Növényvédelem
Növényvédelem

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

Magyar Hírlap

Nehéz a védekezés, mert egyelőre nincs stabil, gazdaságilag is racionális megoldás a kártevő ellen, a vegyszeres védekezés lehetőségei pedig erősen korlátozottak - írja a Magyar Hírlap.

Új veszélyes kártevő, a pettyes szárnyú muslica jelent meg hazánkban pár éve, amely több vékony héjú gyümölcsfélében, málnában, szederben, áfonyában is súlyos károkat okoz. A védekezés egyelőre nem megoldott ellene – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa.

fotó: wikipedia

A pettyes szárnyú muslica Távol-Keleten, Kínában és Japánban őshonos. Európában és Észak-Amerikában ugyancsak 2008-ban találták meg először. Mindkét helyen rendkívül gyorsan kezdett terjedni, és már négy-öt évvel a megjelenése után komoly gazdasági károkat is okozott. Észak-Amerikában elérte Kanadát, megjelent már Dél-Amerikában, és egész Európában jelen van.

Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa és kutatócsoportja talált rá először Magyarországon az invazív fajok vizsgálata közben egy autópálya parkolójában 2012-ben.

Kiss Balázs a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy 2013-ban már a Nébih is intenzíven kezdte keresni a fajt gyümölcsösökben és gyümölcsfeldolgozókban, de akkor még nem találták. 2014-ben csapadékos évünk volt, és ekkor terjedt el az országban általánosan, és kártételét is detektálták Nógrád megyében egy ősszel termő málnában. A szakértő elmondta, hogy a pettyes szárnyú muslica és több más hozzá hasonló fajta kártevő Észak-Olaszországban telepedik meg, onnan jutnak el hozzánk, gyakran gyümölcsszállítmányok révén, Szlovénián vagy Ausztrián át.

Kiss Balázs kiemelte, hogy a muslicákat alapvetően nem kártevőként ismerjük, mivel a hazai fajok nem képesek az ép gyümölcsök héját felsérteni, és nem is az ép gyümölcsöt keresik, ezzel ellentétben ennek a fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik – részletezte az agronómus.

Elsősorban a későn termő gyümölcsökben tud kárt okozni – hangsúlyozta a szakértő –, mint az ősszel termő málnában, szederben, bodzában, mivel például a meggyet és a cseresznyét a hazai viszonyok között lekési. Szerencsére a hazánkban legnagyobb termelési értéket képviselő szőlőt nem tudja megtámadni –nyugtázta a szakember.

Kiss Balázs elmondta, nem megoldott a védekezés a pettyes szárnyú muslica ellen. Hangsúlyozta, a vegyszeres védekezés lehetősége erősen korlátozott, többek között a friss fogyasztású gyümölcsökre érvényes élelmezésügyi határidők, illetve a kis kultúrákban engedélyeztetett rovarölő szerek kis száma miatt. Egyelőre nincs stabil, gazdaságilag is racionális megoldás hazánkban és Nyugat-Európában sem, annak ellenére hogy kifejezetten gazdag régiókat is érint a kár világszerte – közölte a szakértő.

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

Két alkalommal lesz permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés szeptemberben

2019. szeptember 5. 11:47

Az alapképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása vizsgaköteles.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.

Őszi vetésnél fokozottan figyeljünk a talajlakó kártevőkre!

2018. augusztus 19. 11:17

A konkrét, táblaszinten történő kártevő és betegség fellépésének és terjedésének a megfigyelése a földhasználó vagy pedig a vele szerződésben álló növényorvos feladata.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét.