Gyomirtás
Gyomirtás

A csicseriborsó gyomirtása

A csicseriborsó gyomirtása

Agrofórum Online

A csicseriborsó egyike a legrégebben ismert és termesztésbe vont növényeknek. A csicseriborsó termesztésének kezdete i. e. 3000-4000-ig vezethető vissza. Őshazájának Délnyugat-Ázsiát tekintik. A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották is. Az első hazai említés 1350-ből maradt ránk, ahol cicerborsóként említik.

A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, de újabban a reformkonyha vonzóvá tette. Egyre többen ismerik nálunk is a humuszt (csicseriborsókrém) és a falafelt (csicseriborsó fasírt) is, amely ételek a közel-keleti konyhákban fontos népélelmezési cikkek. A jövőben fogyasztásának további felfutása is várható.

Főként azon országokban jelentős a csicseriborsó termesztése, ahol a humán fehérjeszükséglet fedezése alapvetően napjainkban is növényi alapú. De miért épp a csicseriborsó a legelterjedtebb? Valószínűleg azért, mert rendkívül szárazságtűrő növény, így arid viszonyok között, öntözés nélkül is eredményesen termeszthető, ami a klímaváltozással egyre nagyobb jelentőségű. Másik előny az, hogy csicseriborsómag oxál- és almasavtartalma miatt nem „zsizsikesedik”. Az utóbbi miatt viszont a zöld növény nem etethető. Hazai hasznosítása állati takarmányként mint fehérjetartalmú abrak, takarmánygyári keverék is számításba jöhet.

Agrotechnika és termesztéstechnológia

A csicseriborsó termesztésekor kerülendő a napraforgó elővetemény a hasonló betegségek (fuzáriumos hervadás/Fusarium spp.) és az árvakelés miatt.

Szermaradványra érzékeny lehet, ezért javasolt a tarlóhántás és a nyár végi vagy őszi mélyszántás (legalább 30-32 cm mélyen) elvégzése. A gyengébb minőségű talajokon is megél, sőt termesztése hazánk melegebb, szárazságra hajlamos területein ajánlható, ahol a fontosabb hüvelyes növényeink az aszály miatt bizonytalan termést adnak. A termelés eredményességét alapvetően meghatározza a csicseriborsó gyomirtás sikeressége.

Ha virágzáskor mostoha az időjárás a virágai egy részét elrúghatja.

Optimális vetésmélység 4-6 cm, a gyors és egyöntetű kelés érdekében 8-10 °C talajhőmérséklet szükséges. Hazánkban ez általában április első felére esik.

Gyomirtás

A csicseriborsó gyomirtásában még nincsen sok gyakorlati tapasztalatunk. Egyedüli engedélyezett hatóanyag az S-metolaklór. Török Attila, Burghart Natasa és Zala Mihály vizsgálatai alapján preemergensen szükséghelyzeti engedéllyel felhasználható a klomazon, a metribuzin és a pendimetalin, hatóanyagú készítmények. Sajnos a vizsgálatok alapján kétszikűek ellen állományban nincs szelektív gyomirtó szer. Tehát ebben a kultúrában is a preemergens kezelések után a gyomirtó szerek hatásának gyengülése után a mechanikai sorközműveléssel ell kiegészíteni a gyommentesítést.

Hüvelyesekben különösen ott, ahol kevés a vegyszeres gyomirtási lehetőség, a mechanikai sorközművelést előre kell tervezni, és a sortávolságot a gépi háttér függvényében megválasztani. Az irodalom a sortávolságot igen eltérően adja meg, 12-50 cm között, de már voltak próbálkozások a kukorica sortávra is. A 12 cm-es sortávolságon a növények nem fejlődnek jól, az 50 cm fölötti (kukorica) sortávolság pedig, bár gépi ápolást tesz lehetővé, nem ad zárt állományt, nem érvényesül a kultúrnövény gyomelnyomó képessége, így jobban gyomosodik. A 45-50 cm sortáv több gyakorlati szempontból kedvező lehet.

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5. 06:58

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.

A búza első gombaölő szeres kezelése

2018. január 24. 20:49

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.