról, hogy milyen gombák okozhatják ezt. De amikor a friss mintákat megkaptam, a fonnyadtnak tűnő levelekből mintát vettünk, a szárakat felvágtuk, és az érrendszer elzáródásának vizuális tüneteit kerestük, ám eddig nem találtuk meg.”

Az összes többi elvégzett munka mellett elemzés céljából DNS-t is kivontak a fertőzött növényekből, de nem tapasztaltak különbséget az egészséges és a beteg növény között, és nem találtak olyan mintázatot sem, amely lehetséges magyarázatot adna.

Bár konkrét megoldásokat nem találtak, a kutatók tovább folytatják a probléma és a lehetséges okok feltárását. Megjegyezték, hogy nem csak ők foglalkoznak ezzel a kialakuló egészségügyi problémával, hanem a tőlük délre fekvő USA-beli, valamint ausztrál csicseriborsóföldeken is megjelent már.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Vírusfertőzött csicseriborsó: miért fontos tudni róla?

2025. március 6. 08:10

Németországban most először azonosították a borsó nekrózisos sárga törpülés vírust (PNYDV) csicseriborsóban.

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Sárgul, pusztul – mit tehet a csicseriborsó megmentéséért?

2025. július 18. 11:10

A csicseriborsó termesztése hazánkban is egyre népszerűbb, de a melegkedvelő növény több veszélyes betegséggel is küzdhet nyáron.