A csicseriborsó növényeken 2019-ben, a kanadai Assiniboia és Coronach területén kezdett először jelentkezni egy különös egészségügyi probléma.
Dr. Michelle Hubbard, a Swift Current-i Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kanadai Intézet tudományos munkatársa egy kutatócsoporttal együttműködve próbálja kideríteni, mi történik a régióban.
A tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek. Hubbard és csapata több lehetséges okon vizsgálódik az ascochyta-fertőzéstől kezdve a gyökérrothadáson, a hervadásos betegségen, a vírusokon, a gyomirtó szereken, a tápanyagstresszen, a fonálférgeken, a gümőket rágcsáló kártevőkön át a nedvességet követő szárazságig és az egészséges kontra egészségtelen talajokig.
A probléma első felismerése óta minden évben mintákat vettek azokon a szántóföldeken és helyszíni kísérletekben, ahol a csicseriborsó egészségügyi problémája felbukkant. Az év, a fajta és a körülmények alapján kidolgoztak egy skálát, amely a tünetek széles skáláját határozza meg a probléma korai jeleit mutató 1-es értéktől egészen az 5-ig, amely a növény pusztulását jelenti.
Gyanús gomba
Dr. Sabine Banniza – a Saskatchewani Egyetem kutatója – a 2021-ben végzett felmérése során a talajban „Verticillium dahliae” nevű gombát talált néhány érintett csicseriborsó növény gyökérmintáiban, azonban számos olyan növényből is vettek mintát, amelyeken a tünetek jelentkeztek, de azoknál a Verticillium dahliae jelenléte nem volt kimutatható.
A tudósok együttműködnek a termelőkkel, és mind szabadföldi kísérletekben, mind üvegházakban próbálják az egészségügyi problémát megismételni és annak lehetséges okát kideríteni.
Kiemelték, hogy még mindig várnak a fajtaszelekciót vizsgáló adatokra, hogy megállapítsák, egy-egy fajta fogékonyabb lehet-e rá. Bár a problémát először délnyugaton észlelték, a 2023-as regionális fajtakísérletek során Redversben és Saskatoonban is megjelentek a tünetek a csicseriborsó növényeken.
Szokatlan kórokozó
Hubbard azt mondja, hogy bár több lehetséges tényezőt is vizsgáltak, még semmi sem igazolódott, és további munkára van szükség:
„Valójában úgy tűnik, hogy ez egy hervadást okozó kórokozó, valami, ami eltömíti az érrendszert. Úgy néz ki, mintha valami elvágná a tápanyagok áramlását a föld feletti részhez.
Ezt okozhatja a Fusarium oxysporum alfaja, vagy a verticilliumok. Szóval van egy elképzelésünk arról, hogy milyen gombák okozhatják ezt. De amikor a friss mintákat megkaptam, a fonnyadtnak tűnő levelekből mintát vettünk, a szárakat felvágtuk, és az érrendszer elzáródásának vizuális tüneteit kerestük, ám eddig nem találtuk meg.”
Az összes többi elvégzett munka mellett elemzés céljából DNS-t is kivontak a fertőzött növényekből, de nem tapasztaltak különbséget az egészséges és a beteg növény között, és nem találtak olyan mintázatot sem, amely lehetséges magyarázatot adna.
Bár konkrét megoldásokat nem találtak, a kutatók tovább folytatják a probléma és a lehetséges okok feltárását. Megjegyezték, hogy nem csak ők foglalkoznak ezzel a kialakuló egészségügyi problémával, hanem a tőlük délre fekvő USA-beli, valamint ausztrál csicseriborsóföldeken is megjelent már.