Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Drágábban vehetünk bort idén

Drágábban vehetünk bort idén

Magyar Idők

Korán kezdődött idén a szüret, a gazdák az időjárásnak köszönhetően egyelőre jó termést várnak. Az árak várhatóan magasabbak lesznek a tavalyinál, a szakmaközi szervezet szerint többek között a növekvő munkaerőköltségek miatt. A drágulásnak a borok árában is meg kell majd mutatkoznia, ellenkező esetben megtörhet az ágazat dinamikus fejlődése - írja a Magyar Idők.

Idén is a Balatonboglári borvidéken kezdődött a szüret, a gazdálkodók elsőként a Csabagyöngyét takarították be szőlőskertjeikből. Ugyanakkor a többi fajta is a megszokottnál előrébb tart az érési folyamatban, így szinte biztos, hogy az ország jelentős részén korábban kezdődik majd a betakarítás. Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere szerint a szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők. Ugyanakkor ez az év sem növényvédelmi, sem időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak.

A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult.

A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár fertőzési gócok kiindulópontjai is lehetnek. A kártevőkre is érdemes odafigyelniük a termelőknek, főként az atkák és a molyok okozhatnak problémát. Az elmúlt napok csapadékos időjárása a kórokozók elterjedésének is kedvez. Varga Zoltán hangsúlyozta: a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása, mert ez olyan mértékű kárt tud okozni, ami az egész évi munkát tönkreteheti. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte és a fürtön mechanikai sérülések keletkezése. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul, a rothadt fürtök pedig szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget is.

A várható termésbecslések kapcsán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egyelőre óvatosságra int, a terméshozam várható mennyiségét és minőségét ugyanis nagyban befolyásolja a késő nyári és őszi időjárás. A HNT a júniusi becslésekre alapozva készítette el idei árprognózisát, az előrejelzés borvidéki bontásban tartalmazza a jellemző fajták várható átlagárát. A felvásárlási árakat egyébként számos tényező befolyásolja a termésen kívül, így például a borpiaci kereslet is meghatározza, hogy a borászok milyen fajtából mekkora mennyiséget és milyen áron vesznek át.

A HNT idei előrejelzése szerint ebben az évben a termelési költségek növekedésének is meg kell jelenniük az árakban. Ezek közül kiemelkedik a bérnövekedés hatása: egy hektár szőlő élőmunkaerő-igénye legalább 400 munkaórát tesz ki évente, miközben az elmúlt két évben a minimálbér összességében 23 százalék feletti, a garantált bérminimum pedig 37 százalék feletti mértékben nőtt. A bérnövekedéshez kapcsolódóan a foglalkoztatás közterhei az elmúlt hét évben 66 százalékkal emelkedtek. A szakmaközi szervezet álláspontja szerint a szőlőár-növekedésnek együtt kell járnia a bor drágulásával.

– Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája – emelte ki elemzésében a szakmaközi szervezet. A HNT szerint ugyanis a termelési láncban a szőlőtermelők és a borászatok egyaránt egymásra utaltak, ezért mind a szőlő-, mind a bortermelő abban érdekelt, hogy partnere pénzügyileg is eredményes, jövedelmező és ezáltal fenntartható gazdálkodást folytasson.

Az átlagárprognózis egyébként nem egy kötelezően alkalmazandó árszint, hanem az adott borszőlőfajtából a szüret során felvásárolt teljes mennyiség átlagárának várható összegét jelzi, és egyfajta iránymutatóul szolgál a termelőknek és a felvásárlóknak egyaránt. Ahogyan a tényleges árak az elmúlt években, úgy idén is várhatóan eltérnek majd az előrejelzésben felvázolt szinttől. Ennek ellenére a szőlőtermelők döntő többsége, valamint számos felvásárló is fontos piaci információként tekint a szőlész-borász szakmai önkormányzat által közzétett átlagárprognózisra.

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

2019. október 13. 09:57

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.

3,5 milliárd forintból népszerűsítik a magyar borokat külföldön

2019. október 9. 17:03

Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Rendben vannak a VinAgora érmes borai

2019. szeptember 24. 08:16

Az ellenőrzött minták minden esetben pontosan megegyeztek a nevezésnél megjelölt, illetve forgalomba kerülő borokkal, így visszaélés nem történt.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

2019. január 29. 08:58

A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.

A szőlőfürt, a szőlőbogyó és a szőlőmag - gazdasági hasznuk van

2018. október 21. 13:37

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.

A nitrogénpótlás mértékének irányelvei szőlőültetvényekben

2018. október 14. 02:34

A nitrogén fontos a szőlőben. A szőlőültetvényekben ezért helyesen kell megállapítani a nitrogénpótlás mértékét. A számításhoz számos tényezőre kell figyelni: talajtani sajátosságok, a tőkék növekedési ereje, a talajápolás módja, az évjárat hatásai.