17℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Szőlő-Bor

Furmint Február, ahol száz kiállító boraival ismerkedhet meg

MTI

Mintegy száz kiállító több mint százötven borát ízlelhetik meg a látogatók a Furmint Február Nagykóstolón a furmint nemzetközi napján, február 1-jén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A kilencedik alkalommal meghirdetett Furmint Február volt az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely egyetlen szőlőfajtát állított reflektorfénybe, ráadásul egyből egy egész hónapot szentelve neki. 2017 óta február 1-jén ünnepelik a nemzetközi furmintnapot is, idén pedig éppen ezen a napon rendezik a Furmint Február Nagykóstolóját a városligeti Vajdahunyadvárban – közölték az MTI-vel a szervezők.

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse azt. Ezért az érdeklődők egy egész hónapon át találkozhatnak a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Országszerte számos étterem kínálja poharazva a furmintot, amelyet borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, de februárban sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót is szerveznek.

A Furmint Február hagyományosan a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott nagykóstolóval veszi kezdetét. A látogatók megismerhetik a furmint megannyi arcát: találhatnak majd furmintból készült pezsgőket, a legnagyobb számban száraz furmintokat és ezek mellett édes tételeket is, de az aszúkedvelők sem fognak csalódni.

A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékről érkezik majd, de az elmúlt évtized furminttelepítéseinek köszönhetően egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja, a Mátra és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjai is kóstolhatók lesznek, a látogató így egy délután alatt átfogó képet szerezhet a fajtáról – áll a közleményben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Rendben vannak a VinAgora érmes borai

2019. szeptember 24. 08:16

Az ellenőrzött minták minden esetben pontosan megegyeztek a nevezésnél megjelölt, illetve forgalomba kerülő borokkal, így visszaélés nem történt.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.