Szőlő-Bor

Áprilistól lehetnek kisüzemi bortermelők

Agrofórum Online

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

A kisüzemi bortermelői státusz bevezetését 2017. április 1-jére módosítaná a nemzetgazdasági miniszter októberi törvényjavaslata, így változhat az adóraktári kötelezettség megszűnésének határideje. Az új jövedéki törvény módosítását is magába foglaló javaslat alapján a régi jövedéki törvény szerinti egyszerűsített adóraktár-engedélyeseknek 2017. március 10-éig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan formában vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e folytatni 2017. április 1-jétől. Akik az egyszerűsített adóraktári körben maradnak, azoknak a vámhivatal új engedélyt állít ki és küld meg. A kisüzemi bortermelővé válók egyszerűsített adóraktári engedélye és az ezzel járó kötelezettségek március 31-ével automatikusan megszűnnek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslata alapján a tervezet módosítja továbbá a csendes bor, az egyéb habzó erjesztett ital és a habzóbor fogalmát, így a gyöngyözőborok jövedéki adója továbbra is 0 forint lesz, amennyiben változatlan formában fogadják el az elképzelést.

A HNT a könnyítések bevezetését támogatja a kisüzemi bortermelők és az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkező termelők számára egyaránt. A szervezet folyamatosan egyeztet a Földművelésügyi Minisztériummal a törvény végrehajtási rendeletéről. A hegybíró felé teljesítendő évi egyszeri adatszolgáltatás bevezetése az első lépés volt az adminisztrációcsökkentés útján, a pincekönyv-rendelet pedig tovább bővítheti majd az egyszerűsítések körét.

(HNT/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Magyarország a 23. legnagyobb borexportőr a világon

2020. július 18. 07:50

Tavaly összesen 36,1 milliárd dollár értékben exportáltak bort a világ országai. A listát Franciaország vezeti 11 milliárd dollárral Olaszország és Spanyolország előtt. Hazánk a 23. a globális listán a maga 112 millió dolláros borkivitelével, ez a mennyiség az európai rangsorban a 14. helyre volt elegendő.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.

A monori bor is uniós oltalmat kapott

2018. február 19. 13:30

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.