32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Szőlő-Bor

Európai szőlőkereskedelmi körkép

Agrofórum Online

A hőhullámok hatást gyakorolnak a világpiaci események alakulására. A forróság következtében korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást. A COVID-19 járvány továbbra is akadályokat gördít a kereskedelmi folyamatok útjába, és ez leginkább Ausztrália esetében kézzel fogható a munkaerőhiány, és a logisztikai buktatók miatt.

Hollandiában kedvező piaci körülmények rajzolódnak ki: megfelelő kereslet-kínálat és árak határozzák meg a szőlőértékesítést. Mivel nincsen túlkínálat, így az árak jó szintet érnek el: ehhez a viszonylag hűvös időjárás is hozzájárul. Az olasz szőlő (Victoria, Black Magic) ára 2,20 euró, míg a Red Magic/Red Globe vörös szőlő ára 2,60 euró körül alakul. A szicíliai 35 fokos hőmérséklet nagyban hozzájárul a bogyók színeződéséhez és az ízanyagok kialakulásához. Az Egyiptomból áramló mennyiség nem olyan markáns, melynek értéke 1,20 euró/kg, illetve a 4,5 kg/rekesz 10 euróért kerül forgalomba.

Az Egyesült Királyság ellátottsága a spanyol szőlőszezon kezdetének 7-10 napos késése miatt nem kifogástalan. Jelenleg chilei és főképp egyiptomi szőlő vásárolható az üzletekben (néhol némi spanyol „színesítéssel”), az 5 fonttól 12 fontig terjedő árkategóriában, melynek tetejét a spanyol gyümölcs képzi – korlátozott hozzáférhetőségének köszönhetően. Még mindig érkeznek Egyiptomból konténerek Prime, Sucra One, Flame és Crimson tartalommal – a piac elárasztására való törekvés jelenleg is érvényre jut.

Szicíliában a napközbeni hőmérséklet sosem esik 40-42 °C alá. A bizonyos napokon 46 °C-ot is elérő hőmérséklet gyakran erős széllökésekkel párosulva nehezíti a termesztést. Ehhez hozzáadható még az éjszakai, 28 fok feletti hőfok is. A megemelkedett munkaerőköltségek is gondot okoznak: a munkások 10:30/11:00-tól nem tartózkodhatnak a terepen a hőség miatt. Apuliaban a csemegeszőlő-szezon a tavalyi évhez képest 20%-kal magasabb hozamot ígér, a 10 nappal később kezdett idény ellenére. A szárazföldi régiókban augusztus 10-e a várható szüretkezdési időszak. A termesztéstechnológiai újítások, öntözőrendszerek, automatizált rendszerek telepítése napi kérdéskörré vált a folyamatos munkaerőhiány miatt.

A spanyol csemegeszőlő-értékesítési időszak most kezdődött Almería és Murcia területén. A korai fajták esetében jó minőségű termés várható (Sugraone). A pandémia által okozott logisztikai problémák és az Evergreen Szuezi-csatornán történő elakadása még mindig éreztetik hatásukat az egyiptomi ellátás tekintetében, így a spanyol termésre nagyobb a piaci nyitottság.

Egyiptomot a 45°C közepette a vártnál korábban érte a csemegeszőlő szezonja – májusban. A magas cukortartalmú, vörös húsú fajták (Red Varieties Flame, Red Globe, Crimson) vannak a porondon. Míg az édesebb fajtákat a Közel-Kelet veszi fel, az alacsonyabb cukortartalmúakat Európában várja az asztal. 

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9335616/global-overview-grapes/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Milyen zöldmunkát kell a szőlőben végezni?

2020. július 13. 07:11

Mikor és miért kell a szőlő csonkázását, hónaljazását elvégezni? Mi a haszna?

Szőlő gombaölőszeres kezelések

2020. augusztus 18. 09:30

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30. 10:17

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.