7℃ 2℃
november 20. Jolán, Zsolt, Ödön, Bódog
Szőlő-Bor

Lassabb érés – jobb bor

Agrofórum Online

A szőlőérés lassítása javíthatja a bogyók borászati értékét. A borszőlő meglehetősen kényes - legalábbis ha a környezetéről van szó.

Az egyre gyakrabban jelentkező aszályos időszakok és hőhullámok a termés korábbi beérését eredményezik. Így azonban korlátozódik a jó borászati alapanyagként szolgáló bogyó kedvező beltartalmi tulajdonságainak kialakulása. Ezek a hátráltató tényezők várhatóan csak fokozódni fognak majd a klímaváltozás előrehaladtával.

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

A szőlő érése során cukrok és különböző, az adott fajtára jellemző aroma-, és ízanyagok halmozódnak fel. Azonban magas hőmérséklet hatására a bogyók gyorsabban érnek, és a kívánt aromatika nem képes megfelelően kialakulni – végül a folyamat végére silányabb borok tesznek pontot.

Az éghajlatváltozás borminőségre gyakorolt ​​negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében a tudósok különböző módszereket teszteltek a szőlőkben. Korábbi kutatások szerint a termésritkítás hozzájárul a gyorsabb terméséréshez, míg a vegetációs időszak előrehaladtával folytatott intenzívebb öntözés lassítja a folyamatot.

A vizsgálatok alapját egy, a San Joaquin-völgyben (Kalifornia) telepített Cabernet Sauvignon állomány képezte. A kísérlet során a gyümölcsritkítás és öntözés; csak öntözés; csak gyümölcsritkítás; valamint öntözés és ritkítás elhagyása hatásait vizsgálták. A termésérés időszaka alatt folyamatosan vizsgálták a bogyók kémiai összetételét. A leggyorsabb cukorakkumulációt a (kizárólag) ritkított szőlők esetében figyelték meg. Azonban leglassúbbnak az öntözött és ritkított állomány érése bizonyult.

A tudósok megállapították, hogy az éréslassítás hatására csökkent a vegetális ízjegyekért felelős anyagok (aldehidek és 2-izobutil-3-metoxipirazin) mennyisége, viszont nőtt a kellemes, gyümölcsös-florális jegyekért felelős norizoprenoid és terpének aránya.

A hosszabb érlelési idő javította a borszőlő minőségét – magyarázták a kutatók, de ezeket az stratégiákat több éven keresztül szükséges tesztelni, mielőtt bevezetésre kerülnének a gyakorlatban.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630091404.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Három generáció együtt: Rózsa pincészet

2023. március 15. 07:41

Aszút nyilvánvaló, hogy nem minden évben készítünk, csak akkor, amikor az évjárat ezt lehetővé teszi.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

Hogyan lehet a zöld cserebogár ellen védekezni szőlőben?

2019. június 21. 08:36

K. Vilmos kérdése: Szőlőmben zöld színű bogarak rágják a leveleket. Mit tehetek ellenük?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: károsít az almamoly és a lisztharmat

2022. június 29. 10:12

A rovarkártevőknek kedvez ez az időjárás, egyedül az általános levéltetű fertőzöttség csökkent minimálisra.