Gyomirtás
Gyomirtás

A csicseriborsó gyomirtása

A csicseriborsó gyomirtása

Agrofórum Online

A csicseriborsó egyike a legrégebben ismert és termesztésbe vont növényeknek. A csicseriborsó termesztésének kezdete i. e. 3000-4000-ig vezethető vissza. Őshazájának Délnyugat-Ázsiát tekintik. A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották is. Az első hazai említés 1350-ből maradt ránk, ahol cicerborsóként említik.

A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, de újabban a reformkonyha vonzóvá tette. Egyre többen ismerik nálunk is a humuszt (csicseriborsókrém) és a falafelt (csicseriborsó fasírt) is, amely ételek a közel-keleti konyhákban fontos népélelmezési cikkek. A jövőben fogyasztásának további felfutása is várható.

Főként azon országokban jelentős a csicseriborsó termesztése, ahol a humán fehérjeszükséglet fedezése alapvetően napjainkban is növényi alapú. De miért épp a csicseriborsó a legelterjedtebb? Valószínűleg azért, mert rendkívül szárazságtűrő növény, így arid viszonyok között, öntözés nélkül is eredményesen termeszthető, ami a klímaváltozással egyre nagyobb jelentőségű. Másik előny az, hogy csicseriborsómag oxál- és almasavtartalma miatt nem „zsizsikesedik”. Az utóbbi miatt viszont a zöld növény nem etethető. Hazai hasznosítása állati takarmányként mint fehérjetartalmú abrak, takarmánygyári keverék is számításba jöhet.

Agrotechnika és termesztéstechnológia

A csicseriborsó termesztésekor kerülendő a napraforgó elővetemény a hasonló betegségek (fuzáriumos hervadás/Fusarium spp.) és az árvakelés miatt.

Szermaradványra érzékeny lehet, ezért javasolt a tarlóhántás és a nyár végi vagy őszi mélyszántás (legalább 30-32 cm mélyen) elvégzése. A gyengébb minőségű talajokon is megél, sőt termesztése hazánk melegebb, szárazságra hajlamos területein ajánlható, ahol a fontosabb hüvelyes növényeink az aszály miatt bizonytalan termést adnak. A termelés eredményességét alapvetően meghatározza a csicseriborsó gyomirtás sikeressége.

Ha virágzáskor mostoha az időjárás a virágai egy részét elrúghatja.

Optimális vetésmélység 4-6 cm, a gyors és egyöntetű kelés érdekében 8-10 °C talajhőmérséklet szükséges. Hazánkban ez általában április első felére esik.

Gyomirtás

A csicseriborsó gyomirtásában még nincsen sok gyakorlati tapasztalatunk. Egyedüli engedélyezett hatóanyag az S-metolaklór. Török Attila, Burghart Natasa és Zala Mihály vizsgálatai alapján preemergensen szükséghelyzeti engedéllyel felhasználható a klomazon, a metribuzin és a pendimetalin, hatóanyagú készítmények. Sajnos a vizsgálatok alapján kétszikűek ellen állományban nincs szelektív gyomirtó szer. Tehát ebben a kultúrában is a preemergens kezelések után a gyomirtó szerek hatásának gyengülése után a mechanikai sorközműveléssel ell kiegészíteni a gyommentesítést.

Hüvelyesekben különösen ott, ahol kevés a vegyszeres gyomirtási lehetőség, a mechanikai sorközművelést előre kell tervezni, és a sortávolságot a gépi háttér függvényében megválasztani. Az irodalom a sortávolságot igen eltérően adja meg, 12-50 cm között, de már voltak próbálkozások a kukorica sortávra is. A 12 cm-es sortávolságon a növények nem fejlődnek jól, az 50 cm fölötti (kukorica) sortávolság pedig, bár gépi ápolást tesz lehetővé, nem ad zárt állományt, nem érvényesül a kultúrnövény gyomelnyomó képessége, így jobban gyomosodik. A 45-50 cm sortáv több gyakorlati szempontból kedvező lehet.

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 9. 13:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Milyen kórokozók károsíthatják a szeder levelét?

2019. június 20. 13:01

R. Balázs kérdése: Milyen kórokozók okozhatnak gondot a szeder levelén?

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Ne várjuk meg, amíg a gazdát kirángatják a traktorból!

2018. szeptember 7. 08:39

Jó reggelt!  Kávé mellé hoztam pár gondolatot, amit muszáj kiírnom magamból...

Kentaur 5 G – a talajlakó kártevők ellen

2018. március 7. 14:20

Az elmúlt években tapasztalt erős drótféreg ‘invázió’ bizonyította, hogy a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szer elhagyása kockázatot rejt magában