Növényvédelem

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

Agrofórum Online

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.

A növényi illóolajokat számos területen, például mosó- és tisztítószerekben, kozmetikumokban, gyógyhatású készítményekben és élelmiszer-adalékanyagokban használják. És most megállapították, hogy a kártevők ellen is bevethetők.

Az illóolajok aktiválják a növény védekezőrendszerét

A terpenoidok másodlagos növényi anyagcseretermékek, melyek bőségesen megtalálhatók a növényi illóolajokban. Tudósok bizonyították, hogy a terpenoidok szabályozzák a növényi védekezőgének expresszióját, védekezőreakciót kiváltva.

Például ha szójababot vagy japán mustárspenótot menta közelében termesztenek, jelentősen javul a védekezőképességük, és ellenállóvá válnak a kártevőkkel szemben. A folyamat során a mentából illékony vegyületek szabadulnak fel, amelyek aktiválják a védekezést szolgáló géneket a növényeket fogyasztó kártevőkkel szemben.

Napjainkban mezőgazdasága a vegyi növényvédő szerek alkalmazásán alapul, ám ezeknek nagyon sok hátrányuk is ismert, hiszen bekerülve az ökoszisztémába vagy akár az emberi szervezetbe sok kárt okozhatnak.

Az illóolajok viszont természetes anyagok, amelyek a növények természetes védekezőrendszerét aktiválják, és biztonságos alternatívát jelenthetnek. Ennek bizonyítására a Tokiói Tudományegyetem Biológiai Tudományok és Technológia Tanszékének Arimura Genicsiro professzor által vezetett kutatócsoportja 11 illóolaj hatékonyságát vizsgálta a paradicsom védelmi válaszainak aktiválásában.

Távol tartják a kártevőket, vonzzák a hasznos ragadozókat

Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk ezeknek az illóolajoknak a növények rovarkártevőkkel szembeni ellenálló képességére gyakorolt hatását

– mondta Arimura. A kutatócsoport eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban tették közzé 2024. március 18-án.

A csapat a terpenoidokkal dúsított illóolajok paradicsomra gyakorolt hatásait vizsgálta. 11 különböző illóolaj etanolban hígított oldatát juttatták cserepes paradicsomnövények talajába, majd molekuláris elemzéseket végeztek a levélszöveten belüli génexpresszió tanulmányozására. Megfigyelték, hogy a rózsaillóolaj fokozta a növények védelmében részt vevő gének aktivitását.

A rózsaillóolajjal kezelt paradicsomnövényeken csökkent a Spodoptera litura molyfaj lárvái és a Tetranychus urticae atkakártevő által okozott levélkárosodás. Szabadföldi kísérleteket is végeztek, amelyek szerint a paradicsomkártevők károsításának mértéke 45,5%-kal csökkent a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy a rózsaillóolaj télen és kora tavasszal, amikor a kártevőfertőzés kevésbé súlyos, kiválthatja a növényvédő szereket, nyáron pedig közel 50%-kal csökkentheti a növényvédő szerek használatát.

A kutatási eredményeket Arimura professzor így magyarázza:

A rózsaillóolaj gazdag β-citronellolban, ami ismert rovarriasztó anyag, és fokozza a rózsaillóolaj hatékonyságát. Ennek köszönhetően a molylárvák és atkák által okozott károkat jelentősen minimalizáltuk, ami megerősíti, hogy a rózsaillóolaj hatékony biostimuláns. Az eredmények szerint a rózsaillóolaj alacsony koncentrációja ugyan nem tartotta távol a T. urticae-t, viszont vonzotta a Phytoseiulus persimilist, az atkák ragadozóját, így a rózsaillóolaj kettős hatású.

Új lehetőség a biológiai védelemben

Összességében a tanulmány kiemeli a β-citronellollal dúsított illóolaj szerepét a védelmi gének aktiválásában a paradicsomlevelekben. Emellett bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a rózsaillóolaj hatékony biostimuláns a kártevők elleni növényi védekezés fokozására, ráadásul biztonságos, mivel nem vált ki fitotoxicitást és nincsenek mérgező bomlástermékei.

Tanulmányunk gyakorlati felhasználást tesz lehetővé a bioparadicsom-termesztésben, és elősegíti a környezetbarát és fenntartható gyakorlatokat. Ez a kutatás új ökológiai gazdálkodási rendszerek előtt nyithat kapukat. Elérkezett a hatékony, környezetbarát és természetes növényvédő szerek ideje

– zárta gondolatait a professzor.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

EFSA: biztonságos szinten a növényvédőszer-maradékok

2025. június 16. 13:10

Az EFSA 2023-as adatai szerint az EU-ban a legtöbb élelmiszerben kimutatható maradékok szintje biztonságos.

Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

2019. július 16. 06:43

B. Melinda kérdése: Zöld színű poloskák lepték el kiskertem növényeit. A zöld poloskák mellett fekete kisebb méretű fehéren pontozott hátú egyedeket is találtam. Mik lehetnek ezek és hogyan szabadulhatnék meg tőlük?

A hirtelen lehűlés otthonainkba kergeti a kártevőket

2024. december 5. 15:10

Mindeközben egészségügyi szempontból is kellemetlen helyzetet teremtenek, ugyanis káros baktériumokat terjeszthetnek.

Mi károsítja a kőrisfák levelét?

2019. szeptember 21. 04:36

D. Edit kérdése: Kőrisfáim levelei összetekerednek, majd hervadnak, elhalnak. Mi okozhatja ezeket a tüneteket?

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.