Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

A borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére

A borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére

AM Sajtóiroda

Az Agrárminisztérium kiemelt kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a III. Natúr Sümeg borászati rendezvényen.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a natúr borok a 2021-ben megjelent új borjogi szabályozással kerültek be a magyar borjogba. A szabályozás meghatározza, milyen feltételek esetén lehet a címkén jelölni a natúrbor, natúr pezsgő, pétnat kifejezéseket. A szigorúnak mondható szabályozás kifejezetten az érintett borászok kérésére, javarészt az ő szakmai kidolgozásukban született meg, hangsúlyozta. Nagy István hozzátette, a Sümeg elnevezés is 2021-ben kapott önálló eredetvédelmet, azaz külön oltalom alatt álló eredetmegjelölés státuszt. Ezzel a sümegi borok és pezsgők jog által védett egységes stílust és minőséget kaptak, aminek köszönhetően kiemelten lehet bemutatni őket a piacon. A Natúr Sümeg borászati rendezvény évről évre hitet tesz az ökológiai szőlőművelés, a természetes borkészítés és a fenntarthatóság mellett, húzta alá.

A magyar borok sikerével kapcsolatban a miniszter megjegyezte, a borász szakma nem egyszer megmutatta, hogy élen jár a szenvedély, az elhivatottság, a szakértelem tekintetében, és abban a képességben, hogy igazodni tud az új kihívásokhoz. A magyar borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére és segítségére. A kormányzati segítségnyújtás mellett szükség van az ágazati összefogás erősítésére, a minőség folyamatos javítására, a versengés mellett az együttműködésre, eredményes bormarketing-programok végrehajtására is. A közös cselekvés ugyanis hatványozza az erőnket, hangsúlyozta a tárcavezető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

A magyar bortermelés stratégiai terület

2018. július 23. 06:00

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepet

2022. október 12. 12:16

A hegy egyedülálló, vulkanikus karakterét a juhfark tudja legjobban közvetíteni, és fordítva: a juhfarkra jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben.

A hagyományok tiszteletben tartása és a modern borstílus jól megférnek egymás mellett

2023. szeptember 21. 17:10

Valóban, a bort ott a legjobb megkóstolni, ahol készül. Az sem hátrány, ha szerelmesek vagyunk abba az adott tájba, ahol a fürtöket szüretelték, a bort, pezsgőt palackba zárták. Bevallom hát, hogy elfogult lettem a Harsányi pincészet boraival, amelyekkel első alkalommal a Bisztrójukban, Sárospatak mellett, a Megyer-hegyi Tengerszem közelében volt lehetőségem találkozni.

Karácsonyi vacsora: borral vagy bor nélkül?

2022. december 24. 10:12

Karácsonykor minden második asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva.