Növényvédelem

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

Agrofórum Online

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.

Az első tünetek már a szezon elején jelentkeztek, a fertőzés pedig mindössze öt hónap alatt érte el a csúcspontját, amikor is a növények mintegy 75%-a fertőzöttnek bizonyult. Ez 6 kg/m² termésveszteséget eredményezett.

Túlzott gyökérnövekedés

A betegséget az Agrobacterium rhizogenes (újabb nevén: Rhizobium rhizogenes) baktérium okozza, mely a legkülönfélébb gazdanövényeket képes megfertőzni, így például a paradicsomot, a padlizsánt és az uborkát – mondta  Ivan Casteels, a Roam Technology munkatársa. – Az Agrobacterium rhizogenes képes arra, hogy a DNS-ének egy részét átvigye a növényi sejtbe.

A növényi sejt azokat a géneket fogja kifejezni, amelyek ezen a DNS-darabon találhatóak, ami olyan opinok termeléséhez és kiválasztásához vezet, amelyeket a baktérium táplálékforrásként használhat fel. Mindemellett felborul a hormonális egyensúly, ami a növényi sejteket érzékenyebbé teszi az auxinokra, ami a sejt kontrollálatlan osztódását okozza, és így túlzott gyökérnövekedéshez vezet.

A fertőzés tünete lehet, hogy a termesztő blokkok körül és a csepegtetők körül sok vékony gyökér nő, ami túlburjánzott, kiszáradó palántákat eredményez. Ez nagyobb mértékű vegetatív növényi növekedéshez, megvastagodott szárhoz, a terméskötődéssel és -képződéssel kapcsolatos problémákhoz, valamint a másodlagos fertőzés nagyobb kockázatához vezet.

Vízminták árulkodtak

Első lépésként vízmintákat vettek, amelyeket a Roam Technology segítségével elemeztek a baktériumok jelenlétének kimutatására. A kezdeményezés célja az volt, hogy világos képet kapjunk a helyzet súlyosságáról és a vízrendszer szennyezettségéről – árulta el Ivan Casteels. – Az eredmények alapján vetésforgó protokollt vezettek be. Mindent alaposan meg kellett tisztítani és fertőtleníteni.

A termesztő felhívta a figyelmet arra, hogy a Rhizobium rhizogenes jelenléte nemcsak terméskieséssel jár, de időrabló is, hiszen a túlburjánzott gyökereket például kézzel kell szétvágni. Az öntözőrendszer csöveit 12 órán át töltötték fel vízzel, amely a Huwa-San TR-50 elnevezésű, regisztrált biocidet tartalmazó, ajánlott koncentrációjú vizet tartalmazza.

Ezenkívül a silókat is Huwa-San TR-50-vel fertőtlenítették. Az új termesztés megkezdése előtt a termesztő a Huwa-San TR-50 megfelelő koncentrációjú vízét használta. Az új termesztési szezon kezdete után a Huwa-San TR-50 meghatározott dózisát alkalmazva töltötték fel az aljzatbetéteket vízzel. Az üvegházba egy másik szivattyút is telepítettek, hogy a Huwa-San TR-50 koncentrációját a kívánt szinten tartsák az öntözőrendszerben.

Az eredmények

A személyre szabott tanácsadás és a Huwa-San TR-50 75%-ról mindössze öt, tüneteket mutató növényre csökkentette a fertőzés arányát. Ez nemcsak a nettó terméshozamot növelte, hanem nagyon időtakarékos eszköznek is bizonyult – hangsúlyozta Ivan Casteels. – Nemcsak a növények egészségi állapotát javította, hanem a termesztés is javult: a 75%-os fertőzési arányt mindössze 5 növényre csökkentettük a 3,8 hektáros területen!

(Fotó: mac231/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.