Pályázatok
Pályázatok

Pályázatok a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára

Pályázatok a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára

Dr. Győrffy Andrea/NAK

Új Horizont 2020 pályázati felhívások jelentek meg a biomassza-alapú gazdaság szereplői számára.

A kizárólag uniós forrásból finanszírozott kutatási és innovációs felhívások az Európai Unió jelenlegi kutatás-fejlesztési keretprogramján, a Horizont 2020-programon (H2020) belül érhetőek el. A H2020 utolsó fázisára szóló, 3 éves futamidejű munkaprogram alapján kerülnek kiírásra. E munkaprogram releváns prioritásterületén belül a korábbiaknál jóval több felhívásban, illetve jóval több főcímben jelenik meg a biomassza-alapú gazdaság valamely területe:

Fenntartható élelmezésbiztonság (SFS) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 173 millió euró):
–    Mikrobiom-alkalmazások a fenntartható élelmiszerrendszerekért (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: 10 millió euró)

„Kék növekedés” (BG) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 52 millió euró):
–    Fenntartható megoldások a szárazföldi és tengeri bio-alapú műanyagokra (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: 9 millió euró)

Vidéki reneszánsz (RUR) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 88 millió euró):
–    A regionális és helyi bio-alapú gazdaságok lehetőségeinek kihasználása (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: max. 3 millió euró)
–    Körkörös, bio-alapú üzleti modellek a vidéki közösségek számára (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: max. 10 millió euró)
–    Fenntartható faanyag-értékláncok / Fenntartható erdőrendszerek (típus: kutatási és innovációs akció; tervezett keretösszeg: 5 millió euró)

Élelmiszerek és természeti erőforrások (FNR) (tervezett keretösszeg 2020-ra: 208,7 millió euró):
–    A mezőgazdaság mentesítése a fosszilis energiahordozóktól – megoldások és utak a fosszilisenergia-mentes gazdálkodáshoz (típus: koordinációs és támogató akció, innovációs akció; tervezett keretösszeg: 2+5 millió euró)
–    A nyilvánosság bevonása a biomassza-alapú gazdaságba (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: 1 millió euró)
–    Ipari mikrobiom – tanulás a természettől (típus: kutatási és innovációs akció, tervezett keretösszeg: kb. 6 millió euró)
–    A bio-alapú iparágak vezető szerepet töltenek be a kibocsátott szén-dioxid vegyi anyagokká alakításában (típus: kutatási és innovációs akció, tervezett keretösszeg: kb. 7 millió euró)
–    Innovatív textíliák – a divat új alapokra helyezése (típus: innovációs akció, keretösszeg: kb. 7 millió euró)
–    Az európai biomassza-alapú gazdasági klaszterek hálózata a bio-alapú megoldások előmozdítására az elsődleges termelésben (típus: koordinációs és támogató akció, keretösszeg: kb. 2 millió euró)
–    Kísérleti, körkörös bio-alapú városok – a biológiai alapú termékek fenntartható előállítása városi bio-hulladékból és a szennyvízből (típus: innovációs akció, tervezett keretösszeg: max. 8 millió euró)
–    A bio-alapú termékek fenntarthatósága – nemzetközi irányítási szempontok és piaci frissítés (típus: koordinációs és támogató akció, tervezett keretösszeg: max. 1,5 millió euró)

Egyéb akciók (tervezett keretösszeg 2020-ra: 9,79 millió euró):
–    Körkörös biomassza-alapú gazdaság tematikus beruházási platform (kockázat-megosztási pénzügyi eszköz) (típus: pénzügyi eszköz, tervezett keretösszeg: 50 millió euró)

A pályázati felhívásokra nemzetközi konzorciumok formájában lehet pályázni. Az aktuális H2020-as pályázati lehetőségek között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján vagy az uniós „Funding & tender opportunities” gyűjtőoldalon, az aktuális pályázati felhívások között lehet keresni. A beadási határidők mellett fontos figyelmet szentelni az egyes kiírások típusainak is: míg a kutatási és innovációs akciók, illetve koordinációs és támogató akciók támogatási intenzitása 100%, addig az innovációs akciók támogatási intenzitása – vállalkozások esetén – 70%.

A hazai H2020-pályázókat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap konzorciumépítő illetve „rásegítő” pályázatokkaltámogatja. A H2020-as pályázati kiírásokra való pályázáshoz az NKFIH munkatársai térítésmentes tanácsadást nyújtanak.

Fontos támogatási tudnivalók

2019. augusztus 15. 11:38

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét, továbbá a baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú támogatásának fajlagos összege foglalkoztatottként 500 ezer forintra emelkedett.

Támogatják a komlótermesztést

2019. augusztus 12. 08:30

Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet.

Csekély összegű támogatást kaphatnak a méhészek

2019. július 12. 13:03

A kérelmező a 2018. november 15. napján a TIR nyilvántartásban szereplő méhállomány alapján, méhcsaládonként 500 Ft támogatásra jogosult.

Mondja el véleményét a minőségrendszerekhez történő csatlakozás támogatása pályázatról!

2019. július 12. 08:33

A kérelmek benyújtására 2019. október 1. napjától 2022. december 30. napjáig van lehetőség.

Magasabb részesedést kér hazánk az uniós kutatási és fejlesztési forrásokból

2018. december 18. 08:02

Kiemelt feladat a hazai biomassza alapú gazdaság fejlesztése annak érdekében, hogy az agrárgazdasági szereplők számára is elérhetőek legyenek az uniós és hazai iparfejlesztési stratégiai intézkedések.

Hazánk kiáll az élelmiszerek kettős minőségének kérdésében

2019. május 10. 07:46

A termékek kettős minősége elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása.

Az első lépés lehet az aszály és az erózió ellen - Új, innovatív megoldás az AGRO.bio–tól: AlgaTer

2019. január 28. 10:52

Az AlgaTer® által termelt nagy molekulatömegű anyag (EPS), óvja a talajt a kiszáradástól és táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, egyúttal védi a növényvédő szerek és a műtrágyák káros hatásaitól.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.