Növényvédelem
Növényvédelem

Rémtörténetek keringenek idehaza a túlszaporodott mezei pockokról

Rémtörténetek keringenek idehaza a túlszaporodott mezei pockokról

Agrofórum Online

Kilenc éve volt utoljára ilyen jelentős mezei pocok invázió Magyarországon, mint most. Miközben a rókák és a ragadozó halak már „undorodnak” a rágcsálóktól, a gazdák egyelőre attól tartanak, hogy a jövő évi búzatermés akár ötöde is odaveszhet – már most.

Jelentős mértékben felszaporodtak idén a mezei pockok, a szántóföldek nagy károkozásra képes kártevői. Különösen Magyarország déli megyéiben, Tolnától Békésig bosszankodhatnak miattuk a gazdák, de ellenszerük nemigen van.

A rágcsálók számára már az elmúlt ősz és tél is kedvezően alakult, hiszen a kevés csapadék és a viszonylag enyhe idő nem ritkította meg az állományukat. Tavasztól már érzékelhető volt a felszaporodásuk, és a nyár is kedvezett számukra.

Ma már ott tartunk, hogy a Tolna Vármegyei Kormányhivatal egy felhívást is kiadott, amely szerint minden mezőgazdasági termelőnek, földtulajdonosnak, földkezelőnek, víztársulatnak, erdőbirtokosnak és egyéb földhasználónak kettőzött erővel kell küzdenie a mezei pockok ellen.

„A mezei pocok járatai jól felderíthetők mind szántóföldön, mind ruderális területeken. A csalétkes védekezések jó eredményt adnak”

– olvasható a hivatal honlapján. Véleményük szerint a kártevők ellen agrotechnikai eszközökkel is lehet védekezni, például forgatásos talajműveléssel, szántással. De fel kell készülni arra, hogy belátható időszakon belül előtérbe fog kerülni a forgatás nélküli talajművelés, ami nem fogja megkönnyíteni a mezei pocok populációk kordában tartását.

A 24.hu egészen apokaliptikus képet fest a rágcsálók kártételéről, kiemelve, hogy 9 éve láthattak legutóbb ehhez hasonló „pocoközönt” a gazdák. Ez nem véletlen, szakemberek szerint ugyanis 3 évente alakulhat ki egy-egy nagyobb mértékű felszaporodás, akkor a nőstények február második felétől novemberig 5-6 alkalommal is fialnak, fialásonként akár 8 egyedet is világra hozva.

„Egész lucernatáblákat tüntettek el a kis állatok, több száz hektáron kellett kitárcsázni az őszi káposztarepcét, sőt sokan nem is merik elkezdeni az őszi gabonavetést, mert úgyis »kivégeznék« a rágcsálók. Hatásos szer és védekezési mód lenne ugyan, ám a hatóság eddig nem adta meg a szükséges külön engedélyt, e nélkül pedig nem alkalmazható. Dél-Magyarországon attól tartanak, hogy odalesz a búzatermés 20 százaléka”

– olvasható a 24.hu mostani jelentése. Rémtörténetekre emlékeztető kommentárokat is idéz a cikkük, például arról, hogy a harcsák nem harapnak a csalira, mert degeszre tömik magukat pocokkal. Az egyik halnak három termetes rágcsáló pottyant ki a szájából egy horgász beszámolója szerint.

Az állatok a túlzott elszaporodás miatt úsznak át a folyókon, új életteret keresve, így kerülnek a ragadozó halak látókörébe. Vadászok pedig azt mesélik, hogy a rókák is tele vannak már, a mezőkön gyakori látvány a megfojtott, de „kiköpött” rágcsáló.

(Fotó: freenatureimages.eu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Két ragadozó atka kombinációja egy termékben

2024. február 22. 08:10

Két ragadozó atka páratlan kombinációja „kelt életre” a Bioline legújabb termékével, a Bugline Duo-val. Ez az innovatív növényvédő szer ugyanis nemcsak hatékonyan védi a növényeket a kártevők ellen, de egyszerű alkalmazásával és könnyű kijuttatásával idő- és költséghatékony megoldást kínál a termesztőknek.

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

2024. február 20. 16:10

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.

Az alternatív növényvédelemé a jövő

2024. február 14. 16:10

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a hazai növénytermesztés legfontosabb kihívásait, és azokat a tényezőket, melyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ágazati jövőkép alakulásában. A tájékoztatón részt vett Malatinszki György, a Malagrow ügyvezetője, Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője, valamint Dr. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője.

A melegebb telek sokkal agresszívabb rovarokat hoznak

2024. február 13. 09:10

Az üvegházas termesztők számára a rovarok egyre komolyabb fenyegetést és egyben egyre nagyobb leküzdendő kihívást jelentenek.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

A kedvező időjárás miatt a mezei pocok folyamatosan szaporodik – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. november 1. 09:40

Október utolsó napjaiban változatos időjárásban volt részünk. Több, délnyugatról északkelet irányába elvonuló időjárási front csapadékkal áztatta a földeket. A bőségesebb eső ismét az elvonuló front mentén esett, az Alföld térségében kevesebb hullott, de az elvetett kalászos gabonák kelésében sokat segített. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag feletti, éjszakai fagyok a közeljövőben sem várhatók.

Milyen állat csinál lyukakat a kertben?

2022. október 21. 04:37

Tudnának nekem abban segíteni, hogy milyen állat csinálja a képen látható lyukat a földbe? Annyi mindent olvastam, és már nem tudom pontosan, hogy mivel állok szemben, és mivel irtsam ki?

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben - mezei pocok és vértetű elleni védekezés

2018. október 10. 13:18

A gyümölcsös ültetvényekben a mezei pocok növekvő károsítása mellett egyre nyilvánvalóbb az almafa vértetű idei jelentősebb mértékű elszaporodása.