27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Szőlő-Bor

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

AM Sajtóiroda

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, Szekszárdon.

Az államtitkár kiemelte, a megemelt forráskeretnek köszönhetően 2021-ben az agrártárca elindított egy nagyszabású támogatási programot, a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” címmel, amely az élelmiszeripari vállalkozások számára,- ideértve a borászati terméket és előállítókat is- két kiírás keretében nyújtott célzott és hatékony segítséget. Az egyik az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire, a másik az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére koncentrált. Ennek keretében nyílt lehetősége a Fritz családnak is bővítenie, fejlesztenie borászatát.

A két felhívás alapján összesen 217,5 milliárd forint fejlesztési támogatás kihelyezéséről született döntés. Az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás kapcsán eddig 279 kérelem támogatásáról, több mint 207 milliárd forint összegben, az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” kiírás kapcsán pedig eddig 466 kérelem támogatásáról, mintegy 10,5 milliárd forint összegben – tette hozzá.

Dr. Nobilis Márton felidézte, hogy a kormány kiemelt segítséget nyújtott a szőlő-borágazatnak a koronavírus-járvány idején is. 2020-ban és 2021-ben összesen megközelítőleg 13 milliárd forint támogatási keretet biztosított a hazai szőlő- és bortermelők részére a pandémia megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Kifejtette, azáltal, hogy minél több vállalkozásnak lesz lehetősége korszerűsíteni, versenyképesebbé válni, elérhető lesz az a cél, hogy megerősítsük a hazai élelmiszertermelés stratégiai pozícióját a nemzetközi versenyben. Mindebben a munkában az agrárium számít az olyan bortermelőkre, mint a Fritz család, mert a borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agráriumnak”- emelte ki az államtitkár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Csallóközből Bodrogkeresztúrig - Bodó Judit, a Borászok Borásza

2022. február 1. 04:36

Bodó Juditnál, a Borászok Borászánál jártunk, a Tokaji borvidéken.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Sagmeister Borászat: cél a komplexitás és nem a feszesség

2022. január 23. 04:36

Sagmeister Ernővel a Szerémi borvidékről, a bolgár örökségről és természetesen a díjazott borról is beszélgettünk.