13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Szőlő-Bor

Áprilistól lehetnek kisüzemi bortermelők

Agrofórum Online

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

A kisüzemi bortermelői státusz bevezetését 2017. április 1-jére módosítaná a nemzetgazdasági miniszter októberi törvényjavaslata, így változhat az adóraktári kötelezettség megszűnésének határideje. Az új jövedéki törvény módosítását is magába foglaló javaslat alapján a régi jövedéki törvény szerinti egyszerűsített adóraktár-engedélyeseknek 2017. március 10-éig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan formában vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e folytatni 2017. április 1-jétől. Akik az egyszerűsített adóraktári körben maradnak, azoknak a vámhivatal új engedélyt állít ki és küld meg. A kisüzemi bortermelővé válók egyszerűsített adóraktári engedélye és az ezzel járó kötelezettségek március 31-ével automatikusan megszűnnek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslata alapján a tervezet módosítja továbbá a csendes bor, az egyéb habzó erjesztett ital és a habzóbor fogalmát, így a gyöngyözőborok jövedéki adója továbbra is 0 forint lesz, amennyiben változatlan formában fogadják el az elképzelést.

A HNT a könnyítések bevezetését támogatja a kisüzemi bortermelők és az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkező termelők számára egyaránt. A szervezet folyamatosan egyeztet a Földművelésügyi Minisztériummal a törvény végrehajtási rendeletéről. A hegybíró felé teljesítendő évi egyszeri adatszolgáltatás bevezetése az első lépés volt az adminisztrációcsökkentés útján, a pincekönyv-rendelet pedig tovább bővítheti majd az egyszerűsítések körét.

(HNT/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

Elindult a Hungarian Wine Business Program

2020. november 26. 14:24

Az Agrármarketing Centrum Magyarország Finnországi Nagykövetségével együttműködésben, a Hungarian Wine Business Program első állomásaként „hibrid” borszakmai mesterkurzussal és kóstolóval egybekötött üzletfejlesztési találkozót tartott.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.