Szőlő-Bor

Kiemelt támogatásokat kap a hazai borágazat

AM Sajtóiroda

Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, ugyanis magas minőségi bor csak magas minőségű szőlőből készíthető – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a nemesnádudvari Újbor ünnepén.

Az első nemesnádudvari Újbor ünnep 1987-ben, a Neibsheimből érkező vendégek fogadására jött létre, Szent Mihály napjához kötődően. Az ünnep népszerűsége fokozatosan nőtt, napjainkra a település egyik legnagyobb eseményévé vált. A borkultúra ápolása mellett nagy hangsúlyt kap a hagyományok megőrzése is, így a három napos rendezvényen lehetőség nyílik a népi szokások felelevenítésére, a régi sváb táncok bemutatására.

Zsigó Róbert az eseményen tartott köszöntőjében elmondta, hogy ünnepeljük a tisztességgel elvégzett munkát és azokat, akik az egész évben azért dolgoztak, hogy legyen mit szüretelni és legyen mit a poharunkba tölteni most és a jövő esztendőben is. Kiemelte: a szőlőtermesztés és a borkultúra ápolásával a település a Hajós-Bajai Borvidék egyik meghatározó pincefaluja lett, több mint 700 pince és présház kialakulásával.

A tárca államtitkára leszögezte, hogy az Agrárminisztérium a szőlőültetvények korszerűsítését továbbra is fontosnak tartja, ezért 2020-ig 45 millió eurós keretre lehet ezen a jogcímen pályázni 2018 februárjától. Az eddig beérkezett 1189 darab kérelemből 1019 egyéni tervet hagytak jóvá, melyek alapján 2192 hektár szőlőültetvény megújítása kezdődhet meg, 23,9 millió euró támogatás igénybevételével. Zsigó Róbert kitért arra is, hogy lehetőség van új szőlőültetvények telepítésére is, amelynek támogatási keretét a vidékfejlesztési források jelentik. Az új ültetvények létesítésére 4 milliárd forintot különített el a tárca a vidékfejlesztési forrásokon belül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Mitől lesznek összesodrott levelek a körtefákon?

2023. augusztus 2. 04:36

Mitől lesznek a körtefákon elszáradó levelek, melyek össze vannak sodorva?

Idén gyakori kártevő a szivarsodró eszelény a szőlőben

2023. június 17. 05:37

A szivarsodró eszelény egyedek május elejétől jelennek meg a szőlő, illetve sokszor más gyümölcsfajok levelein, és június elejéig intenzív érési táplálkozást folytatnak.

Mikor végezzük el és mire ügyeljünk a szőlő metszése során?

2021. március 30. 11:00

Tavasszal a metszést addig végezzük el, míg a szőlő nedvkeringése nem indul el, ezzel csökkentve a rügyek bevakulásának kockázatát.