Szőlő-Bor

Európai szőlőkereskedelmi körkép

Agrofórum Online

A hőhullámok hatást gyakorolnak a világpiaci események alakulására. A forróság következtében korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást. A COVID-19 járvány továbbra is akadályokat gördít a kereskedelmi folyamatok útjába, és ez leginkább Ausztrália esetében kézzel fogható a munkaerőhiány, és a logisztikai buktatók miatt.

Hollandiában kedvező piaci körülmények rajzolódnak ki: megfelelő kereslet-kínálat és árak határozzák meg a szőlőértékesítést. Mivel nincsen túlkínálat, így az árak jó szintet érnek el: ehhez a viszonylag hűvös időjárás is hozzájárul. Az olasz szőlő (Victoria, Black Magic) ára 2,20 euró, míg a Red Magic/Red Globe vörös szőlő ára 2,60 euró körül alakul. A szicíliai 35 fokos hőmérséklet nagyban hozzájárul a bogyók színeződéséhez és az ízanyagok kialakulásához. Az Egyiptomból áramló mennyiség nem olyan markáns, melynek értéke 1,20 euró/kg, illetve a 4,5 kg/rekesz 10 euróért kerül forgalomba.

Az Egyesült Királyság ellátottsága a spanyol szőlőszezon kezdetének 7-10 napos késése miatt nem kifogástalan. Jelenleg chilei és főképp egyiptomi szőlő vásárolható az üzletekben (néhol némi spanyol „színesítéssel”), az 5 fonttól 12 fontig terjedő árkategóriában, melynek tetejét a spanyol gyümölcs képzi – korlátozott hozzáférhetőségének köszönhetően. Még mindig érkeznek Egyiptomból konténerek Prime, Sucra One, Flame és Crimson tartalommal – a piac elárasztására való törekvés jelenleg is érvényre jut.

Szicíliában a napközbeni hőmérséklet sosem esik 40-42 °C alá. A bizonyos napokon 46 °C-ot is elérő hőmérséklet gyakran erős széllökésekkel párosulva nehezíti a termesztést. Ehhez hozzáadható még az éjszakai, 28 fok feletti hőfok is. A megemelkedett munkaerőköltségek is gondot okoznak: a munkások 10:30/11:00-tól nem tartózkodhatnak a terepen a hőség miatt. Apuliaban a csemegeszőlő-szezon a tavalyi évhez képest 20%-kal magasabb hozamot ígér, a 10 nappal később kezdett idény ellenére. A szárazföldi régiókban augusztus 10-e a várható szüretkezdési időszak. A termesztéstechnológiai újítások, öntözőrendszerek, automatizált rendszerek telepítése napi kérdéskörré vált a folyamatos munkaerőhiány miatt.

A spanyol csemegeszőlő-értékesítési időszak most kezdődött Almería és Murcia területén. A korai fajták esetében jó minőségű termés várható (Sugraone). A pandémia által okozott logisztikai problémák és az Evergreen Szuezi-csatornán történő elakadása még mindig éreztetik hatásukat az egyiptomi ellátás tekintetében, így a spanyol termésre nagyobb a piaci nyitottság.

Egyiptomot a 45°C közepette a vártnál korábban érte a csemegeszőlő szezonja – májusban. A magas cukortartalmú, vörös húsú fajták (Red Varieties Flame, Red Globe, Crimson) vannak a porondon. Míg az édesebb fajtákat a Közel-Kelet veszi fel, az alacsonyabb cukortartalmúakat Európában várja az asztal. 

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9335616/global-overview-grapes/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

Első szemlétől az aratásig – ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)

2020. március 20. 11:18

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.

A biológiai növényvédelem jelenlegi helyzete, a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségei

2019. november 12. 10:38

A Növényvédelmi Klub 399. ülésén Péter Zoltán, a Biocont Magyarország Kft. munkatársa tartott előadást november 4-én a vendégeknek a világ és hazánk biológiai növényvédelmének vonatkozásairól és a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségeiről.

A Goёmar BM 86 növénykondicionáló készítmény használata szőlőben

2021. április 27. 11:49

A Goёmar BM 86 készítmény az algaalapú biostimulátor család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl további hozzáadott nitrogént, kenet, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz. A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.