Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Drágábban vehetünk bort idén

Drágábban vehetünk bort idén

Magyar Idők

Korán kezdődött idén a szüret, a gazdák az időjárásnak köszönhetően egyelőre jó termést várnak. Az árak várhatóan magasabbak lesznek a tavalyinál, a szakmaközi szervezet szerint többek között a növekvő munkaerőköltségek miatt. A drágulásnak a borok árában is meg kell majd mutatkoznia, ellenkező esetben megtörhet az ágazat dinamikus fejlődése - írja a Magyar Idők.

Idén is a Balatonboglári borvidéken kezdődött a szüret, a gazdálkodók elsőként a Csabagyöngyét takarították be szőlőskertjeikből. Ugyanakkor a többi fajta is a megszokottnál előrébb tart az érési folyamatban, így szinte biztos, hogy az ország jelentős részén korábban kezdődik majd a betakarítás. Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere szerint a szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők. Ugyanakkor ez az év sem növényvédelmi, sem időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak.

A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult.

A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár fertőzési gócok kiindulópontjai is lehetnek. A kártevőkre is érdemes odafigyelniük a termelőknek, főként az atkák és a molyok okozhatnak problémát. Az elmúlt napok csapadékos időjárása a kórokozók elterjedésének is kedvez. Varga Zoltán hangsúlyozta: a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása, mert ez olyan mértékű kárt tud okozni, ami az egész évi munkát tönkreteheti. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte és a fürtön mechanikai sérülések keletkezése. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul, a rothadt fürtök pedig szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget is.

A várható termésbecslések kapcsán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egyelőre óvatosságra int, a terméshozam várható mennyiségét és minőségét ugyanis nagyban befolyásolja a késő nyári és őszi időjárás. A HNT a júniusi becslésekre alapozva készítette el idei árprognózisát, az előrejelzés borvidéki bontásban tartalmazza a jellemző fajták várható átlagárát. A felvásárlási árakat egyébként számos tényező befolyásolja a termésen kívül, így például a borpiaci kereslet is meghatározza, hogy a borászok milyen fajtából mekkora mennyiséget és milyen áron vesznek át.

A HNT idei előrejelzése szerint ebben az évben a termelési költségek növekedésének is meg kell jelenniük az árakban. Ezek közül kiemelkedik a bérnövekedés hatása: egy hektár szőlő élőmunkaerő-igénye legalább 400 munkaórát tesz ki évente, miközben az elmúlt két évben a minimálbér összességében 23 százalék feletti, a garantált bérminimum pedig 37 százalék feletti mértékben nőtt. A bérnövekedéshez kapcsolódóan a foglalkoztatás közterhei az elmúlt hét évben 66 százalékkal emelkedtek. A szakmaközi szervezet álláspontja szerint a szőlőár-növekedésnek együtt kell járnia a bor drágulásával.

– Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája – emelte ki elemzésében a szakmaközi szervezet. A HNT szerint ugyanis a termelési láncban a szőlőtermelők és a borászatok egyaránt egymásra utaltak, ezért mind a szőlő-, mind a bortermelő abban érdekelt, hogy partnere pénzügyileg is eredményes, jövedelmező és ezáltal fenntartható gazdálkodást folytasson.

Az átlagárprognózis egyébként nem egy kötelezően alkalmazandó árszint, hanem az adott borszőlőfajtából a szüret során felvásárolt teljes mennyiség átlagárának várható összegét jelzi, és egyfajta iránymutatóul szolgál a termelőknek és a felvásárlóknak egyaránt. Ahogyan a tényleges árak az elmúlt években, úgy idén is várhatóan eltérnek majd az előrejelzésben felvázolt szinttől. Ennek ellenére a szőlőtermelők döntő többsége, valamint számos felvásárló is fontos piaci információként tekint a szőlész-borász szakmai önkormányzat által közzétett átlagárprognózisra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10. 04:38

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.