Szőlő-Bor

Európai szőlőkereskedelmi körkép

Agrofórum Online

A hőhullámok hatást gyakorolnak a világpiaci események alakulására. A forróság következtében korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást. A COVID-19 járvány továbbra is akadályokat gördít a kereskedelmi folyamatok útjába, és ez leginkább Ausztrália esetében kézzel fogható a munkaerőhiány, és a logisztikai buktatók miatt.

Hollandiában kedvező piaci körülmények rajzolódnak ki: megfelelő kereslet-kínálat és árak határozzák meg a szőlőértékesítést. Mivel nincsen túlkínálat, így az árak jó szintet érnek el: ehhez a viszonylag hűvös időjárás is hozzájárul. Az olasz szőlő (Victoria, Black Magic) ára 2,20 euró, míg a Red Magic/Red Globe vörös szőlő ára 2,60 euró körül alakul. A szicíliai 35 fokos hőmérséklet nagyban hozzájárul a bogyók színeződéséhez és az ízanyagok kialakulásához. Az Egyiptomból áramló mennyiség nem olyan markáns, melynek értéke 1,20 euró/kg, illetve a 4,5 kg/rekesz 10 euróért kerül forgalomba.

Az Egyesült Királyság ellátottsága a spanyol szőlőszezon kezdetének 7-10 napos késése miatt nem kifogástalan. Jelenleg chilei és főképp egyiptomi szőlő vásárolható az üzletekben (néhol némi spanyol „színesítéssel”), az 5 fonttól 12 fontig terjedő árkategóriában, melynek tetejét a spanyol gyümölcs képzi – korlátozott hozzáférhetőségének köszönhetően. Még mindig érkeznek Egyiptomból konténerek Prime, Sucra One, Flame és Crimson tartalommal – a piac elárasztására való törekvés jelenleg is érvényre jut.

Szicíliában a napközbeni hőmérséklet sosem esik 40-42 °C alá. A bizonyos napokon 46 °C-ot is elérő hőmérséklet gyakran erős széllökésekkel párosulva nehezíti a termesztést. Ehhez hozzáadható még az éjszakai, 28 fok feletti hőfok is. A megemelkedett munkaerőköltségek is gondot okoznak: a munkások 10:30/11:00-tól nem tartózkodhatnak a terepen a hőség miatt. Apuliaban a csemegeszőlő-szezon a tavalyi évhez képest 20%-kal magasabb hozamot ígér, a 10 nappal később kezdett idény ellenére. A szárazföldi régiókban augusztus 10-e a várható szüretkezdési időszak. A termesztéstechnológiai újítások, öntözőrendszerek, automatizált rendszerek telepítése napi kérdéskörré vált a folyamatos munkaerőhiány miatt.

A spanyol csemegeszőlő-értékesítési időszak most kezdődött Almería és Murcia területén. A korai fajták esetében jó minőségű termés várható (Sugraone). A pandémia által okozott logisztikai problémák és az Evergreen Szuezi-csatornán történő elakadása még mindig éreztetik hatásukat az egyiptomi ellátás tekintetében, így a spanyol termésre nagyobb a piaci nyitottság.

Egyiptomot a 45°C közepette a vártnál korábban érte a csemegeszőlő szezonja – májusban. A magas cukortartalmú, vörös húsú fajták (Red Varieties Flame, Red Globe, Crimson) vannak a porondon. Míg az édesebb fajtákat a Közel-Kelet veszi fel, az alacsonyabb cukortartalmúakat Európában várja az asztal. 

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9335616/global-overview-grapes/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Ökogazdálkodás: hódítás előtt a tájfajta gabonák?

2019. március 7. 09:18

2021 januárjától lép hatályba az új ökogazdálkodási rendelet, amelyet az Európai Unió már elfogadott. Ennek egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi, hogy az ökogazdálkodást folytató termelők heterogén szaporítóanyagokat állítsanak elő, és ezeket kereskedelmi forgalomba hozzák.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Robotcsősz figyeli a szőlőültetvényt

2020. december 27. 09:38

A robot a szőlőskert sorain halad az adatok begyűjtése közben.

Kacskaringós rajzolatok a szőlő levelén - rossz jel!

2018. június 6. 12:48

H. András kérdése: A szőlőm levelén érdekes kacskaringós rajzolatokat figyeltem meg. Mi ez?