Szőlő-Bor

Már Angliában is keresettek a tokaji borok

Agrofórum Online

„Magyar csodaként" emlegetik Londonban a tokaji borokat, amelyek az idei év egyik legkedveltebb termékei a brit piacon. Éttermekben, szállodákban, kocsmákban és szupermarketekben is megtalálhatóak a karakteres ízű magyar termékek.

A britek idáig inkább a francia, olasz vagy spanyol borokat vásárolták, ám idén nyáron népszerűbbek a tokaji borok, mint valaha. A brit kiskereskedők egyre több helyre szállítanak magyar termékeket, köztük Michelin-csillagos éttermekbe és szállodákba is.

A Lidl szupermarket – amely számos érdekes borfajtát sorakoztat fel üzleteiben – is arról számolt be, hogy a késői szüretelésű Tokaji Aszú az egyik legnépszerűbb termékük. Egy palackot 7 fontért árulnak, és igazi „magyar felfedezésnek” tartják az édes bort. A Lidl más tokaji borokat is tart készleten, óriási népszerűségnek örvend a Tokaji Furmint Château Dereszlát. Ezek a termékek borkészletük egyharmadát adják. Tavaly több mint hatmillió palackot adtak el, ami kétszerese a 2015-ös értékesítésnek. A Waitrose és a Marks & Spencer szintén növekvő eladási mutatókkal büszkélkedhet.

A tokaji borvidék 2000-ben mutatkozott be először Angliában, ahol a nagykövet átadott egy palack százéves Tokaji Aszút az anyakirálynő 100. születésnapjára a felség kancellárjának. Az anyakirálynő a kancellárján keresztül megköszönte a magyar kormány és a kereskedőház figyelmességét, majd hozzátette: „végre egy hasznos ajándék”.

(hirado.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 4. 10:10

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás.