32℃ 19℃
június 16. Jusztin, Jusztina, Auréliusz
Szőlő-Bor

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

Agrofórum Online

A kaliforniai Paso Robles-ben működő Tablas Creek Vineyard nemrég történelmi eredményt ért el. Elkészült egy 14 tételből álló borkollekciójuk, melynek mindegyik bora más-más, a Rhóne-völgyi Châteauneuf-du-Pape vidékén engedélyezett szőlőfajtából készült. Ez a teljesítmény történelmi jelentőségű, hiszen az Egyesült Államokban még egyetlen pincészet sem palackozta külön mindegyik ilyen Rhóne-fajtát.

A Tablas Creek borászatot 1989-ben alapította a Château de Beaucastel borász családja, a Perrin dinasztia, Robert Haas amerikai importőr partnereként. A francia háttér nem véletlen. Céljuk az volt, hogy a Rhóne-völgy jellegzetes szőlőfajtáit meghonosítsák Kaliforniában.

Ennek érdekében eredeti oltványokat hoztak át Beaucastelből, majd a kötelező amerikai karanténeljárások után megkezdték a fajták szaporítását és telepítését a Paso Robles-i birtokon. A Tablas Creek számos olyan fajtát honosított meg, amely korábban egyáltalán nem volt jelen az amerikai szőlőskertekben.

Több évtizedes munka gyümölcse

1994-ben hat Rhóne-fajtával indult a telepítés (Mourvèdre, Grenache Noir és Blanc, Syrah, Counoise, Roussanne), majd az ezt követő években fokozatosan került sor a további, addig Amerikában ismeretlen fajták (pl. Picpoul Blanc, Terret Noir, Picardan, Vaccarèse) telepítésére is. A sort végül 2019-ben zárta a rendkívül ritka Muscardin.

A különleges kollekció tisztelgés a francia ősminta előtt

Bár hivatalosan 13 fajta engedélyezett, a vörös és fehér Grenache külön számít, így valójában 14 borról van szó. Az elkészült borsorozat mind a 14 bora 100%-ban a saját szőlőfajtájának terméséből készült fajtaborként. Ez nem csupán technikai bravúr, de nevelési célt is szolgál. Megmutatja, hogy a gyakran csak házasítási alkotórészként kezelt rhóne-i fajták mindegyike egyedi karakterrel és értékkel bír.

Muscardin – egy ritka fajta debütálása

A Muscardin a projekt utolsó darabja, és egyben a legexkluzívabb tétel. Ezt a vörösborszőlőt még a Rhóne-vidéken is alig termesztik, Kaliforniában pedig korábban egyáltalán nem létezett ültetvénye. A Tablas Creeknél 2019-ben ültették el az első Muscardin tökéket, miután a válogatott oltványok csak 2018-ban szabadultak ki a hosszú karanténból.

A 2023-as szüretből mindössze körülbelül 300 palacknyi bort (25 ládát) készítettek próba jelleggel, ám a pincészet már tervezi a fajta nagyobb arányú telepítését is. A Muscardin fajtabort egy szakmai rendezvényen mutatták be, ahol a szakmai közönség egymás mellett kóstolhatta mind a 14 fajtabort. Ezzel a különleges kísérlettel a Tablas Creek meg akarta mutatni, milyen sokszínű potenciál rejlik ezekben a fajtákban a kaliforniai terroiron is.

Úttörő szemlélet és örökség

A Tablas Creek a fenntartható szőlőművelésben is útmutató szerepet vállal: 2020-ban a világon elsőként nyerte el a Regenerative Organic Certified minősítést, bizonyítva elkötelezettségét a talajegészség és biodiverzitás iránt. Ez a különleges kollekció nem csak tisztelgés a francia ősminta előtt, de rámutat, mekkora értéket jelent a szőlőfajták sokféleségének megőrzése és felkarolása az újvilági borászatban.

(Forrás: US winery makes history with ‘Châteauneuf-du-Pape grapes’ – Decanter)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Idén egy 2016-os kékfrankos lett Szekszárd legjobb vörösbora

2019. március 31. 08:33

A Schieber Pincészet Tabu elnevezésű kékfrankos-válogatása a Baranya-völgyi dűlőben fekvő ültetvényen termett öregtőkés szőlőből készült.

Bemutatkoznak a hazai pincészetek legjobbjai a pécsi Adventi Borszalonon

2022. november 7. 14:07

Magyar és külföldi pincészetek legjobb boraikkal, helyi termelők kézműves termékeikkel mutatkoznak be a pécsi vásárcsarnokban zajló 4. Adventi Borszalonon december 4-én, bronzvasárnap.

VP: 70 milliárd forint élelmiszeriparra és borászatra

2019. szeptember 12. 14:35

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a vidékfejlesztési programban (vp) - mondta Nagy István agrárminiszter.