Szőlő-Bor

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

Agrofórum Online

Az egészségtudatosság térnyerése és a mértékletes alkoholfogyasztás iránti igény világszerte átalakítja az italpiacot. A borászok egyre gyakrabban találkoznak olyan vásárlókkal, akik szeretnék élvezni a bor ízvilágát, de elkerülnék annak tudatmódosító hatásait.

A legfőbb célcsoport ebben a szegmensben a Z generáció, de egyre több középkorú fogyasztó is az egészségesebb alternatívákat keresi.

A borászatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változó igényekhez. A Nielsen adatai szerint az alacsony és alkoholmentes italok globális piaca 2022 és 2025 között több mint 30%-kal növekedett, és a tendencia várhatóan folytatódik. Nemcsak a bor, hanem a sör és egyéb szeszes italok piacán is megjelent ez az újfajta fogyasztói attitűd.

Technológiai megoldások az alkoholcsökkentésre

Az alkoholcsökkentés a borászatban komoly technológiai kihívást jelent. A cél az alkohol kivonása úgy, hogy a bor megőrizze aromáját, testességét és komplexitását. A leggyakoribb módszerek:

Vákuumdesztilláció: Kíméletes fizikai eljárás a bor vagy más alkoholos italok alkoholtartalmának csökkentésére. A módszer lényege, hogy csökkentett nyomás mellett megy végbe a párologtatás, így alacsonyabb hőmérsékleten válik el az etanol a bor többi komponensétől. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az illékony aromakomponensek jelentős része megőrződjön, így a végtermék érzékszervi tulajdonságai kevésbé sérülnek.

Fordított ozmózis: Az alkoholcsökkentés egyik elterjedt és energiahatékony módszere. A folyamat során a bor nyomás alatt áthalad egy rendkívül finom pórusú membránon, amely visszatartja az etanolt, valamint az illat- és ízanyagok egy részét, míg a víz- és kisebb molekulatömegű frakciók átjutnak rajta.

Forgókúpos oszlop (spinning cone column): Egy bonyolult lepárlási eljárás, amelyet különösen prémium alkoholmentes borok előállítására használnak. Segítségével az illat- és ízanyagokat először leválasztják, majd az alkoholt eltávolítják, végül visszakeverik az aromákat – így a bor karaktere nem sérül annyira, mint más módszerekkel.

A cél az alkohol kivonása úgy, hogy a bor megőrizze aromáját, testességét és komplexitását
A cél az alkohol kivonása úgy, hogy a bor megőrizze aromáját, testességét és komplexitását

E technológiák alkalmazása magas költségekkel jár, így a kis borászatok számára sokszor csak bértechnológiai megoldások révén elérhetők. A minőség azonban kulcsfontosságú: a fogyasztók csak akkor maradnak hűségesek, ha az ital valódi élményt nyújt.

Piaci lehetőségek és kihívások

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország élen járnak az alacsony alkoholtartalmú borok iránti keresletben. Ezekben az országokban egyre több boltban és étteremben külön szekciót szentelnek az ilyen termékeknek. A borfesztiválokon és borkóstolókon is gyakrabban jelennek meg alkoholcsökkentett tételek.

A kihívás azonban nem csak technológiai: a kommunikáció is meghatározó. Sok fogyasztó még mindig előítéletes az alkoholmentes borral szemben, gyakran „szőlőlének” titulálva azt. Ezért fontos a tudatos márkaépítés, valamint az edukáció, amely megmagyarázza, miért más egy 0,5%-os bor, mint egy cukros, pasztőrözött gyümölcslé.

A borászatok alkalmazkodása és példák

Számos nagy borászat – például a kaliforniai E. & J. Gallo vagy a német Leitz – már évek óta dolgozik az alkoholcsökkentett tételek fejlesztésén. Magyarországon is megjelentek az első ilyen termékek: egyes tokaji pincészetek édes, alacsony alkoholtartalmú borai már évek óta népszerűek, de most megindult a száraz, akár teljesen alkoholmentes változatok fejlesztése is.

Magyarországon is megjelentek az első ilyen termékek
Magyarországon is megjelentek az első ilyen termékek

A HNT (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) szakértői szerint ez a szegmens lehet a hazai borászatok új kitörési pontja, főként az exportpiacokon. A magyar bor karakteres savszerkezete és aromatikája kedvez az alkoholcsökkentett stílusnak, amit érdemes technológiai innovációval tovább erősíteni.

Jövőbeli kilátások

A szakértők szerint a következő években az alacsony alkoholtartalmú borok aránya folyamatosan nőni fog, különösen a gasztronómiában. Az éttermi párosításoknál is egyre gyakrabban jelennek meg ezek a borok, mivel könnyebben illeszthetők az egészségtudatos, munkanapi ebédekhez, vagy épp vezetés előtt álló fogyasztók igényeihez.

A bor jövője tehát nemcsak a terroirban, hanem a technológiában és a fogyasztói igényekhez való alkalmazkodásban is rejlik. Aki ebben az új korszakban felismeri a lehetőségeket, az nemcsak piaci előnyhöz juthat, hanem hozzájárulhat a borfogyasztás kulturális megújulásához is.

(Forrás: No/Low Alcohol Wines Part 1: Production Technologies and Considerations, No/Low Alcohol Wines Part 2: Marketing and Regulatory Considerations)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Ezért fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése az agrárminiszter szerint

2019. március 2. 06:08

Nagy István szerint a szőlő-bor ágazat fejlesztése nem csak kulturális, hanem gazdasági és társadalmi érdek is. Az agrárminiszter a Borjog és Bormarketing konferencián elmondott beszédében fontos célnak nevezte a 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtását.

Konyári János lett 2018-ban a Borászok Borásza

2018. április 23. 06:49

Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.