14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Szőlő-Bor

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

AM Sajtóiroda

A mai napon átfogó szőlőszüreti ellenőrzés indult - jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A hatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével az idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) már több éve eredményesen folytat a valós mustfok értékek rögzítésére irányuló ellenőrzést, az idei szüret alkalmával az ellenőrzésbe bevonják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is. A NAV munkatársai a már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül az idén a nap 24 órájában állandó hatósági felügyeletet tartanak, valamint a beérkező szőlőtermés forgalomszámlálásakor külön is ellenőrzik a legtöbb alacsony alkoholtartalmú bort készítő borászatokat, illetve a legtöbb szőlőt felvásárló cégeket – közölte az államtitkár.

Az elmúlt években folyó szüreti ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak. Ezt tapasztalva, az ellenőrzés kiterjesztése indokolttá vált a szőlőfelvásárlási folyamat több szakaszára is.

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak az idei szüret alkalmával. Az első borvidékek által jóváhagyott árprognózisok már elérhetők a HNT honlapján. Ezek jó igazodási pontot jelentenek nemcsak a szőlőtermelők, hanem a felvásárlók számára is az árról szóló megegyezés kialakításakor – fogalmazott Feldman Zsolt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Bortermelés: csúnyán tévedtek a "szakemberek"

2019. október 27. 05:36

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Hazánk legkiválóbb borait kóstolhatják Düsseldorfban

2023. március 20. 14:16

Megnyílt a világ legrangosabb bor és szeszesital szakkiállítása Düsseldorfban.