Szőlő-Bor

Egy erdélyi pezsgő bravúros szereplése

Szuperfarm

Bravúrosan szerepelt az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a Pannonhalmi Főapátság hivatalos pezsgője, az Erdélyben készülő Carassia.

Remek hírek érkeztek a Szuperfarmhoz. Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy Carassia-tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Az idén szeptemberben forgalomba kerülő, százszázalékban chardonnay-ből készült Carassia Blanc de Blancs Brut Nature pezsgő 0,75 literes változata kapott arany minősítést a szigorú ítészektől, a már forgalomban lévő Carassia Blanc de Blancs Brut (0,75 l) tétel pedig ezüstérmet szerzett, miután tavaly szintén ezüst minősítést kapott a forgalomba kerülő pezsgők között.

Mindez nagy szó: Romániában, közelebbről Erdélyben készített pezsgő még soha nem ért el ilyen sikert. A CSWWC az első és egyelőre az egyetlen verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékel a világ jelenleg legelismertebb három pezsgőszakértője, Tom Stevenson, Essi Avellan, Master of Wine és Dr. Tony Jordan. A bíráskodásban, a három alapítón kívül, Márkus György Champagne- és Burgundia-szakértő is részt vesz. Idén, a 18 országból érkezett több ezer pezsgő között 116 arany és 128 ezüstérmet osztottak ki.

De pontosan hol is készül ez a pezsgő?

A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben került fel a bortérképre. A falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő területről származik a szőlő. A Carassia kizárólag saját ültetvényről származó szőlő felhasználásával, a kezdetektől pezsgő-alapbornak szánt termés kiválasztásával és megfelelő gondozásával készül. A pezsgő készítésekor kiemelten fontos, hogy a szőlő feldolgozása az ültetvény közvetlen közelében történjen.

Pezsgő csak tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

Mit tud Kárásztelek?

Míg Champagne lényege a mészkő, a Kárászteleki Pezsgőpincészet borainak egyediségét az agyagos-csillámpalás altalaj adja. Az észak-erdélyi szigethegységben minden feltétel adott a jó pezsgő-alapbor készítéséhez: hűvös klíma, különleges talaj, déli fekvésű dűlő és gonddal válogatott, korán érő pezsgő-alapfajták. Minden apró részlet kihatással van a végeredményre: a szőlő metszése, a terméskorlátozás, a szüret időpontja, a könnyed préselés, az alapbor, a palackos másoderjesztés, a hosszú palackban történő érlelés.

A Carassia-pezsgőben a tulajdonosok Észak-Erdély, a Szilágyság egyedi ízvilágát, különlegességét szeretnék megfogalmazni minden egyes kortyban és a régió nagyköveteként útjára bocsájtani minden egyes palackot. A hűvös klímán a lassú érési folyamat a minőségi pezsgőkészítés két alapfeltételét – a magas savtartalmat és az alacsony cukorszintet – úgy tudja szavatolni, hogy közben időt és módot hagy a szőlő intenzív aromáinak kiteljesedésére is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

ÜZENET HAZA – ÖSZTÖNDÍJJAL ERDÉLYBEN

2018. május 16. 09:48

A „magyar Erasmus”-ként is emlegetett kárpát-medencei magyar mobilitási program keretében tölthettem egy hónapot Erdélyben, a marosvásárhelyi SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Felére zuhant vissza a pityóka termőterülete Hargita megyében

2018. december 3. 06:58

Noha számbelileg csökkent, minőségét tekintve sokat fejlődött a székelyföldi megye mezőgazdasági gépparkja az elmúlt évtizedekben.

Nagy István: négy ménnel segítjük az erdélyi lótenyésztést

2020. június 14. 04:36

Az erdélyi gazdáknak felajánlott mének fedeztetésre is használhatóak amellett, hogy népszerűsítik a magyar őshonos fajtákat és az angol telivért, amely több magyar lófajta kialakításában vett részt.

70 milliárd forint támogatás jutott Erdélybe

2020. december 2. 17:56

A magyar kormány folytatja az erdélyi mezőgazdasági feldolgozóegységek számára megítélt támogatások kifizetését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiának a Maros megyei Kerelőszentpálon, ahol a magyar állam támogatásával létrejött gabonafeldolgozó üzemet látogatta meg.