Szőlő-Bor

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

AM Sajtóiroda

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, Szekszárdon.

Az államtitkár kiemelte, a megemelt forráskeretnek köszönhetően 2021-ben az agrártárca elindított egy nagyszabású támogatási programot, a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” címmel, amely az élelmiszeripari vállalkozások számára,- ideértve a borászati terméket és előállítókat is- két kiírás keretében nyújtott célzott és hatékony segítséget. Az egyik az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire, a másik az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére koncentrált. Ennek keretében nyílt lehetősége a Fritz családnak is bővítenie, fejlesztenie borászatát.

A két felhívás alapján összesen 217,5 milliárd forint fejlesztési támogatás kihelyezéséről született döntés. Az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás kapcsán eddig 279 kérelem támogatásáról, több mint 207 milliárd forint összegben, az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” kiírás kapcsán pedig eddig 466 kérelem támogatásáról, mintegy 10,5 milliárd forint összegben – tette hozzá.

Dr. Nobilis Márton felidézte, hogy a kormány kiemelt segítséget nyújtott a szőlő-borágazatnak a koronavírus-járvány idején is. 2020-ban és 2021-ben összesen megközelítőleg 13 milliárd forint támogatási keretet biztosított a hazai szőlő- és bortermelők részére a pandémia megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Kifejtette, azáltal, hogy minél több vállalkozásnak lesz lehetősége korszerűsíteni, versenyképesebbé válni, elérhető lesz az a cél, hogy megerősítsük a hazai élelmiszertermelés stratégiai pozícióját a nemzetközi versenyben. Mindebben a munkában az agrárium számít az olyan bortermelőkre, mint a Fritz család, mert a borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agráriumnak”- emelte ki az államtitkár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Kevesebb a szőlő, több a gyepterület

2020. augusztus 9. 13:17

A megyei átlagárak alakulását az adott évben forgalomba kerülő földek ára határozza meg. A föld minőségétől és egyéb tényezőktől függően a megyék közötti és a megyéken belüli árkülönbségek jelentősek is lehetnek.

Miért nem ehetnek a kutyák szőlőt?

2024. november 12. 10:10

A szőlő egyes kutyák számára már kis mennyiségben mérgező. Mit tegyünk, ha a kutyánk szőlőt evett?

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

AM: a borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született

2022. szeptember 1. 14:26

Az elmúlt években visszatalálunk a régiek örökségéhez, a pezsgőkészítés hagyományaihoz, ebben a folyamatban pedig nagy szerepe van a mindig új utakat és technológiákat kereső magyar borászoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a IV. Pezsgőkonferencián, Etyeken, csütörtökön.