Szőlő-Bor

Kevesebb csemegeszőlő terem Európában

Agrofórum Online

Az EU-n belül Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban szüretelik a csemegeszőlő zömét (93 %).

Az Európai Unió Kína és Irán mellett az egyik legnagyobb csemegeszőlő-termesztő. Az EU-n belül Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban szüretelik a csemegeszőlő zömét (93 %). A jövedelmezőség csökkenése, a termelési költségek emelkedése és a versenyhelyzet fokozódása miatt a termőterület a múlt évtized során visszaesett, a folyamat azonban nem állt meg. A 2014/15-ös (júniustól júniusig tartó) gazdasági évben Olaszországban 20 %-os, Görögországban 8,6 %-os Spanyolországban 8 %-os, Bulgáriában 40,8 %-os Franciaországban 16 %-os, Portugáliában 8,6 %-os és Romániában 5,3 %-os termésmennyiség-csökkenés várható – olvasható a freshplaza.com oldalon.

A gazdasági válság ellenére az elmúlt néhány évben az EU csemegeszőlő-fogyasztása stabilnak mondható (2 millió tonna/év). Legnagyobb mennyiségben az olaszok vásárolják majd Németország, az Egyesült Királyság, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Románia, Portugália, Csehország, Ausztria Bulgária és Szlovákia következik. Annak ellenére, hogy az olasz magot tartalmazó csemegeszőlő-fajták népszerűsége töretlen, a fogyasztók egyre inkább keresik a magnélkülieket. A termelők a keresletet követve megkezdték a fajtáváltást.

Olaszország világviszonylatban a 6. legnagyobb csemegeszőlő-termelő, export tekintetében pedig Kína és az Egyesült Államok után a 3. helyen áll. A termőterületek főként az ország déli részén találhatók. A kereslet változása következtében a fajtahasználat a magnélküliek irányába tolódik (Sugraone, Crimson, Thompson, Centennial, Sublime).

Spanyolországban jelenleg 13 500 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, e tekintetben Murcia, Valencia és Andalusia tartozik a legjelentősebb tartományok közé. Összesen 50 fajta közül választhatnak a termesztők, a legkeresettebbek azonban a következők: Aledo, Ideal, Muscatel, Dominga és a Napoleon. Az összes termésből – a főként Mucia-ban termesztett – magnélküli fajták 30 %-ot képviselnek.

Görögország Olaszország és Spanyolország után az EU 3. legnagyobb csemegeszőlő-előállítója. Legfontosabb termőterületeik Korinthosz (Peloponnészoszi-félsziget), Kavala (Macedonia) és Candia (Kréta) körzetében vannak, melyek összességében 17 000 hektárt tesznek ki. Legnépszerűbb fajták a Sultana és a Victoria.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Idén is igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

2020. március 5. 17:02

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára.

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.

Milyen zöldmunkát kell a szőlőben végezni?

2020. július 13. 07:11

Mikor és miért kell a szőlő csonkázását, hónaljazását elvégezni? Mi a haszna?

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)

2020. április 5. 09:00

A cikksorozat előző részében ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta. A szerző bemutatja a Pannonia, a Morava, a Danubius és a Dionis fajta származását, termesztési értékét és közli a fajta/fajtajelölt leírását.