31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Szőlő-Bor

Lassabb érés – jobb bor

Agrofórum Online

A szőlőérés lassítása javíthatja a bogyók borászati értékét. A borszőlő meglehetősen kényes - legalábbis ha a környezetéről van szó.

Az egyre gyakrabban jelentkező aszályos időszakok és hőhullámok a termés korábbi beérését eredményezik. Így azonban korlátozódik a jó borászati alapanyagként szolgáló bogyó kedvező beltartalmi tulajdonságainak kialakulása. Ezek a hátráltató tényezők várhatóan csak fokozódni fognak majd a klímaváltozás előrehaladtával.

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

A szőlő érése során cukrok és különböző, az adott fajtára jellemző aroma-, és ízanyagok halmozódnak fel. Azonban magas hőmérséklet hatására a bogyók gyorsabban érnek, és a kívánt aromatika nem képes megfelelően kialakulni – végül a folyamat végére silányabb borok tesznek pontot.

Az éghajlatváltozás borminőségre gyakorolt ​​negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében a tudósok különböző módszereket teszteltek a szőlőkben. Korábbi kutatások szerint a termésritkítás hozzájárul a gyorsabb terméséréshez, míg a vegetációs időszak előrehaladtával folytatott intenzívebb öntözés lassítja a folyamatot.

A vizsgálatok alapját egy, a San Joaquin-völgyben (Kalifornia) telepített Cabernet Sauvignon állomány képezte. A kísérlet során a gyümölcsritkítás és öntözés; csak öntözés; csak gyümölcsritkítás; valamint öntözés és ritkítás elhagyása hatásait vizsgálták. A termésérés időszaka alatt folyamatosan vizsgálták a bogyók kémiai összetételét. A leggyorsabb cukorakkumulációt a (kizárólag) ritkított szőlők esetében figyelték meg. Azonban leglassúbbnak az öntözött és ritkított állomány érése bizonyult.

A tudósok megállapították, hogy az éréslassítás hatására csökkent a vegetális ízjegyekért felelős anyagok (aldehidek és 2-izobutil-3-metoxipirazin) mennyisége, viszont nőtt a kellemes, gyümölcsös-florális jegyekért felelős norizoprenoid és terpének aránya.

A hosszabb érlelési idő javította a borszőlő minőségét – magyarázták a kutatók, de ezeket az stratégiákat több éven keresztül szükséges tesztelni, mielőtt bevezetésre kerülnének a gyakorlatban.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630091404.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Két betegséget egy csapásra!  

2018. május 30. 11:19

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szőlő az a kultúrnövény, amely a legtöbbet tett hozzá termesztett növényeink közül az emberi kultúrához. Jézus születése előtt 400 évvel Thukydidész görög történetíró már így írt.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16. 15:14

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

Mindenképpen Alföld, mindenképpen Napfény

2021. június 11. 08:36

A Kunsági borvidéken, Varga Árpádnál jártunk a csodálatos Gedeon Birtokon.