Szőlő-Bor

Kevesebb csemegeszőlő terem Európában

Agrofórum Online

Az EU-n belül Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban szüretelik a csemegeszőlő zömét (93 %).

Az Európai Unió Kína és Irán mellett az egyik legnagyobb csemegeszőlő-termesztő. Az EU-n belül Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban szüretelik a csemegeszőlő zömét (93 %). A jövedelmezőség csökkenése, a termelési költségek emelkedése és a versenyhelyzet fokozódása miatt a termőterület a múlt évtized során visszaesett, a folyamat azonban nem állt meg. A 2014/15-ös (júniustól júniusig tartó) gazdasági évben Olaszországban 20 %-os, Görögországban 8,6 %-os Spanyolországban 8 %-os, Bulgáriában 40,8 %-os Franciaországban 16 %-os, Portugáliában 8,6 %-os és Romániában 5,3 %-os termésmennyiség-csökkenés várható – olvasható a freshplaza.com oldalon.

A gazdasági válság ellenére az elmúlt néhány évben az EU csemegeszőlő-fogyasztása stabilnak mondható (2 millió tonna/év). Legnagyobb mennyiségben az olaszok vásárolják majd Németország, az Egyesült Királyság, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Románia, Portugália, Csehország, Ausztria Bulgária és Szlovákia következik. Annak ellenére, hogy az olasz magot tartalmazó csemegeszőlő-fajták népszerűsége töretlen, a fogyasztók egyre inkább keresik a magnélkülieket. A termelők a keresletet követve megkezdték a fajtáváltást.

Olaszország világviszonylatban a 6. legnagyobb csemegeszőlő-termelő, export tekintetében pedig Kína és az Egyesült Államok után a 3. helyen áll. A termőterületek főként az ország déli részén találhatók. A kereslet változása következtében a fajtahasználat a magnélküliek irányába tolódik (Sugraone, Crimson, Thompson, Centennial, Sublime).

Spanyolországban jelenleg 13 500 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, e tekintetben Murcia, Valencia és Andalusia tartozik a legjelentősebb tartományok közé. Összesen 50 fajta közül választhatnak a termesztők, a legkeresettebbek azonban a következők: Aledo, Ideal, Muscatel, Dominga és a Napoleon. Az összes termésből – a főként Mucia-ban termesztett – magnélküli fajták 30 %-ot képviselnek.

Görögország Olaszország és Spanyolország után az EU 3. legnagyobb csemegeszőlő-előállítója. Legfontosabb termőterületeik Korinthosz (Peloponnészoszi-félsziget), Kavala (Macedonia) és Candia (Kréta) körzetében vannak, melyek összességében 17 000 hektárt tesznek ki. Legnépszerűbb fajták a Sultana és a Victoria.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

Ökogazdálkodás: hódítás előtt a tájfajta gabonák?

2019. március 7. 09:18

2021 januárjától lép hatályba az új ökogazdálkodási rendelet, amelyet az Európai Unió már elfogadott. Ennek egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi, hogy az ökogazdálkodást folytató termelők heterogén szaporítóanyagokat állítsanak elő, és ezeket kereskedelmi forgalomba hozzák.

Ismét bizonyította kiválóságát a Tokaji borvidék leghíresebb itala

2022. november 9. 13:12

Hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek a tokaji aszúk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén.