Szőlő-Bor

A mag nélküli szőlő vizsgálata

Agrofórum Online

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?

A GMO (Genetically Modified Organism) a genetikailag módosított élőlény rövidítése – tehát egy olyan szervezet, amelynek génállományát biotechnológiai módszerekkel ( molekuláris genetikai eljárásokkal) módosították.

A GMO-élelmiszerekkel kapcsolatos legnagyobb félelem az emberek közében az, hogy ezek az új „termények” (pl. zöldségek, gyümölcsök esetén) „nem természetesek”, és ily módon megkérdőjelezhető a fogyasztásuk biztonságos volta is. Mindez pedig attól válik igazán érdekessé, hogy valójában az emberek több mint 100 éve fogyasztanak ilyen „nem természetes” terményeket (és élőlényeket), csak valószínűleg nem tudnak róla. 

A genetika atyjának tartott Johann Gregor Mendel (1822 – 1884) egy szudétanémet származású Ágoston-rendi szerzetes volt, a brünni Ágoston-rendi monostor apátja és egyben neves botanikus, aki első ízben az 1800-as évek közepén alkalmazott keresztezési technikát, mégpedig új borsóhibridek kifejlesztésére.

Ezzel szemben az „ősi” mag nélküli szőlő eredete a sokkal távolabbi múltba, a római korba nyúlik vissza, míg a „modern kori” mag nélküli szőlő William Thompson nevéhez köthető, aki az 1875 és 1900 közötti időszakban fejlesztette ki a ma is népszerű gyümölcs egyik ősét.

Akárhogy is nézzük, a mag nélküli szőlő „nem természetes”, hiszen ez a fajta nem fordul elő a természetben. A mag nélküli szőlő termesztése az úgynevezett ivartalan szaporodás egy formájával történik. Az új növény lényegében az anyanövény genetikai klónja, amelynek előállításához a növény genetikai anyagát „manuálisan” kell továbbvinni. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a növény GMO, ugyanakkor „természetesnek” sem mondható. 

Vajon a mag nélküli szőlő természetes úton is szaporodhatna? A kérdés csupán teoretikus, hiszen a szőlő természetes szaporodása a magokon keresztül történik. Ismét előkerül hát a természetesség kérdése…

Vajon az „igazi” GMO szőlők veszélyesek?

Mi van akkor, ha ez a génmódosítás az emberi szervezetre káros hatással van? Bár a GMO terményeket széleskörű kivizsgálásnak vetik alá világszerte, a kutatók szerint ezek allergén veszélyeket rejthetnek, de gátolhatják az antibiotikumok működését is, és toxikus anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek a génmódosítás során keletkeznek a növényekben.

Ezzel szemben a hagyományos szőlőfajták magjait kifejezetten egészségesnek tartják, de – nyilván ezt termelője válogatja – ez esetben meglehet, hogy sokkal magasabb a növényvédő szerek használatának aránya, mint a GMO-k esetében.

A kérdésre egyszerű válasz tehát nincs, hiszen sok érv szól a GMO és a hagyományos szőlő mellett és ellene egyaránt. A boltokban járva nehéz megmondani, hogy egy gyümölcs milyen termesztési módszerekkel került a polcokra, de a fentiek alapján úgy tűnik, hogy a mag nélküli szőlőfajtáktól feleslegesen rettegünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Milyen betegségtől sárgulnak, barnulnak és hullanak a szőlő levelei?

2024. július 21. 04:40

Csemegeszőlőm levelei elsárgulnak, megbarnulnak, majd lehullanak. Hetente permetezem kontakt és felszívódó szerekkel is. Milyen betegséggel állok szemben? Az Othello szőlőnél is hasonló probléma jelentkezett, csak itt a vessző is elfonnyad. A harmadik jelenség a szemek pöttyösödése.

Szőlő gombaölőszeres kezelések

2020. augusztus 18. 09:30

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Kiemelkedő mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a gazdák

2018. november 8. 14:33

A hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak az idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.