Pályázatok
Pályázatok

Pályázatok a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára

Pályázatok a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára

Dr. Győrffy Andrea/NAK

Új Horizont 2020 pályázati felhívások jelentek meg a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára.

A kizárólag uniós forrásból finanszírozott kutatási és innovációs felhívások az Európai Unió jelenlegi kutatás-fejlesztési keretprogramján, a Horizont 2020-programon (H2020) belül érhetőek el. A H2020 utolsó fázisára szóló, 3 éves futamidejű munkaprogram alapján kerülnek kiírásra. E munkaprogram releváns prioritásterületén belül a korábbiaknál jóval több felhívásban, illetve jóval több főcímben jelenik meg a biomassza-alapú gazdaság valamely területe:

Fenntartható élelmezésbiztonság (SFS) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 173 millió euró):
–    Mikrobiom-alkalmazások a fenntartható élelmiszerrendszerekért (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: 10 millió euró)

„Kék növekedés” (BG) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 52 millió euró):
–    Fenntartható megoldások a szárazföldi és tengeri bio-alapú műanyagokra (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: 9 millió euró)

Vidéki reneszánsz (RUR) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 88 millió euró):
–    A regionális és helyi bio-alapú gazdaságok lehetőségeinek kihasználása (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: max. 3 millió euró)
–    Körkörös, bio-alapú üzleti modellek a vidéki közösségek számára (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: max. 10 millió euró)
–    Fenntartható faanyag-értékláncok / Fenntartható erdőrendszerek (típus: kutatási és innovációs akció; tervezett keretösszeg: 5 millió euró)

Élelmiszerek és természeti erőforrások (FNR) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 208,7 millió euró):
–    A mezőgazdaság mentesítése a fosszilis energiahordozóktól – megoldások és utak a fosszilisenergia-mentes gazdálkodáshoz (típus: koordinációs és támogató akció, innovációs akció; tervezett keretösszeg: 2+5 millió euró)
–    A nyilvánosság bevonása a biomassza-alapú gazdaságba (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: 1 millió euró)
–    Ipari mikrobiom – tanulás a természettől (típus: kutatási és innovációs akció, tervezett keretösszeg: kb. 6 millió euró)
–    A bio-alapú iparágak vezető szerepet töltenek be a kibocsátott szén-dioxid vegyi anyagokká alakításában (típus: kutatási és innovációs akció, tervezett keretösszeg: kb. 7 millió euró)
–    Innovatív textíliák – a divat új alapokra helyezése (típus: innovációs akció, keretösszeg: kb. 7 millió euró)
–    Az európai biomassza-alapú gazdasági klaszterek hálózata a bio-alapú megoldások előmozdítására az elsődleges termelésben (típus: koordinációs és támogató akció, keretösszeg: kb. 2 millió euró)
–    Kísérleti, körkörös bio-alapú városok – a biológiai alapú termékek fenntartható előállítása városi bio-hulladékból és a szennyvízből (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: max. 8 millió euró)
–    A bio-alapú termékek fenntarthatósága – nemzetközi irányítási szempontok és piaci frissítés (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: max. 1,5 millió euró)

Egyéb akciók (tervezett keretösszeg 2020-ra: 9,79 millió euró):
–    Körkörös biomassza-alapú gazdaság tematikus beruházási platform (kockázat-megosztási pénzügyi eszköz) (típus: pénzügyi eszköz, tervezett keretösszeg: 50 millió euró)

A pályázati felhívásokra nemzetközi konzorciumok formájában lehet pályázni. Az aktuális H2020-as pályázati lehetőségek között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján vagy az uniós „Funding & tender opportunities” gyűjtőoldalon, az aktuális pályázati felhívások között lehet keresni. A beadási határidők mellett fontos figyelmet szentelni az egyes kiírások típusainak is: míg a kutatási és innovációs akciók, illetve koordinációs és támogató akciók támogatási intenzitása 100%, addig az innovációs akciók támogatási intenzitása – vállalkozások esetén – 70%.

A hazai H2020-pályázókat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap konzorciumépítő illetve „rásegítő” pályázatokkaltámogatja. A H2020-as pályázati kiírásokra való pályázáshoz az NKFIH munkatársai térítésmentes tanácsadást nyújtanak.

Mától lehet benyújtani a Zöld Forrás pályázatot

2020. január 20. 15:16

A Zöld Forrás pályázat keretösszege 70 millió forint. A pályázatokat 2020. január 20-tól 2020. február 18-ig, kizárólag postai úton lehet beadni. Egy pályázó legalább 800 ezer, legfeljebb 3 millió forint összegre pályázhat.

Március végéig meghosszabbodott a REL-pályázat benyújtási határideje

2020. január 9. 10:02

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent a VP3-16.4.1-17 kódszámú, „Együttműködések támogatása REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért” című pályázati felhívás dokumentációja.

Megemelték az erdészeti gépberuházások támogatás keretösszegét

2019. december 9. 16:32

A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap 2020. december 31-re változott.

Decembert 15-től nyújtható be a sertés állatjóléti kérelem

2019. december 5. 12:03

A jövő évre vonatkozó támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és a hozzá kapcsolódó 52/2019. (XI. 26.) számú közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

Az első lépés lehet az aszály és az erózió ellen - Új, innovatív megoldás az AGRO.bio–tól: AlgaTer

2019. január 28. 10:52

Az AlgaTer® által termelt nagy molekulatömegű anyag (EPS), óvja a talajt a kiszáradástól és táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, egyúttal védi a növényvédő szerek és a műtrágyák káros hatásaitól.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Magasabb részesedést kér hazánk az uniós kutatási és fejlesztési forrásokból

2018. december 18. 08:02

Kiemelt feladat a hazai biomassza alapú gazdaság fejlesztése annak érdekében, hogy az agrárgazdasági szereplők számára is elérhetőek legyenek az uniós és hazai iparfejlesztési stratégiai intézkedések.