32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Szőlő-Bor

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

AM Sajtóiroda

A mai napon átfogó szőlőszüreti ellenőrzés indult - jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A hatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével az idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) már több éve eredményesen folytat a valós mustfok értékek rögzítésére irányuló ellenőrzést, az idei szüret alkalmával az ellenőrzésbe bevonják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is. A NAV munkatársai a már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül az idén a nap 24 órájában állandó hatósági felügyeletet tartanak, valamint a beérkező szőlőtermés forgalomszámlálásakor külön is ellenőrzik a legtöbb alacsony alkoholtartalmú bort készítő borászatokat, illetve a legtöbb szőlőt felvásárló cégeket – közölte az államtitkár.

Az elmúlt években folyó szüreti ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak. Ezt tapasztalva, az ellenőrzés kiterjesztése indokolttá vált a szőlőfelvásárlási folyamat több szakaszára is.

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak az idei szüret alkalmával. Az első borvidékek által jóváhagyott árprognózisok már elérhetők a HNT honlapján. Ezek jó igazodási pontot jelentenek nemcsak a szőlőtermelők, hanem a felvásárlók számára is az árról szóló megegyezés kialakításakor – fogalmazott Feldman Zsolt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Mi történt ezzel a szőlőfürttel, hogy lehetett volna megvédeni?

2020. október 30. 10:34

A szürkerothadás kórokozója a szőlőn kívül még számos kultúrnövényen él és ezeken is néha súlyos kárt okozhat.

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért - AktyShield

2023. április 18. 08:34

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége.

Pelle Pince: bemutatjuk, mit tudnak a mádi termőterületek

2022. augusztus 24. 06:32

A Mádi Pezsgés, a község első pezsgő fesztiválja, a buborékos borok kóstolójára invitált.

Kiemelkedő mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a gazdák

2018. november 8. 14:33

A hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak az idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.