9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Szőlő-Bor

Kiemelt támogatásokat kap a hazai borágazat

AM Sajtóiroda

Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, ugyanis magas minőségi bor csak magas minőségű szőlőből készíthető – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a nemesnádudvari Újbor ünnepén.

Az első nemesnádudvari Újbor ünnep 1987-ben, a Neibsheimből érkező vendégek fogadására jött létre, Szent Mihály napjához kötődően. Az ünnep népszerűsége fokozatosan nőtt, napjainkra a település egyik legnagyobb eseményévé vált. A borkultúra ápolása mellett nagy hangsúlyt kap a hagyományok megőrzése is, így a három napos rendezvényen lehetőség nyílik a népi szokások felelevenítésére, a régi sváb táncok bemutatására.

Zsigó Róbert az eseményen tartott köszöntőjében elmondta, hogy ünnepeljük a tisztességgel elvégzett munkát és azokat, akik az egész évben azért dolgoztak, hogy legyen mit szüretelni és legyen mit a poharunkba tölteni most és a jövő esztendőben is. Kiemelte: a szőlőtermesztés és a borkultúra ápolásával a település a Hajós-Bajai Borvidék egyik meghatározó pincefaluja lett, több mint 700 pince és présház kialakulásával.

A tárca államtitkára leszögezte, hogy az Agrárminisztérium a szőlőültetvények korszerűsítését továbbra is fontosnak tartja, ezért 2020-ig 45 millió eurós keretre lehet ezen a jogcímen pályázni 2018 februárjától. Az eddig beérkezett 1189 darab kérelemből 1019 egyéni tervet hagytak jóvá, melyek alapján 2192 hektár szőlőültetvény megújítása kezdődhet meg, 23,9 millió euró támogatás igénybevételével. Zsigó Róbert kitért arra is, hogy lehetőség van új szőlőültetvények telepítésére is, amelynek támogatási keretét a vidékfejlesztési források jelentik. Az új ültetvények létesítésére 4 milliárd forintot különített el a tárca a vidékfejlesztési forrásokon belül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

2019. február 20. 04:36

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.

Fokozódik a lisztharmat-rezisztencia a szőlőben

2024. október 16. 12:10

A szőlőben jelentkező lisztharmat rezisztenciája is egyre nagyobb gondot fog okozni a jövőben.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

A direkttermők és az interspecifikus hibridek

2018. november 28. 05:36

Az összeállítás a szőlő rezisztencianemesítés történelmi hátterével kezdődik, majd e betegség-ellenálló fajtákkal szemben kialakult ellenvélemények okait tárja fel. A szerző kitér az EU borjogi szabályozására, végül felhívja a figyelmet a szüret és feldolgozás során felmerülő technológiai megfontolásokra.