Növényvédelem

A Nébih fokozattan ellenőrzi a gabonák mikotoxin-szennyezettségét

Agrofórum Online

A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a - gombák által kiválasztott - mikotoxin.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság fokozottan ellenőrzi az idei betakarítású gabonaféléknél a mikotoxin-szennyezettséget – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Nébih felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként, kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni, többek között a mikotoxin-szennyezés megelőzése érdekében is.

A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a – gombák által kiválasztott – mikotoxin, amit néhány fuzárium faj is termel. Fuzáriumfertőzés kisebb-nagyobb mértékben szinte minden évben előfordul.

Az idén először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek őszibúza-táblákon hirtelen fellépő kalászfehéredést jelző bejelentések. A kalászfehéredés mértékének felmérésére elrendelt vizuális szemlék eredményei megnyugtatóak – jegyezte meg a Nébih.

A szemle közel 25000 hektáron zajlott, a kifehéredett kalászok aránya országosan mintegy 3 százalék volt. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kalászfehéredésért több tényező együttesen felelős: a magas talajvízszint, majd a szárazság- és a hő stressz és az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzáriumfertőzés.

Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyeletet ellátó hatóság az 1970-es évek óta végzi az őszibúza-tételek belső fuzáriumfertőzöttségének vizsgálatát. Az idei vizsgálatok még zajlanak, de a 616 minta 90 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a belső fuzáriumfertőzöttség – 9,53 százalék – nem tér el az előző években tapasztalt átlagos értékektől – tartalmazza a tájékoztatás.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a MATE Georgikon Campusán, Keszthelyen, a Balaton fővárosában

2025. május 13. 17:16

A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képzési helyszíne a 228 éves keszthelyi Georgikon.

Bővül a megfigyelő hálózat: pontosabb növényvédelmi előrejelzés

2025. április 3. 13:10

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos megfigyelő hálózata, amely a kártevők elleni hatékony védekezést segíti.

Kérdőív a növényvédelemről - ossza meg tapasztalatait!

2025. március 30. 08:10

Egy most induló országos kérdőív a hazai kiskert-tulajdonosok és mezőgazdasági termelők növényvédelmi szokásait térképezi fel.

Bővül a drónnal kijuttatható növényvédő szerek köre

2025. március 27. 14:10

Már egy gombaölő szer is kijuttatható Magyarországon pilóta nélküli légi járművel. Engedélyt kapott az Amistar Sun 325 SC.

Drágult a búza a franciaországi termelési problémák miatt

2023. december 13. 11:10

Emelkedtek a terményárak a terménypiacokon kedden mind a tengerentúlon, mind Európában.

Nem várnak gabonaexport-korlátozásokat Kijevben

2021. július 11. 06:37

Ukrajna, amely már megkezdte a 2021-es gabona betakarítását, 76 millió tonnás, mindenkori legmagasabb termésre számít, és a kereskedők nem látnak okot korlátozások bevezetésére.

A bőséges kínálat miatt csökken a búza ára

2021. március 12. 07:48

Európában a repce a nagy előző napi árcsökkenés után magára talált, de a többi fontos agrártermék, így a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza értéke csökkent.

Jobb és több Élet – újabb ismeretek a búza táplálásáról

2020. április 4. 17:32

Az, hogy a búzafajtára, -fajtacsoportra jellemző képességek milyen technológiával, azon belül is milyen trágyaadagokkal érvényesülhetnek leginkább, több év, vagy akár egyidejűleg több kísérleti hely vizsgálati eredményei alapján pontosítható. A szerzők közreadják a martonvásári kísérletek alapján született eredményeket prémium kategóriás, nagy fehérje- és sikértartalmú, valamint jó malmi minőségű búzák esetén. Bemutatják azokat a mérési metodikákat, amelyek segíthetik búza esetében az éhezés mértékének, illetve a szükséges N-pótlásnak a meghatározását.