Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Pozitív volt Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege – Borpiaci jelentés

Pozitív volt Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege – Borpiaci jelentés

Agrárgazdasági Kutató Intézet

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2017-ben, mennyiségben 12 százalékkal javult, míg értékben 5 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva. Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt. Mindez az Agrárgazdasági Kutató Intézet borpiaci jelentéséből derül ki.

A PÁIR 2017-ben megkezdte az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok értékesített mennyiségének és árának figyelését, ezzel együtt a földrajzi jelzés nélküli, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok adatszolgáltatói köre is kibővült. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borokra vonatkozó információkat a jövőben folyamatosan közzétesszük.

A belföldön termelt oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára 20 ezer forint körül alakult 2018 februárjában. A vörös- és rozé borok közül a földrajzi jelzés nélküli borokat hektoliterenként 27 ezer forintért, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat 25 ezer forint/hektoliter áron értékesítették az év második hónapjában.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 58,7 ezer forint volt hektoliterenként 2018 februárjában. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borokat 43,7 ezer forint/hektoliter, a villányi borokat csaknem 61 ezer forint/hektoliter átlagáron értékesítették.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2017-ben, mennyiségben 12 százalékkal javult, míg értékben 5 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva. A borexport mennyiségben csaknem 3 százalékkal 618 ezer hektoliterre bővült, ugyanakkor értékben 5 százalékkal 20,6 milliárd forintra csökkent a megfigyelt időszakban. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (58 százalék) a lédig borok tették ki. A palackos borok kiszállítása 2 százalékkal 260 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 2 százalékkal 13,9 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok exportmennyisége csaknem 3 százalékkal 358 ezer hektoliterre nőtt, ugyanakkor a kivitel értéke 18 százalékkal 6,7 milliárd forintra csökkent a vizsgált időszakban. Magyarország lédigbor-kivitelének 28 százaléka Csehországba, 26 százaléka Szlovákiába, 17 százaléka pedig Németországba irányult. Palackos borból a legtöbbet Csehországba (21 százalék), az Egyesült Királyságba (11 szá- zalék), Németországba (10 százalék) és Szlovákiába (8 százalék) szállítottuk. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, amelyek az összes export 75 százalékát tették ki.

Magyarország borimportja 18 százalékkal 153 ezer hektoliterre csökkent 2017-ben a 2016. évihez képest. Az import 72 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A lédig borok 98 százaléka Olaszországból érkezett. A palackos borok 38 százalékát Németországból, 21 százalékát Olaszországból, 11 százalékát Spanyolországból vásároltuk.

A palackozott borok behozatala 5 százalékkal 42 ezer hektoliterre emelkedett, míg a lédig boroké 25 százalékkal 111 ezer hektoliterre csökkent a megfigyelt időszakban. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke csaknem 4 milliárd forint volt 2017-ben, 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A palackos borok behozatalának értéke 10 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a lédig boroké 25 százalékkal csökkent.

Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt. A pezsgőimport 32 ezer hektolitert tett ki a vizsgált időszakban, 31 százalékkal esett vissza, értéke pedig 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A pezsgőbehozatal 57 százaléka Olaszországból, 27 százaléka Németországból származott. Pezsgőt számos országba exportáltunk, a legnagyobb mennyiségeket Szlovákiába és Romániába (20-20 százalék), továbbá Észtországba (16 százalék) és Svédországba (15 százalék) szállítottuk.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet borpiaci jelentésének letöltése >>>

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége a Hajós-Bajai borvidéken

2019. november 4. 14:08

Első ízben jelent meg Magyarország Dunától keletre eső területén, konkrétan a Hajós-Bajai borvidéken a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

Foglalkoztatási gondok a szőlő-bor ágazatban

2019. november 4. 09:47

A munkaerőhiányhoz való alkalmazkodás során a kézi munkafolyamatok csökkentése, a béremelés és a vonzó körülmények kialakítása tűnik a leggyakoribb stratégiának.

Bortermelés: csúnyán tévedtek a "szakemberek"

2019. október 27. 05:36

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

A monori bor is uniós oltalmat kapott

2018. február 19. 13:30

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

Konyári János lett 2018-ban a Borászok Borásza

2018. április 23. 06:49

Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.

Foglalkoztatási felmérés készül a szőlő-bor ágazatban

2019. február 25. 09:35

A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.