Szőlő-Bor

Kevesebbért veszik át a szőlőt

Világgazdaság

Még alacsonyabbak a szőlőárak, mint a szüret kezdetén voltak a Világgazdaságot tájékoztató termelők szerint; van, ahol vevő sincs a termésre.

A három héttel ezelőttinél 20-30 százalékkal alacsonyabbak az árak, már nem is szüretről, csak termésmentésről beszélünk – mondta a Világgazdaságnak Zeisel László, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökhelyettese. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) júliusi várakozása még a tavalyinál 5-10 százalékkal magasabb szőlőárat jelzett, de a szüret kezdetén az elmúlt évi árak voltak a jellemzők, azóta pedig drámai az áresés.

A borvidéken belül kilogrammonként akár 25 forintos különbségek is lehetnek ugyanazon szőlőfajtáknál, de általánosan igaz, hogy kevesebbet fizetnek a felvásárlók. Tavaly a kompenzációs felárat is tartalmazó bruttó őstermelői áron 100 forintért átvett szőlő most a legjobb esetben 90, de általában 70-80 forintért talál vevőre. Ilyen árak mellett nem jövedelmező a szőlőtermelés a szakember szerint.

De még az is a jobbik eset a bő 19 ezer hektáros szőlőterületével legnagyobbnak számító borvidéken, ha sikerül eladni a termést. Több feldolgozó már befejezte a szőlő átvételét, mert megtelt. „Már 38 éve szüretelek, de még nem tapasztaltam, hogy szeptember 21-én állítsa le a felvásárló a szőlő átvételét” – mondta Zeisel László. A termelői közösségek területén a kövidinka ragadt bent, körülbelül ezer mázsát nem szüreteltek le, mert nincs, aki átvegye. A borvidéken a termés 15 százaléka lehet még a tőkéken, s e mennyiség számottevő részének valószínűleg szintén nincs piaca.

A HNT jelentése nem mutatott magas átmenő készleteket. A Kunsági borvidéken inkább az a probléma, hogy a négy-öt éve telepített középérésű, tömeget adó fajták, például az Aletta, a Bianca és a Generosa – korukból is adódóan – az előző évinél körülbelül 30 százalékkal többet termettek. Ezzel nem kalkuláltak az árprognózis készítésekor.

A tavalyinál alacsonyabb árakról számolt be a Világgazdaságnak Dula Bence egri borász is, Eger város örökös hegybírója, aki a saját 40 hektáros gazdaságában termelt szőlője 80 százalékát adja el, a bora 70-75 százaléka pedig igényes nemzetközi piacokon kel el. A tavaly 100 forintért gazdát találó szőlő átlagára az említett borvidéken most 80-85 forint, a minőségi áruért még egy-két felvásárló ad többet.

Az árcsökkenés a nagy felvásárlók érdekérvényesítő képességével magyarázható, s félő, hogy a folyamat a termőterület csökkenéséhez, illetve a kisebb termelőknek a szőlő-bor ágazatból való kiszorulásához vezet – hangsúlyozta Dula Bence. Az idei termés minőségéről szerinte sok mindent elmond, hogy a szokásosan 120-127 napos érésidejű szőlőt az időjárás miatt kevesebb mint száz nap után szüretelni kellett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

A hagyományos bor- és szőlőkultúra megőrzése és újjáélesztése rekreációs eszközök segítségével

2023. január 31. 06:36

Hazánkban még számos lehetőséget rejtő, komplex turisztikai termék a borturizmus, ennek felélesztését vagy megteremtését leginkább rekreációs útvonal kijelölésével érhetjük el.

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10. 04:38

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

A szőlő bogyóalak változatossága

2019. március 20. 07:39

Mind a borszőlő, mind a csemegeszőlő fajták jellemző, változatos tulajdonsága a bogyó alakja. Míg az elsőnél inkább a fajtahatározást segítő jellemző, addig a csemegeszőlő esetén a piacosságot is meghatározza. A változatos bogyóformákra épülő fajtarendszerezéssel már a 19. században is foglalkoztak.

A kacs, a szőlő indája (2/2.)

2019. március 19. 06:36

A szőlő a különleges kúszó és futó növényi csoporthoz tartozik, amely tagjai sajátos szerveikkel a fény felé kapaszkodnak, támaszkodnak és rögzítik hajtásaikat. E fontos funkciót végző szerv a kacs.