Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Egy erdélyi pezsgő bravúros szereplése

Egy erdélyi pezsgő bravúros szereplése

Szuperfarm

Bravúrosan szerepelt az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a Pannonhalmi Főapátság hivatalos pezsgője, az Erdélyben készülő Carassia.

Remek hírek érkeztek a Szuperfarmhoz. Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy Carassia-tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Az idén szeptemberben forgalomba kerülő, százszázalékban chardonnay-ből készült Carassia Blanc de Blancs Brut Nature pezsgő 0,75 literes változata kapott arany minősítést a szigorú ítészektől, a már forgalomban lévő Carassia Blanc de Blancs Brut (0,75 l) tétel pedig ezüstérmet szerzett, miután tavaly szintén ezüst minősítést kapott a forgalomba kerülő pezsgők között.

Mindez nagy szó: Romániában, közelebbről Erdélyben készített pezsgő még soha nem ért el ilyen sikert. A CSWWC az első és egyelőre az egyetlen verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékel a világ jelenleg legelismertebb három pezsgőszakértője, Tom Stevenson, Essi Avellan, Master of Wine és Dr. Tony Jordan. A bíráskodásban, a három alapítón kívül, Márkus György Champagne- és Burgundia-szakértő is részt vesz. Idén, a 18 országból érkezett több ezer pezsgő között 116 arany és 128 ezüstérmet osztottak ki.

De pontosan hol is készül ez a pezsgő?

A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben került fel a bortérképre. A falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő területről származik a szőlő. A Carassia kizárólag saját ültetvényről származó szőlő felhasználásával, a kezdetektől pezsgő-alapbornak szánt termés kiválasztásával és megfelelő gondozásával készül. A pezsgő készítésekor kiemelten fontos, hogy a szőlő feldolgozása az ültetvény közvetlen közelében történjen.

Pezsgő csak tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.

Mit tud Kárásztelek?

Míg Champagne lényege a mészkő, a Kárászteleki Pezsgőpincészet borainak egyediségét az agyagos-csillámpalás altalaj adja. Az észak-erdélyi szigethegységben minden feltétel adott a jó pezsgő-alapbor készítéséhez: hűvös klíma, különleges talaj, déli fekvésű dűlő és gonddal válogatott, korán érő pezsgő-alapfajták. Minden apró részlet kihatással van a végeredményre: a szőlő metszése, a terméskorlátozás, a szüret időpontja, a könnyed préselés, az alapbor, a palackos másoderjesztés, a hosszú palackban történő érlelés.

A Carassia-pezsgőben a tulajdonosok Észak-Erdély, a Szilágyság egyedi ízvilágát, különlegességét szeretnék megfogalmazni minden egyes kortyban és a régió nagyköveteként útjára bocsájtani minden egyes palackot. A hűvös klímán a lassú érési folyamat a minőségi pezsgőkészítés két alapfeltételét – a magas savtartalmat és az alacsony cukorszintet – úgy tudja szavatolni, hogy közben időt és módot hagy a szőlő intenzív aromáinak kiteljesedésére is.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Sokkal kevesebb lesz a bor idén

2019. november 23. 19:55

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19. 10:02

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

ÜZENET HAZA – ÖSZTÖNDÍJJAL ERDÉLYBEN

2018. május 16. 09:48

A „magyar Erasmus”-ként is emlegetett kárpát-medencei magyar mobilitási program keretében tölthettem egy hónapot Erdélyben, a marosvásárhelyi SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Megalakult az erdélyi falugazdászok testülete

2018. november 27. 08:16

A magyarországi falugazdász-szolgáltatások kiterjesztése a hátáron túli területekre nem cél, hanem eszköz, ahhoz hogy az erdélyi magyar gazdák minden közösségi, magyarországi és hazai támogatási rendszert kihasználhassanak, élhessenek a lehetőségekkel.

Újabb magyarországi támogatás az erdélyi mezőgazdaság számára

2019. május 24. 08:37

A magyarországi támogatással együtt, a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósulhat meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban.

Nagy-Britanniából vásárolt traktort az interneten, de nem érkezett meg

2018. március 6. 14:58

Csalás áldozata lett egy háromszéki férfi, aki Nagy-Britanniából akart interneten keresztül traktort vásárolni.