Szőlő-Bor

A modernizálás a feltétele a szőlő-és borágazat fejlődésének

Agrofórum Online

Az elmúlt években tett kormányzati erőfeszítések a vidék gazdaságának megerősítésére, közte a szőlő- és bortermelők helyzetének javítására irányult. A forrásokkal egy élhető vidéket, egy prosperáló, helyi erőforrásokra alapozó gazdaságot kívánunk támogatni - mondta Feldman Zsolt Budapesten, a 10. Borkonferencia megnyitóján.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány árnyékában eltöltött két év okozta nehézségekre és a jelenlegi ukrajnai helyzetre utalva úgy fogalmazott: ez az időszak a szőlő-és bortermelő szektorban dolgozóktól is megköveteli üzleti, értékesítési modelljei kiigazítását, esetleg átírását. Az agrárkormányzat ebben a helyzetben is igyekezett kiszámítható partnere lenni az ágazatnak, mint ahogyan a következőkben is ezen dolgozik.

A 2010 óta elért eredmények közé sorolta Feldman Zsolt a hazai borpiac stabilizálását, a megújult ágazati szabályozást, a bor kiemelt és egységes kommunikációját és a támogatáspolitikai eredményeket. Sikerült szinte nullára csökkenteni a 2010-ben még közel 800 ezer hektoliternyi borimportot, és a termőterület csökkentése is megállt. Megújult a hegyközségi rendszer, a HNT mára elismert szakmaközi szervezetként működik, megszületett a rugalmasabb, kevesebb adminisztrációval járó új bortörvény és elkészült az ágazat hosszú távú stratégiája is.

Az államtitkár elmondta: a támogatáspolitikának köszönhetően a magyarországi szőlő termőterület csökkenése megállt, emellett 7,5 milliárd forintból 27 ezer hektár megújult, amely az ágazat továbbélésének fontos záloga. A borászati technológia modernizálását 30 milliárd forint támogatás segítette, valamint az elmúlt két évben 13 milliárd forintos keret állt rendelkezésre a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. 2016-és 2018 között több mint 600 borászati üzem beruházásához nyújtott támogatást a tárca, a tavaly meghirdetett borászati üzemfejlesztési támogatási lehetőségre 241 kérelem érkezett, több mint 50 milliárd forint támogatási igénnyel.

A Borkonferenciát szervező Rókusfalvy Pál kihirdette azt az 50 legjobb hazai borászt, akik április 29-éig kiválasztják maguk közül az idei év Borászok Borászát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Idén is sok bor készülhet

2019. június 3. 10:33

Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak.

Rozé Rizling Jazz Napokat tartanak júliusban Veszprémben

2019. május 17. 08:34

A borászatok mellett teret kapnak a helybéli őstermelők készítményei és kézműves ételek is.

A Tokaj-hegyaljai borvidéken tartott ellenőrzést a Nébih

2018. október 12. 06:42

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak.

A valódi ízek az érdekesek, - avagy borok enzimek, élesztők és kén nélkül

2019. március 1. 10:47

A Garam-menti dombság, a Duna közelsége, a szőlőhegy lábánál elterülő halastavak és a mocsaras Párizsi patak sajátos mikroklímát teremt. A különleges környezeti adottságok között termett szőlőből Sütő Zsolt kürti borász egyedi módszerek alkalmazásával készít bort – nem használ élesztőt, enzimet, ként; borait hordóban, illetve nyíltkádas erjesztéssel készíti seprőn tartással és élesztő-hártya alatti érleléssel.