Szőlő-Bor

Magyar alkoholmentes rosét díjaztak a nemzetközi borversenyen

Törley Pezsgőpincészet – Sajtóközlemény

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vini-n nyert aranyérmet a Törley Alkoholmentes Rosé. Az immár hagyományosan megrendezett tavaszi fordulón idén első alkalommal írtak ki bor alapú, alkoholmentes kategóriát, ahonnan az első magyar érmet a Törley Pezsgőpincészet Kft. hozta el.

A Törley „alkoholmentes pezsgője” [1] kápráztatta el a Mundus Vini nemzetközi borverseny szakmai zsűrijét Németországban. A tavalyi év sikerterméke, a Törley Alkoholmentes Rosé ugyanis elegáns rosé színének, intenzív gyöngyözésének, friss gyümölcsös ízének és szőlőmustból származó édességének köszönhetően aranyérmet nyert.

A Mundus Vini borversenyen idén először mérték össze az alkoholmentes italokat. A tavaszi forduló keretében megrendezett eseményen a világ minden tájáról beküldött, összesen 187 tétel került górcső alá, s ezek között jutott a csúcsra a Törley által nevezett tétel.

A Törley rosé italát egy speciális vákuum technológia segítségével alkoholmentesítik, így nyeri el a pezsgők íz- és zamatvilágát hordozó végső állapotát. A végeredmény egy olyan magas minőségű buborékos ital, amely akkor jön jól, ha bármilyen okból nem fogyaszthatunk alkoholt. Ám azoknak is szól, akik egyszerűen nem szeretik az alkoholt. Így biztos, hogy senki nem marad ki az ünneplésből, bátran és bármilyen körülmények között koccinthatunk vele!

A termék iránt az utóbbi fél évben igencsak meglendült a kereslet, olyannyira, hogy tavaly év végén a Törley Alkoholmentesből több, mint a duplája kelt el az előző évinek. Az érdeklődés a decemberi kampány óta is töretlen, ezt bizonyítja, hogy az év első két hónapjában háromszor annyi alkoholmentes Törley-t értékesített a cég, mint a 2022-es évnek ugyanebben az időszakában.


[1] Miért is kellenek a macskakörmök? Bár borból, alkoholmentesített borból készül a rosé, a pezsgőkészítési technológia nem teszi lehetővé alkoholmentes ital előállítását. Csak azt nevezhetjük ugyanis pezsgőnek, amely italban a buborékok erjedés által kerülnek a folyadékba, ami viszont alkoholképződéssel jár együtt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Bordeaux-ban volt már szüret: jég tarolta le az ültetvényeket

2018. június 25. 14:57

Több ezer hektáron tarolta le a szőlőt a Bordeaux-régióban a jégverés.

A magyar bortermelés stratégiai terület

2018. július 23. 06:00

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák.