Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Termésstabilitás kedvezőtlen viszonyok között

Termésstabilitás kedvezőtlen viszonyok között

A RAPOOL kísérletekkel bizonyította, hogy repcehibridjei kiválóan alkalmazkodtak a hazai körülményekhez.

Az elmúlt években egyre többször tapasztalhattunk kirívóan magas hőmérsékleteket, a csapadék egyenetlenül oszlik el és elmaradnak az évszakok. Ezekre az extrém helyzetekre kell felkészítenünk repcéinket. Ennek érdekében Európa-szerte kísérleteket állítunk be, hogy kiválaszthassuk azokat a hibrideket, amelyek a legjobban illeszkednek Magyarország környezeti feltételeihez.

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve egy időben három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Németországban, valamint Magyarországon közkedvelt és nagy teljesítményű hibridekkel. Kielben egymástól 300 méterre állítottunk be két kísérletet, az egyik esetében nyitható-zárható sátorba vetettünk, a másik fajtasor pedig, ugyanúgy, mint Bólyban, a szabad ég alatt fejlődött. Kielben a sátrat csupán a virágzás kezdetén húztuk fel a parcellákra, ezzel szimulálva az érés során jelentkező szárazságstressz hatását.

A vetés Kielben augusztus 24-én, Bólyban pedig szeptember 13-án történt. Amíg Kielben a növények az év végéig 297,7 mm, addig Bólyban csak 188,5 mm csapadékot kaptak. Bólyban tavasszal 357,1 mm csapadékot mértünk.

A kísérletek alapján elmondható, hogy szárazság és szárazság között is van különbség. A két kieli helyszín között statisztikailag is szignifikáns különbséget mutattunk ki. Szabadföldi körülmények között az átlagos terméshozam 4,5 t/ha, míg a sátorral fedett kísérletben csupán 3,8 t/ha volt. Bólyban a kísérlet termésátlaga 5,02 t/ha-os szintet ért el. Hasonló különbségeket tapasztaltunk a hibridek olajtartalmának alakulásában is. Az ezermagtömegek alakulása érdekesebb képet mutatott, a sötétített parcellákon átlagosan 14%-kal magasabb értékeket mértünk. Ezt igazolják ausztrál kutatók korábbi megfigyelései is, amelyek szerint a mesterséges sötétítés 48%-kal csökkentette a becőkben található magok számát, ugyanakkor 29%-kal növekedett a magok mérete (Kirkegaard, 2018)1.

A kapott eredmények összehasonlításakor megállapítottuk, hogy az eddigi fajtakiválasztási és -elosztási metódusunk megfelelőnek bizonyult. A mediterránhoz jobban hasonlító klímájú bólyi kísérletben a DYNAMIC, a FRANKLIN, a CRISTAL és a HAMILTON lényegesen jobb eredményeket ért el, mint Kielben. A kísérlet során jól láthatóvá vált, hogy a délebbi területeken olyan hibridekre van szükség, amelyek erős gyökérrendszerüknek, a későbbi éréskezdetnek, a kipergés-ellenállóságnak és robusztus termetüknek köszönhetően képesek ellenállni a lényegesen magasabb hőmérsékletnek és az égető napsugárzásnak.

A SHREK, a CRISTAL és a HAMILTON hibridünkre egyaránt jellemző, hogy ősszel erőteljesen fejlődnek és gyorsan állományt alkotnak. Erős és agresszív gyökérrendszerüknek köszönhetően hamar regenerálódnak, és a növények a kedvezőtlenebb, száraz időszakokat is kiegyensúlyozottabb vízháztartással vészelik át. A számos esetben későn megérkező tavaszi csapadékot képesek jól hasznosítani, a becőkben található magok méretét növelni. Kései vetésre alkalmas hibridek.

A SHREK-et bátran ajánljuk extenzívebb és kevésbé kedvező termőterületekre is (gyengébb, akár homokos talajokra vagy szárazságnak kitett területekre), hiszen mostohább körülmények között is képes stabil, magas termést adni. Magasra növő és erőteljes szárú hibrid, kiváló a szárszilárdsága. Hatalmas becőket nevel, amelyekben nagy ezermagtömegű szemek fejlődnek ki.

A CRISTAL, a később induló virágzásának köszönhetően, védett az elmúlt években is számos helyen tapasztalt tavaszi fagyokkal szemben. Könnyű, laza talajokon és száraz termőhelyeken is nagy biztonsággal termeszthető.

Optimális vetésnormája gabonasortáv alkalmazása esetén 40–50 csíra/m2, dupla gabona-sortávolságra vetve 35 csíra/m2, szemenkénti vetéssel (45–76 cm sortávolságra) pedig 25–30 csíra/m2. A CRISTAL a legtöbb technológiához tökéletesen adaptálható, megfelelő mind az intenzív, mind az extenzív, kevés inputot igénylő művelési módokra, és széles sortávú termesztéstechnológiában is alkalmazható.

A HAMILTON a kelet-európai régió kihívásaira fejlesztett, korai éréscsoportba tartozó hibrid. Kifejezetten gyorsan lombosodik, és kései vetés esetén is képes a tél előtt szükséges állomány kialakítására. A NÉBIH fajtakísérleteiben stabil hozamokkal teljesítménye magasan a sztenderd hibrideké felett volt. Vizsgálataink során megfigyeltük, hogy a HAMILTON fagytűrése magasan az egyik legjobb a portfóliónkban, ezért fagyzugos területeke is ajánljuk.

A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

A lombtrágyázás alapjai

2024. május 30. 16:10

Lombtrágyákkal elsősorban mikroelemeket (Cu, Zn, B, Mn, Mo, Fe) pótolunk, de alkalmasak átmeneti makroelem-felvételi problémák megoldására is.

Változott a vetőmag előállításról és forgalmazásról szóló jogszabály

2019. június 6. 10:47

A változások érintik az igazgatási szolgáltatási díjak mértékét, valamint az azok fizetésére vonatkozó előírásokat is.

RAPOOL-REPCÉK 2020: DARIOT

2020. május 29. 11:17

A DARIOT középkései érésidejű hibrid, egyenletes, hosszan tartó virágzással, kiváló terméseredmények mellett magas olajtartalommal, kiemelkedő kipergés-ellenállósággal.

Megvan az első ország, amely állandó engedélyt adott GMO-búzának

2022. május 14. 14:35

Argentína, az egyik legnagyobb globális búzaexportőr a világon elsőként engedélyezte a GMO-búza vetését.

Böjtmás hava

2018. március 13. 21:52

Végre valahára ébredezik a természet. Reménykedünk, hogy itt a tavasz, és lessük, hogy véglegesen megmérkőzött-e már győztesen a téllel.