Növényvédelem
Növényvédelem

Új, gyakorlati eljárás a gyomirtószer-rezisztencia vizsgálatára

Új, gyakorlati eljárás a gyomirtószer-rezisztencia vizsgálatára

Agrofórum Online

Helyesen határoztuk meg a területen előforduló gyomokat, megfelelő volt a gyomirtás időzítése, a fűfélék mégis felütik a fejüket a táblában. Ebben az esetben a rezisztenciavizsgálat segíthet abban, hogy a hatékonyságukat vesztett hatóanyagokat elkerüljük, és valóban hatásos gyomirtókat használjunk.

Egyre gyakoribb problémát jelentenek az olyan fűfélék, amelyek minden kezelés ellenére sem pusztulnak ki a szántóföldről. Ha a célzott gyomirtószer-kijuttatás ellenére a gyomnövények megjelennek az állományban, akkor meg kell vizsgálni a gyenge hatékonyság okát.

Kijuttatási hiba vagy rezisztencia?

1. Először is ki kell zárni, hogy a hatékonyság csökkenése a következő szempontok miatt következett be.

 • A kezeléskor a körülmények nem voltak ideálisak (például alacsony volt a páratartalom).
 • A kijuttatott dózis túl alacsony volt.
 • A tartályban lévő egyéb hatóanyagok a hatékonyság csökkenését okozták.

2. Ha nem ezekről van szó, akkor közelebbről meg kell vizsgálni az érintett területeket.

A rezisztenciavizsgálatok információt nyújtanak arról, hogy mely gyomirtó szerek vethetők még be sikeresen a gyomnövények ellen az adott szántóföldön. Az eredmények segítenek a megfelelő hatóanyag megtalálásában és végeredményben a magas hozam elérésében.

Bizonyítottan rezisztens gyomok:

 • parlagi ecsetpázsit
 • rozsnokfajok
 • kakaslábfű
 • perjefélék
 • héla zab
 • kölesfélék

A gyomnövények rezisztenciájának vizsgálatára kétféle módszer létezik. Az egyik lehetőség a molekuláris genetikai elemzés, a másik pedig az üvegházban végzett bioteszt. Ez utóbbi lehetőségről van szó ebben a cikkben.

Hogyan ismerhetjük fel a rezisztens fűféléket a szántóföldön?

Ha a gyomirtó szert az engedélyokiratnak megfelelően használtuk, és a kijuttatás előtti és utáni időjárás megfelelt az ajánlásoknak, a következő szempontok kelthetnek gyanút:

 • Az érintett részek inkább oválisak és egyenetlen szélűek, éles határvonalak nélkül.
 • A más fajokra, különösen a széleslevelű fajokra gyakorolt hatás megfelel a termék hatásspektrumának és a korábbi tapasztalatoknak.  
 • A szomszédos területeken vagy a régióban már jelen van a rezisztencia.
 • Korábban nem találtak túlélő növényeket.
 • A problémák nem azonos módon kezelt területeken is jelentkeznek.

Ezek arra utalnak, hogy a herbicidekkel szembeni rezisztenciáról lehet szó. A gyanús esetek mintegy kétharmadában ezt az üvegházban végzett rezisztenciavizsgálat megerősíti.

Hogyan végzik a rezisztenciavizsgálatot?

Érett gyommagokból kell mintát venni, körülbelül egy kávéscsészényi mennyiséget (kb. 100 magot). A mintát a területen több helyről kell begyűjteni, hogy reprezentatív eredményt kapjunk. Ha különféle típusú gyomirtó szereket használtunk, akkor a begyűjtött gyommagokat is ennek megfelelően külön kell kezelni.

A begyűjtött magokat az ezzel foglalkozó cég üvegházban, ellenőrzött körülmények között veti el, és – a gyomirtó szertől függően – előírás szerint kezeli. Néhány hét elteltével, amikor a szerek hatóideje lejárt, értékelhető a hatékonyság mértéke.

Az eljárással az eredményeket a tavaszi kijuttatás előtt kapjuk meg, mivel a gyommagoknak az egyenletes üvegházi keléshez előbb nyugalmi időszakra van szükségük. Így az őszi permetezésnél használandó gyomirtók meghatározásához ez a módszer nem alkalmas.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Kockázatokat rejt a génszerkesztés

2018. január 23. 12:00

Óvatosságra int a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium.

Mi legyen a gyomokkal?

2020. március 21. 13:31

Időről időre változott a válasz és a hozzáállás ehhez a problémához, és sajnos igazán megnyugtató megoldás ma sincs rá, csak szeretjük könnyen letudni. Márpedig, ha komolyan gondoljuk, hogy fenntartható gyümölcstermesztést kell folytatnunk, ezzel a kérdéssel is komolyan kell foglalkozni.

AgroApp – egy új növényvédőszer-kereső applikáció

2018. március 26. 17:39

Az AgroApp-ban készítmény, hatóanyag, kultúra és károsító alapján tudunk keresni. Az AgroApp ingyenesen letölthető Appstore-ból és Playstore-ból egyaránt.

Nőtt a BASF mezőgazdasági részlegének bevétele

2020. május 6. 14:20

Különösen Európában és Észak-Amerikában mutatott fel dinamikus bővülést a BASF agárszegmense 2020 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest.