Növényvédelem
Növényvédelem

App a károsítók felismeréséhez és kezeléséhez – ingyen!

App a károsítók felismeréséhez és kezeléséhez – ingyen!

Agrofórum Online

Lisztharmat, levélfoltosság, levéltetvek, fúrólégy – a kiskerted legnagyobb ellenségei. Olyan kórokozók és kártevők, amelyek pusztítják a fejlődő növényt, csökkentik a termést. Már létezik olyan ingyenes applikáció, amely hatékony segítséget nyújt az azonosításukban és megoldásokat is kínál ellenük.

Pár évtizede még megszokott volt, hogy aki kertes házban lakott, zöldségeket és gyümölcsöket termesztett. Idővel felváltotta a helyüket a gyep, a díszkert. Ma már azonban érezhető a pozitív elmozdulás: egyre több fiatal család is termel saját fogyasztásra gyümölcsöket és zöldségeket. A becslések szerint Magyarországon mintegy 250 ezren foglalkoznak háztáji vagy hobbikertészkedéssel, azonban a legtöbben kihívásokkal küzdenek, ha kórokozó vagy kártevő jelenik meg a kertben.

Paradicsom, paprika és a gyökérzöldségek a lista élén

A hazai kiskerti növények közül zöldborsót, sütőtököt, cukkinit, főzőtököt a legkönnyebb termeszteni. A legtöbb konyhakertben megtalálható a sárgarépa, petrezselyem, valamint a nagy kedvencnek számító paprika és a paradicsom is. Népszerűek az akár balkonon is termeszthető fűszernövények – a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring. A gyümölcsök között pedig a cseresznye, a meggy és a kajszibarack, az alma és körte vezet, de egyre nagyobb számban jelennek meg idehaza egzotikus fajták is, mint például a datolyaszilva vagy a kivi. Az eredményes kertészkedés érdekében számolni kell a kártevők elleni kihívások megoldásával is.

Segít egy ingyenes applikáció

A kórokozók és kártevők, a változó termesztési körülmények, a szélsőségesebbé váló időjárás a hobbikertészek számára is komoly nehézségeket okoznak a sikeres növénytermesztésben. Ezek a problémák arra ösztönözték a világ egyik vezető agrárvállalatát, a Syngentát, hogy bővítse innovatív digitális kínálatát. A Kert és Otthon applikáció megkönnyíti az információszerzést és a hatékony védekezést.

Az okoseszközökre optimalizált, ingyenesen elérhető alkalmazás több mint 35 növénykultúrát tartalmaz, lefedve a hobbikertekben előforduló növények legnagyobb részét. Segít a kártevők, betegségek, gyomok pontos beazonosításában és védekezési tippekkel, növényvédőszer-ajánlásokkal szolgál a ház körüli és kiskerti rovarok, kórokozók, illetve gyomok ellen. Ezenkívül videós segédleteket, valamint gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat is tartalmaz.

Többféle veszély leselkedik a növényekre

A levéltetvek nemcsak a kiskertet, hanem a dísznövényeket is károsíthatják. Szintén nagy kártételre képesek a különböző legyek, lepkék és molyok lárvái. Aktivitásuk legszembetűnőbb jele, hogy a gyümölcs vagy a zöldség kukacos vagy hernyó rágta. Az utóbbi évek egyik legnagyobb kártevője a dióburok-fúrólégy, ami a június végétől rajzik és a zöld, puha, zöld héjú dióba rakja le a petéit.

A dísznövényeket támadó betegségek is meghatározhatók az applikációval
A dísznövényeket támadó betegségek is meghatározhatók az applikációval

A kártevők megjelenése általában szemmel is jól érzékelhető: egy levéltetű-kolónia miatt az összes levél becsavarodik, illetve ragad a teljes növény. Lisztharmat megjelenésekor előbb utóbb minden fehéres színű, lisztharmatos lesz. A gombabetegségek típusától függően megjelenésükkor különböző foltok, sárgulások, barnulások és elszáradt növényi részek jelennek meg. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket, mert akár a teljes termés elvész!

A növények is lehetnek betegek

Legáltalánosabb gombabetegség szőlőben a peronoszpóra és a lisztharmat, ami ezenfelül nagyon sok gyümölcsben és zöldségben is megjelenhet. Súlyos károkat tud okozni a kertekben előforduló fehérpenészes rothadás, a szklerotínia, illetve egy általánosan előforduló gomba, a szürkepenész. A betegségek közé sorolhatjuk az alternáriás levélfontosságot is, és a fuzáriumot, amely még a gyepet is veszélyezteti. A sikeres kertészkedésben a megelőzésnek hatalmas szerepe van, mert sok esetben, ha már megjelent a betegség, korlátozottak a lehetőségeink a védekezésben.

Figyelni kell a rovarok jelenlétére!

Az otthonukban megjelenő hangyák kellemetlen vendégek lehetnek, nemcsak a morzsákat szedik össze, hanem bizonyos fajai előszeretettel károsítják az épületek faanyagait és akár a szigetelést is. A nem kevésbé hívatlan legyek, szúnyogok, poloskák, csótányok pedig betegségek hordozói is lehetnek. Az applikációban ezekre és a házaknál gyakorta megjelenő rovarok ellen is találsz hatékony megoldást.

Bosszantóak a hangyák a lakásban, de ellenük is van megoldás
Bosszantóak a hangyák a lakásban, de ellenük is van megoldás

A Kert és Otthon applikáció letölthető itt:

IOS: https://apps.apple.com/hu/app/kert-%C3%A9s-otthon/id6445894795?l=hu

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.syngenta.homegarden&pcampaignid=web_share

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Védekezés a konyhakerti károsítók ellen

2024. július 21. 10:10

Az ÖMKi Facebook-oldalán ad tanácsokat azoknak, akik zöldségeket termesztenek, és „szelíd” biomódszerekkel szeretnék távol tartani a károsítókat.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

11 jel, ami arra utal, hogy egy fát jobb lenne kivágni

2024. június 29. 16:10

Ha beteg egy fa a kertben, a legtöbb esetben elgondolkodunk azon, hogyan meg lehet-e menteni. Vannak biztos jelei, ha már nincs esély rá.

Hogyan szabadulhatunk meg a kamrában repdeső apró lepkéktől?

2020. január 21. 05:37

C. Evelin kérdése: Élelmiszerkamrámban apró lepkék repdesnek. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Szúnyogok a gombatermesztésben

2019. március 15. 13:37

A gombaszúnyogok esetében a kértételért a lárvák felelősek. A kártételi küszöbérték igen alacsony, egy marék komposztban 1 darab lárva jelenléte 0,5%-os veszteséget is okozhat. A gombaszúnyog morfológiai jellegzetességének ismertetése mellett a szerzők kitérnek a kémiai, agrotechnikai és a biológiai védekezés lehetőségeire is.

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

2018. október 18. 02:38

A kertekben ősszel is jelentős a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványos poloska és a borókaszú kártétele, az ellenük való védekezés azonban igen nehéz feladat.