Szőlő-Bor

A mag nélküli szőlő vizsgálata

Agrofórum Online

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?

A GMO (Genetically Modified Organism) a genetikailag módosított élőlény rövidítése – tehát egy olyan szervezet, amelynek génállományát biotechnológiai módszerekkel ( molekuláris genetikai eljárásokkal) módosították.

A GMO-élelmiszerekkel kapcsolatos legnagyobb félelem az emberek közében az, hogy ezek az új „termények” (pl. zöldségek, gyümölcsök esetén) „nem természetesek”, és ily módon megkérdőjelezhető a fogyasztásuk biztonságos volta is. Mindez pedig attól válik igazán érdekessé, hogy valójában az emberek több mint 100 éve fogyasztanak ilyen „nem természetes” terményeket (és élőlényeket), csak valószínűleg nem tudnak róla. 

A genetika atyjának tartott Johann Gregor Mendel (1822 – 1884) egy szudétanémet származású Ágoston-rendi szerzetes volt, a brünni Ágoston-rendi monostor apátja és egyben neves botanikus, aki első ízben az 1800-as évek közepén alkalmazott keresztezési technikát, mégpedig új borsóhibridek kifejlesztésére.

Ezzel szemben az „ősi” mag nélküli szőlő eredete a sokkal távolabbi múltba, a római korba nyúlik vissza, míg a „modern kori” mag nélküli szőlő William Thompson nevéhez köthető, aki az 1875 és 1900 közötti időszakban fejlesztette ki a ma is népszerű gyümölcs egyik ősét.

Akárhogy is nézzük, a mag nélküli szőlő „nem természetes”, hiszen ez a fajta nem fordul elő a természetben. A mag nélküli szőlő termesztése az úgynevezett ivartalan szaporodás egy formájával történik. Az új növény lényegében az anyanövény genetikai klónja, amelynek előállításához a növény genetikai anyagát „manuálisan” kell továbbvinni. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a növény GMO, ugyanakkor „természetesnek” sem mondható. 

Vajon a mag nélküli szőlő természetes úton is szaporodhatna? A kérdés csupán teoretikus, hiszen a szőlő természetes szaporodása a magokon keresztül történik. Ismét előkerül hát a természetesség kérdése…

Vajon az „igazi” GMO szőlők veszélyesek?

Mi van akkor, ha ez a génmódosítás az emberi szervezetre káros hatással van? Bár a GMO terményeket széleskörű kivizsgálásnak vetik alá világszerte, a kutatók szerint ezek allergén veszélyeket rejthetnek, de gátolhatják az antibiotikumok működését is, és toxikus anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek a génmódosítás során keletkeznek a növényekben.

Ezzel szemben a hagyományos szőlőfajták magjait kifejezetten egészségesnek tartják, de – nyilván ezt termelője válogatja – ez esetben meglehet, hogy sokkal magasabb a növényvédő szerek használatának aránya, mint a GMO-k esetében.

A kérdésre egyszerű válasz tehát nincs, hiszen sok érv szól a GMO és a hagyományos szőlő mellett és ellene egyaránt. A boltokban járva nehéz megmondani, hogy egy gyümölcs milyen termesztési módszerekkel került a polcokra, de a fentiek alapján úgy tűnik, hogy a mag nélküli szőlőfajtáktól feleslegesen rettegünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Kocide 2000 gombaölőszer – a réz erejével

2021. április 19. 12:59

A Kocide 2000 egy 53,8 % rézhidroxid hatóanyag tartalmú fungicid, amely WG formulációban érhető el. Nagy előnye, hogy felhasználása széles körben engedélyezett, egészen az almatermésűektől kezdve, a szőlőn és a csonthéjasokon át, a zöldség és a hüvelyes növényekig. Ezeken kívül alkalmazható továbbá kabakosok, dísznövények, hagyma, burgonya és a cukorrépa esetében is.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Mit tegyünk a madárkár megelőzésére a szőlőben?

2019. augusztus 21. 05:36

M. János kérdése: Minden évben megdézsmálják a seregélyek a szőlőt. Mit tehetek ellene?

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.