16℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Szőlő-Bor

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

AM Sajtóiroda

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, Szekszárdon.

Az államtitkár kiemelte, a megemelt forráskeretnek köszönhetően 2021-ben az agrártárca elindított egy nagyszabású támogatási programot, a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” címmel, amely az élelmiszeripari vállalkozások számára,- ideértve a borászati terméket és előállítókat is- két kiírás keretében nyújtott célzott és hatékony segítséget. Az egyik az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire, a másik az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére koncentrált. Ennek keretében nyílt lehetősége a Fritz családnak is bővítenie, fejlesztenie borászatát.

A két felhívás alapján összesen 217,5 milliárd forint fejlesztési támogatás kihelyezéséről született döntés. Az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás kapcsán eddig 279 kérelem támogatásáról, több mint 207 milliárd forint összegben, az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” kiírás kapcsán pedig eddig 466 kérelem támogatásáról, mintegy 10,5 milliárd forint összegben – tette hozzá.

Dr. Nobilis Márton felidézte, hogy a kormány kiemelt segítséget nyújtott a szőlő-borágazatnak a koronavírus-járvány idején is. 2020-ban és 2021-ben összesen megközelítőleg 13 milliárd forint támogatási keretet biztosított a hazai szőlő- és bortermelők részére a pandémia megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Kifejtette, azáltal, hogy minél több vállalkozásnak lesz lehetősége korszerűsíteni, versenyképesebbé válni, elérhető lesz az a cél, hogy megerősítsük a hazai élelmiszertermelés stratégiai pozícióját a nemzetközi versenyben. Mindebben a munkában az agrárium számít az olyan bortermelőkre, mint a Fritz család, mert a borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agráriumnak”- emelte ki az államtitkár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

Jó mostanság szőlésznek lenni!

2018. november 15. 05:38

A francia mezőgazdasági tárca friss jelentése szerint a burgundi és a beaujolais régióban a termés 21 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, és az újbor várható mennyisége megközelíti a 2,7 millió hektolitert.

Inváziós kártevők: Eperfa-pajzstetű

2019. június 9. 08:37

Az eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) az egyik legfontosabb kártevő pajzstetű faj világszerte.

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.