Szőlő-Bor

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

Agrofórum Online

Az egészségtudatosság térnyerése és a mértékletes alkoholfogyasztás iránti igény világszerte átalakítja az italpiacot. A borászok egyre gyakrabban találkoznak olyan vásárlókkal, akik szeretnék élvezni a bor ízvilágát, de elkerülnék annak tudatmódosító hatásait.

A legfőbb célcsoport ebben a szegmensben a Z generáció, de egyre több középkorú fogyasztó is az egészségesebb alternatívákat keresi.

A borászatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változó igényekhez. A Nielsen adatai szerint az alacsony és alkoholmentes italok globális piaca 2022 és 2025 között több mint 30%-kal növekedett, és a tendencia várhatóan folytatódik. Nemcsak a bor, hanem a sör és egyéb szeszes italok piacán is megjelent ez az újfajta fogyasztói attitűd.

Technológiai megoldások az alkoholcsökkentésre

Az alkoholcsökkentés a borászatban komoly technológiai kihívást jelent. A cél az alkohol kivonása úgy, hogy a bor megőrizze aromáját, testességét és komplexitását. A leggyakoribb módszerek:

Vákuumdesztilláció: Kíméletes fizikai eljárás a bor vagy más alkoholos italok alkoholtartalmának csökkentésére. A módszer lényege, hogy csökkentett nyomás mellett megy végbe a párologtatás, így alacsonyabb hőmérsékleten válik el az etanol a bor többi komponensétől. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az illékony aromakomponensek jelentős része megőrződjön, így a végtermék érzékszervi tulajdonságai kevésbé sérülnek.

Fordított ozmózis: Az alkoholcsökkentés egyik elterjedt és energiahatékony módszere. A folyamat során a bor nyomás alatt áthalad egy rendkívül finom pórusú membránon, amely visszatartja az etanolt, valamint az illat- és ízanyagok egy részét, míg a víz- és kisebb molekulatömegű frakciók átjutnak rajta.

Forgókúpos oszlop (spinning cone column): Egy bonyolult lepárlási eljárás, amelyet különösen prémium alkoholmentes borok előállítására használnak. Segítségével az illat- és ízanyagokat először leválasztják, majd az alkoholt eltávolítják, végül visszakeverik az aromákat – így a bor karaktere nem sérül annyira, mint más módszerekkel.

A cél az alkohol kivonása úgy, hogy a bor megőrizze aromáját, testességét és komplexitását
A cél az alkohol kivonása úgy, hogy a bor megőrizze aromáját, testességét és komplexitását

E technológiák alkalmazása magas költségekkel jár, így a kis borászatok számára sokszor csak bértechnológiai megoldások révén elérhetők. A minőség azonban kulcsfontosságú: a fogyasztók csak akkor maradnak hűségesek, ha az ital valódi élményt nyújt.

Piaci lehetőségek és kihívások

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország élen járnak az alacsony alkoholtartalmú borok iránti keresletben. Ezekben az országokban egyre több boltban és étteremben külön szekciót szentelnek az ilyen termékeknek. A borfesztiválokon és borkóstolókon is gyakrabban jelennek meg alkoholcsökkentett tételek.

A kihívás azonban nem csak technológiai: a kommunikáció is meghatározó. Sok fogyasztó még mindig előítéletes az alkoholmentes borral szemben, gyakran „szőlőlének” titulálva azt. Ezért fontos a tudatos márkaépítés, valamint az edukáció, amely megmagyarázza, miért más egy 0,5%-os bor, mint egy cukros, pasztőrözött gyümölcslé.

A borászatok alkalmazkodása és példák

Számos nagy borászat – például a kaliforniai E. & J. Gallo vagy a német Leitz – már évek óta dolgozik az alkoholcsökkentett tételek fejlesztésén. Magyarországon is megjelentek az első ilyen termékek: egyes tokaji pincészetek édes, alacsony alkoholtartalmú borai már évek óta népszerűek, de most megindult a száraz, akár teljesen alkoholmentes változatok fejlesztése is.

Magyarországon is megjelentek az első ilyen termékek
Magyarországon is megjelentek az első ilyen termékek

A HNT (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) szakértői szerint ez a szegmens lehet a hazai borászatok új kitörési pontja, főként az exportpiacokon. A magyar bor karakteres savszerkezete és aromatikája kedvez az alkoholcsökkentett stílusnak, amit érdemes technológiai innovációval tovább erősíteni.

Jövőbeli kilátások

A szakértők szerint a következő években az alacsony alkoholtartalmú borok aránya folyamatosan nőni fog, különösen a gasztronómiában. Az éttermi párosításoknál is egyre gyakrabban jelennek meg ezek a borok, mivel könnyebben illeszthetők az egészségtudatos, munkanapi ebédekhez, vagy épp vezetés előtt álló fogyasztók igényeihez.

A bor jövője tehát nemcsak a terroirban, hanem a technológiában és a fogyasztói igényekhez való alkalmazkodásban is rejlik. Aki ebben az új korszakban felismeri a lehetőségeket, az nemcsak piaci előnyhöz juthat, hanem hozzájárulhat a borfogyasztás kulturális megújulásához is.

(Forrás: No/Low Alcohol Wines Part 1: Production Technologies and Considerations, No/Low Alcohol Wines Part 2: Marketing and Regulatory Considerations)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Előzzük meg a mustgáz-mérgezést!

2019. szeptember 4. 10:16

Mivel a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Balla Géza: hagyományos fajtákkal érdemes csak ringbe szállni!

2019. január 16. 04:36

A borászatban nem lehet megállni, folyamatosan fejleszteni kell, figyelve a piaci körülményekre, elvárásokra. Ez az a szakma amit vagy úgy csinál az ember, ahogy kell, vagy ne is csinálja!

A franciák elvből nem isznak amerikai bort

2018. december 2. 06:49

Az olasz, francia, spanyol, és portugál emberek büszkék a boraikra, és nem óhajtanak kaliforniait inni, bármilyen jó szőlő is terem odaát. Ennek tehát semmi köze a vámtarifákhoz.

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

2019. október 13. 09:57

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.