A BioLumic ultraibolya (UV) fénytechnológiája hamarosan új vetőmagkezelési módszert biztosít a gazdák számára a kukorica- és szójatermesztésben.
Hogyan működik?
Az UV-technológia már nem jelent újdonságot. Először speciális palánták kezeléséhez fejlesztették ki, mint a saláta, az eper és a paradicsom, célzott fotomorfogén (sejtműködést fénnyel szabályozó) jelzést alkalmazva. Ez a növénynek a fényspektrum különbségeire adott válasza által kiváltott növekedési reakciót eredményez.
A szabadalmaztatott technológia 20 év tudományos munkáján és hét év nagyszabású szántóföldi validáláson alapul. A BioLumic 2021 óta három tenyészidőszak alatt több mint 3000 egyesült államokbeli szántóföldi parcellán tesztelte a fénnyel kezelt vetőmagokat, és az átlagos terméshozam 15%-kal nőtt a kukoricánál és 12%-kal a szójababnál.
Nemcsak a palántát, a vetőmagot is aktiválja
„Az, hogy felfedeztük, hogy ugyanaz a technológia a magokat és nemcsak a palántákat aktiválta, egy heurékapillanat volt” – mondta a kutatás vezetője. Ez megnyitotta az ajtót az olyan nagy területeken termesztett, jól ismert kultúrák előtt, mint a szója és a kukorica, amelyekkel ugyanolyan figyelemre méltó eredmények érhetők el az UV-fénykezeléssel, mint amilyet a palánták esetében tapasztaltak.
Az UV-fény egy olyan jel a növények számára, amely bizonyos folyamatokat indít el, és segíti a növény termelékenységét. Az UV-fény gyakorlatilag egy programot indít be a növények magjaiban, lehetővé téve, hogy olyan tulajdonságokat kapcsoljanak be, amelyek javíthatják a terméshozamot, a minőséget, a gyökérnövekedést és az ellenálló képességet. Ez vezetett ahhoz, hogy különböző termények bizonyos típusaihoz eltérő megvilágítást fejlesztettek ki.
A vetőmagok egy futószalagon haladnak, ahol megkapják a megfelelő kezelést, majd a másik oldalon kiesnek. Ez azt jelenti, hogy a vetőmagokat akkor lehet kezelni, amikor a forgalmazáshoz zsákokba töltik őket. Jelenleg a kezelt vetőmagok eltarthatósági ideje hat hónap, ezalatt a gyártó garantálja, hogy a kezelés hatásos marad.
Az UV-fénnyel történő kezelés talán egy megszokott eljárássá válik, amely fokozhatja a termesztés nyereségességét anélkül, hogy génmódosításra, vegyi anyagokra vagy időigényes nemesítési programokra lenne szükség. A fényaktivált vetőmagok növelik a gazdálkodók jövedelmezőségét, és hozzájárulnak a fenntarthatóbb globális élelmiszerrendszerhez.
Fotó: Pixabay