Szőlő-Bor

Már Angliában is keresettek a tokaji borok

Agrofórum Online

„Magyar csodaként" emlegetik Londonban a tokaji borokat, amelyek az idei év egyik legkedveltebb termékei a brit piacon. Éttermekben, szállodákban, kocsmákban és szupermarketekben is megtalálhatóak a karakteres ízű magyar termékek.

A britek idáig inkább a francia, olasz vagy spanyol borokat vásárolták, ám idén nyáron népszerűbbek a tokaji borok, mint valaha. A brit kiskereskedők egyre több helyre szállítanak magyar termékeket, köztük Michelin-csillagos éttermekbe és szállodákba is.

A Lidl szupermarket – amely számos érdekes borfajtát sorakoztat fel üzleteiben – is arról számolt be, hogy a késői szüretelésű Tokaji Aszú az egyik legnépszerűbb termékük. Egy palackot 7 fontért árulnak, és igazi „magyar felfedezésnek” tartják az édes bort. A Lidl más tokaji borokat is tart készleten, óriási népszerűségnek örvend a Tokaji Furmint Château Dereszlát. Ezek a termékek borkészletük egyharmadát adják. Tavaly több mint hatmillió palackot adtak el, ami kétszerese a 2015-ös értékesítésnek. A Waitrose és a Marks & Spencer szintén növekvő eladási mutatókkal büszkélkedhet.

A tokaji borvidék 2000-ben mutatkozott be először Angliában, ahol a nagykövet átadott egy palack százéves Tokaji Aszút az anyakirálynő 100. születésnapjára a felség kancellárjának. Az anyakirálynő a kancellárján keresztül megköszönte a magyar kormány és a kereskedőház figyelmességét, majd hozzátette: „végre egy hasznos ajándék”.

(hirado.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.

Folyamatosan csökken a hazai borászatok száma

2018. szeptember 27. 07:20

Az elmúlt három évben folyamatosan csökken a szőlőbor készítéssel foglalkozó magyar cégek száma, ezzel párhuzamosan a szektor árbevétele évről-évre emelkedett.

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.