Szeretne boralapú téli, ünnepi ízű koktélokat kóstolni, vagy akár készíteni is? Akkor érdemes a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) színes, illatos kampányát figyelemmel követnie. A „Keverd és kóstold” kampányban ugyanis a boralapú koktélok kerültek fókuszba.
Az elmúlt évek során számos kampányt indított a szakmaközi szervezet és megmutatta, hogy a borok világát felfedezni önmagában is izgalmas. Eközben azonban szembe kellett nézniük azzal, hogy a borfogyasztási trendek változnak, melynek egyik legfőbb oka a fiatalabb generációk idősebbektől eltérő ízlése és elvárásai.
Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenítés. Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is.
A HNT tapasztalatai szerint a fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető minőségi borokkal, és az ezekből készült vagy otthon elkészíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatnak.
Borkoktélok: nyáron fehér-, rosé és vörösborból, pezsgőből
Ez volt a kiindulópontja a 2023 nyarán indított Keverd és Kóstold! kampánynak, amelyet a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutattak be a szakmai közönségnek, majd négy borfesztivál helyszínen ingyenes kóstolási lehetőséggel összekötve a nagyközönségnek. A borkoktélokat Schök Norbert bartender álmodta meg és készítette el az Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé és vörösborából, valamint pezsgőjéből.
Itt vannak téli ízek is
A nyári kampány sikere után a HNT a tél időszakban is folytatja borkoktél kampányát, újabb négy boralapú koktéllal a téli, ünnepi ízek hangulatával. A téli kampány koktéljainak alapját szintén a 42. Országos Borverseny díjnyertes borászatainak tételei adják. Így készült el a Redspresso jeges, a Cherry Christmas és a Winter White forralt boros, valamint a Starry Night pezsgőkoktél.
Helyszínek
Az ünnepi időszakban további két helyszínen szervez a HNT bemutatóval egybekötött ingyenes kóstolást az érdeklődő fogyasztók számára:
- 2023. december 08. Debrecen Adventi vásár
- 2023. december 14. Keszthely Karácsonyi vásár
Akik nem tudnak eljutni, azok se bánkódjanak,
ugyanis ha a https://www.youtube.com/@magyarborod4617 linkre kattintunk, akkor Schök Norbert bartendertől elleshetjük a koktélok elkészítésének a fortélyait.
És a receptek…
Cherry Christmas
A klasszikus forralt bor továbbgondolt, izgalmas változata, ahol a vörösbor gyümölcsösségét tovább mélyíti a roppanós cseresznye/meggy íze. A megszokott fűszerek – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors – mellett az egzotikus tonkabab is szerepet kapott. Telt, kerek ízvilág, a piros bogyós gyümölcsök édes-savassága megtámogatva némi karácsonyi hangulattal..
Recept:
- 150 ml gyümölcsös vörösbor
- 30 ml rum (opcionális)
- 50 ml cseresznyelé/meggylé
- 1 fahéj
- 2 gerezd narancs
- 2 szegfűszeg
- 2 szegfűbors
- 1/2 tonkabab
- 2 kiskanál barnacukor
A hozzávalókat keverjük össze és melegítsük 70-80 °C-ra. Szűrjük le és fogyasszuk melegen!
(Díszítés: narancs, szegfűszeg, fahéj.)
Winter White
Egy különleges forralt bor, ami ledönti az előítéleteinket. Friss, citrusos ízvilág, mézes édesség és az enyhe bizsergés, amit a friss gyömbér ad ennek az italnak, ami tökéletes harmóniában van a fehérbor gyümölcsös ízével. Opcionálisan egy citrusos ginnel megerősíthető.
Recept:
- 50 ml friss, gyümölcsös száraz fehérbor
- 30 ml gin (opcionális)
- 20 g méz
- 50 ml szűretlen almalé
- 1 csillagánizs
- 10 db koriandermag
- 2 db kardamom
- 1 szelet gyömbér felcsíkozva
A hozzávalókat keverjük össze és melegítsük 70-80 °C-ra. Szűrjük le és fogyasszuk melegen!
(Díszítés: dehidratált almaszeletek, csillagánizs.)
Redspresso
Az álmos téli időszakot mivel is dobhatnánk fel, mint egy élénkítő koktéllal, ahol a kávé kedvelt keserűségé a málna édessége egyensúlyozza és a vörösbor gyümölcsössége és fűszeressége egészít ki? Bármely napszakban fogyasztható, a hatás nem marad el!
Recept:
- 60 ml gyümölcsös vörösbor
- 40 ml kávé
- 30 ml málna szörp
A hozzávalókat jéggel rázza jól össze, majd szűrje le a pohárba.
(Díszítés: málna, kávészemek.)
Starry Night
A szilveszteri koccintást nem csak színesebbé teszi ez koktél, hanem a pezsgő gyümölcsösségét játékosan ötvözi a bodzavirággal és az élesztős jegyeit a sokak számára népszerű kókusszal.
Recept:
- 1,5 dl száraz fehér pezsgő
- 10 ml bodzaszörp
- 30 ml kókuszvíz
- 2 csepp színes csillámló ételszínezék
Az összetevőket töltse egymásra és színezze pár csepp ételfestékkel!