Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.
A növényi illóolajokat számos területen, például mosó- és tisztítószerekben, kozmetikumokban, gyógyhatású készítményekben és élelmiszer-adalékanyagokban használják. És most megállapították, hogy a kártevők ellen is bevethetők.
Az illóolajok aktiválják a növény védekezőrendszerét
A terpenoidok másodlagos növényi anyagcseretermékek, melyek bőségesen megtalálhatók a növényi illóolajokban. Tudósok bizonyították, hogy a terpenoidok szabályozzák a növényi védekezőgének expresszióját, védekezőreakciót kiváltva.
Például ha szójababot vagy japán mustárspenótot menta közelében termesztenek, jelentősen javul a védekezőképességük, és ellenállóvá válnak a kártevőkkel szemben. A folyamat során a mentából illékony vegyületek szabadulnak fel, amelyek aktiválják a védekezést szolgáló géneket a növényeket fogyasztó kártevőkkel szemben.
Napjainkban mezőgazdasága a vegyi növényvédő szerek alkalmazásán alapul, ám ezeknek nagyon sok hátrányuk is ismert, hiszen bekerülve az ökoszisztémába vagy akár az emberi szervezetbe sok kárt okozhatnak.
Az illóolajok viszont természetes anyagok, amelyek a növények természetes védekezőrendszerét aktiválják, és biztonságos alternatívát jelenthetnek. Ennek bizonyítására a Tokiói Tudományegyetem Biológiai Tudományok és Technológia Tanszékének Arimura Genicsiro professzor által vezetett kutatócsoportja 11 illóolaj hatékonyságát vizsgálta a paradicsom védelmi válaszainak aktiválásában.
Távol tartják a kártevőket, vonzzák a hasznos ragadozókat
Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk ezeknek az illóolajoknak a növények rovarkártevőkkel szembeni ellenálló képességére gyakorolt hatását
– mondta Arimura. A kutatócsoport eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban tették közzé 2024. március 18-án.
A csapat a terpenoidokkal dúsított illóolajok paradicsomra gyakorolt hatásait vizsgálta. 11 különböző illóolaj etanolban hígított oldatát juttatták cserepes paradicsomnövények talajába, majd molekuláris elemzéseket végeztek a levélszöveten belüli génexpresszió tanulmányozására. Megfigyelték, hogy a rózsaillóolaj fokozta a növények védelmében részt vevő gének aktivitását.
A rózsaillóolajjal kezelt paradicsomnövényeken csökkent a Spodoptera litura molyfaj lárvái és a Tetranychus urticae atkakártevő által okozott levélkárosodás. Szabadföldi kísérleteket is végeztek, amelyek szerint a paradicsomkártevők károsításának mértéke 45,5%-kal csökkent a kontrollcsoporthoz képest.
A kutatók úgy vélik, hogy a rózsaillóolaj télen és kora tavasszal, amikor a kártevőfertőzés kevésbé súlyos, kiválthatja a növényvédő szereket, nyáron pedig közel 50%-kal csökkentheti a növényvédő szerek használatát.
A kutatási eredményeket Arimura professzor így magyarázza:
A rózsaillóolaj gazdag β-citronellolban, ami ismert rovarriasztó anyag, és fokozza a rózsaillóolaj hatékonyságát. Ennek köszönhetően a molylárvák és atkák által okozott károkat jelentősen minimalizáltuk, ami megerősíti, hogy a rózsaillóolaj hatékony biostimuláns. Az eredmények szerint a rózsaillóolaj alacsony koncentrációja ugyan nem tartotta távol a T. urticae-t, viszont vonzotta a Phytoseiulus persimilist, az atkák ragadozóját, így a rózsaillóolaj kettős hatású.
Új lehetőség a biológiai védelemben
Összességében a tanulmány kiemeli a β-citronellollal dúsított illóolaj szerepét a védelmi gének aktiválásában a paradicsomlevelekben. Emellett bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a rózsaillóolaj hatékony biostimuláns a kártevők elleni növényi védekezés fokozására, ráadásul biztonságos, mivel nem vált ki fitotoxicitást és nincsenek mérgező bomlástermékei.
Tanulmányunk gyakorlati felhasználást tesz lehetővé a bioparadicsom-termesztésben, és elősegíti a környezetbarát és fenntartható gyakorlatokat. Ez a kutatás új ökológiai gazdálkodási rendszerek előtt nyithat kapukat. Elérkezett a hatékony, környezetbarát és természetes növényvédő szerek ideje
– zárta gondolatait a professzor.
Fotó: Pixabay