5℃ 3℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia
Szőlő-Bor

Bordeaux-ban volt már szüret: jég tarolta le az ültetvényeket

Syngenta Blog

Több ezer hektáron tarolta le a szőlőt a Bordeaux-régióban a jégverés.

Mindez egy évvel az után következett be, hogy a borvidék történelme legrosszabb termését takaríthatta be: tavaly 39 százalékkal csökkent a termés a késő-tavaszi fagyok miatt.

A Reuters jelentése szerint az idei jégeső miatt néhány szőlőben száz százalékos volt a veszteség. Bordeaux egyébként a 112 ezer hektáros szőlőskertjeivel Languedoc Roussillon után a második legnagyobb francia borvidék.

Emellett a Cognac régió is kapott a jégből: a 70 ezer hektáros szőlőterület hetede szenvedett visszafordíthatatlan károkat, pedig a Cognac szintén megsínylette a tavalyi fagyot.

Az elmúlt év folyamán a franciaországi termés rekord alacsony szintre esett vissza, mivel számos rossz időjárási esemény következett be, beleértve a tavaszi fagyokat, az aszályokat és a viharokat, amelyek a legfontosabb termőterületek, köztük Bordeaux és Champagne nagy részét érintik.

A fentiek miatt a Bordeaux-i borárak a 2017/18-as év első hat hónapjában 16 százalékkal emelkedtek, a párizsi mezőgazdasági minisztérium márciusban kiadott adatai szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Hagyományos és biológiai védekezéssel a szürkepenész ellen

2023. július 6. 12:39

A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.

Karácsonyi vacsora: borral vagy bor nélkül?

2022. december 24. 10:12

Karácsonykor minden második asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Hazánk legkiválóbb borait kóstolhatják Düsseldorfban

2023. március 20. 14:16

Megnyílt a világ legrangosabb bor és szeszesital szakkiállítása Düsseldorfban.