Gyomirtás
Gyomirtás

A csicseriborsó gyomirtása

A csicseriborsó gyomirtása

Agrofórum Online

A csicseriborsó egyike a legrégebben ismert és termesztésbe vont növényeknek. A csicseriborsó termesztésének kezdete i. e. 3000-4000-ig vezethető vissza. Őshazájának Délnyugat-Ázsiát tekintik. A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották is. Az első hazai említés 1350-ből maradt ránk, ahol cicerborsóként említik.

A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, de újabban a reformkonyha vonzóvá tette. Egyre többen ismerik nálunk is a humuszt (csicseriborsókrém) és a falafelt (csicseriborsó fasírt) is, amely ételek a közel-keleti konyhákban fontos népélelmezési cikkek. A jövőben fogyasztásának további felfutása is várható.

Főként azon országokban jelentős a csicseriborsó termesztése, ahol a humán fehérjeszükséglet fedezése alapvetően napjainkban is növényi alapú. De miért épp a csicseriborsó a legelterjedtebb? Valószínűleg azért, mert rendkívül szárazságtűrő növény, így arid viszonyok között, öntözés nélkül is eredményesen termeszthető, ami a klímaváltozással egyre nagyobb jelentőségű. Másik előny az, hogy csicseriborsómag oxál- és almasavtartalma miatt nem „zsizsikesedik”. Az utóbbi miatt viszont a zöld növény nem etethető. Hazai hasznosítása állati takarmányként mint fehérjetartalmú abrak, takarmánygyári keverék is számításba jöhet.

Agrotechnika és termesztéstechnológia

A csicseriborsó termesztésekor kerülendő a napraforgó elővetemény a hasonló betegségek (fuzáriumos hervadás/Fusarium spp.) és az árvakelés miatt.

Szermaradványra érzékeny lehet, ezért javasolt a tarlóhántás és a nyár végi vagy őszi mélyszántás (legalább 30-32 cm mélyen) elvégzése. A gyengébb minőségű talajokon is megél, sőt termesztése hazánk melegebb, szárazságra hajlamos területein ajánlható, ahol a fontosabb hüvelyes növényeink az aszály miatt bizonytalan termést adnak. A termelés eredményességét alapvetően meghatározza a csicseriborsó gyomirtás sikeressége.

Ha virágzáskor mostoha az időjárás a virágai egy részét elrúghatja.

Optimális vetésmélység 4-6 cm, a gyors és egyöntetű kelés érdekében 8-10 °C talajhőmérséklet szükséges. Hazánkban ez általában április első felére esik.

Gyomirtás

A csicseriborsó gyomirtásában még nincsen sok gyakorlati tapasztalatunk. Egyedüli engedélyezett hatóanyag az S-metolaklór. Török Attila, Burghart Natasa és Zala Mihály vizsgálatai alapján preemergensen szükséghelyzeti engedéllyel felhasználható a klomazon, a metribuzin és a pendimetalin, hatóanyagú készítmények. Sajnos a vizsgálatok alapján kétszikűek ellen állományban nincs szelektív gyomirtó szer. Tehát ebben a kultúrában is a preemergens kezelések után a gyomirtó szerek hatásának gyengülése után a mechanikai sorközműveléssel ell kiegészíteni a gyommentesítést.

Hüvelyesekben különösen ott, ahol kevés a vegyszeres gyomirtási lehetőség, a mechanikai sorközművelést előre kell tervezni, és a sortávolságot a gépi háttér függvényében megválasztani. Az irodalom a sortávolságot igen eltérően adja meg, 12-50 cm között, de már voltak próbálkozások a kukorica sortávra is. A 12 cm-es sortávolságon a növények nem fejlődnek jól, az 50 cm fölötti (kukorica) sortávolság pedig, bár gépi ápolást tesz lehetővé, nem ad zárt állományt, nem érvényesül a kultúrnövény gyomelnyomó képessége, így jobban gyomosodik. A 45-50 cm sortáv több gyakorlati szempontból kedvező lehet.

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? – A BIZON™ a megoldás!

2019. november 9. 10:46

Nagyon fontos, hogy meg kell várni a gyomok kelését és a kezelést azok ellen kell kijuttatni.

Extrém száraz, meleg ősz? Nem működnek az alap gyomirtó szerek repcében? BELKAR™ A MEGOLDÁS!

2019. október 25. 05:17

2018 ősze soha nem látott hosszúságú és szárazságú volt. Akkor azt gondoltuk, ilyen egyhamar nem fog megismétlődni. Aztán 2019 majdnem lemásolta az előző ősz időjárását.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Paradicsom foltos hervadás vírus – „szupervírus szupervektorral”

2019. január 31. 05:17

Ha a széles gazdanövénykör nagy patogenitással, gyors alkalmazkodóképességgel és nagy járványtani potenciállal párosul olyan „szupervírusok” üthetik fel a fejüket, melyek ellen nagyon nehezen és csak komplex stratégiát alkalmazva védekezhetünk. A paradicsom foltos hervadás vírus (Tomato spotted wilt orthotospovirus, TSWV) ezekhez a vírusokhoz sorolható.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

A szárazság továbbra is meghatározó - azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

2019. április 29. 03:17

A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak.

A nyugati dióburok-fúróléggyel kapcsolatos 2019. évi tapasztalatok

2019. október 23. 04:38

A 2019-es évben a késő tavaszi fagyok, az elhúzódó hűvös időjárás és a nyár végi/ősz eleji relatív vízhiány mellett a diósgazdáknak és házikert tulajdonosoknak egy másik problémával is meg kellett küzdenie, mégpedig a dió egy hazánkban néhány éve felbukkant károsítójával, a nyugati dióburok-fúróléggyel.