27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Szőlő-Bor

A mag nélküli szőlő vizsgálata

Agrofórum Online

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?

A GMO (Genetically Modified Organism) a genetikailag módosított élőlény rövidítése – tehát egy olyan szervezet, amelynek génállományát biotechnológiai módszerekkel ( molekuláris genetikai eljárásokkal) módosították.

A GMO-élelmiszerekkel kapcsolatos legnagyobb félelem az emberek közében az, hogy ezek az új „termények” (pl. zöldségek, gyümölcsök esetén) „nem természetesek”, és ily módon megkérdőjelezhető a fogyasztásuk biztonságos volta is. Mindez pedig attól válik igazán érdekessé, hogy valójában az emberek több mint 100 éve fogyasztanak ilyen „nem természetes” terményeket (és élőlényeket), csak valószínűleg nem tudnak róla. 

A genetika atyjának tartott Johann Gregor Mendel (1822 – 1884) egy szudétanémet származású Ágoston-rendi szerzetes volt, a brünni Ágoston-rendi monostor apátja és egyben neves botanikus, aki első ízben az 1800-as évek közepén alkalmazott keresztezési technikát, mégpedig új borsóhibridek kifejlesztésére.

Ezzel szemben az „ősi” mag nélküli szőlő eredete a sokkal távolabbi múltba, a római korba nyúlik vissza, míg a „modern kori” mag nélküli szőlő William Thompson nevéhez köthető, aki az 1875 és 1900 közötti időszakban fejlesztette ki a ma is népszerű gyümölcs egyik ősét.

Akárhogy is nézzük, a mag nélküli szőlő „nem természetes”, hiszen ez a fajta nem fordul elő a természetben. A mag nélküli szőlő termesztése az úgynevezett ivartalan szaporodás egy formájával történik. Az új növény lényegében az anyanövény genetikai klónja, amelynek előállításához a növény genetikai anyagát „manuálisan” kell továbbvinni. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a növény GMO, ugyanakkor „természetesnek” sem mondható. 

Vajon a mag nélküli szőlő természetes úton is szaporodhatna? A kérdés csupán teoretikus, hiszen a szőlő természetes szaporodása a magokon keresztül történik. Ismét előkerül hát a természetesség kérdése…

Vajon az „igazi” GMO szőlők veszélyesek?

Mi van akkor, ha ez a génmódosítás az emberi szervezetre káros hatással van? Bár a GMO terményeket széleskörű kivizsgálásnak vetik alá világszerte, a kutatók szerint ezek allergén veszélyeket rejthetnek, de gátolhatják az antibiotikumok működését is, és toxikus anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek a génmódosítás során keletkeznek a növényekben.

Ezzel szemben a hagyományos szőlőfajták magjait kifejezetten egészségesnek tartják, de – nyilván ezt termelője válogatja – ez esetben meglehet, hogy sokkal magasabb a növényvédő szerek használatának aránya, mint a GMO-k esetében.

A kérdésre egyszerű válasz tehát nincs, hiszen sok érv szól a GMO és a hagyományos szőlő mellett és ellene egyaránt. A boltokban járva nehéz megmondani, hogy egy gyümölcs milyen termesztési módszerekkel került a polcokra, de a fentiek alapján úgy tűnik, hogy a mag nélküli szőlőfajtáktól feleslegesen rettegünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Eszelény károsít a szőlőben

2020. május 19. 13:03

Idén a képen látható betegség jelent meg a szőlőmben, ami eddig nem volt tapasztalható. A levél a száránál elszárad, lekonyul, foltosodik és el kezd bepöndörödni, majd teljesen szivar szerűen besodródva lóg a hajtáson. Kérném a betegség azonosítását és lehtséges védekezési módokat.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Mi ez az újabb betegség a szőlő fürtjén és bogyóján?

2019. augusztus 22. 07:36

K. János kérdése: A szőlőm fürtjein és bogyóin egy számomra ismeretlen elváltozást figyeltem meg. Mi lehet ez az újabb betegség?

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.