Szőlő-Bor

Nemzeti Tizenhárom: csúcs fehér- és rozéborok

Agrofórum Online

A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.

A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.

Idén harmadik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Borkiválósági Programot a Földművelésügyi Minisztérium (FM), amelynek keretében elkészült a legjobb hazai fehér- és rozéborokat tartalmazó, több mint 500 oldalas Borkiválóságok Könyve. A kötetet országos roadshow-n mutatja be Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos, egyúttal ennek során nyújtja át az elismerő minősítést kapott nedűk alkotóinak a megérdemelt okleveleket.

A turné második megállója a Felső-Pannon borrégióba tartozó Etyek-Budai borvidék egyik jelentős pincészete, a pezsgőt és bort egyaránt készítő Törley Pezsgőpincészet budapesti, budafoki látogatóközpontja volt. A július 26-i eseményen Kiss Eliza elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség létrejöttével a bor- és gasztromarketing is egy egységes rendszer része lesz, de ez nem azt jelenti, hogy mindent, ami eddig ezen a területen volt, kidobnak, sokkal inkább azt, hogy a rendelkezésre álló pénz, az állami segítség és a szakmai tudás egy helyen összpontosul. Ez így együtt a borágazat számára kivételes lehetőséget jelent az előrelépéshez.

Ahogy fogalmazott, a marketingbeli megújuláshoz jól illeszkedik a borkiválósági program – amelyhez az elmúlt három év során egyre több pincészet csatlakozott –, a magyar-angol nyelű kötet pedig a borok hazai és nemzetközi piaci térnyerését is elősegíti. A Borkiválóságok Könyve ugyanis lehetőséget biztosít a borászatok számára ingyenes megjelenéshez, promócióhoz, a kereskedések számára értékesítést támogató és segítő eszközként szolgál, a fogyasztóknak pedig iránytűt mutat a borválasztásban, a pincészetek megismerésében.

Azt már Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke tette hozzá, hogy a könyvet a nagy nemzetközi szakmai vásárokra is kiviszik, így a pincészetek közvetlen megjelenés nélkül is meg tudják magukat és alkotásaikat mutatni. Mint Horkay megjegyezte, működőképes ez a megoldás, hiszen volt már olyan borászat, amelyet a kötetet lapozgatva keresett meg egy nemzetközi forgalmazó cég. Ami pedig a minősítéseket illeti: az elnök elárulta, hogy ebben az évben – főleg a pincészetek véleménye alapján – változtattak a kategóriarendszeren. Korábban három-, négy- és ötcsillagos jelzéssel látták el a legkiválóbb borokat, most már „Borkiválóság Bor”, „Borkiválóság Top 2016” címkét kapnak csak csúcstermékek.

Az idei Nemzeti Borkiválósági Programba 722 tételt neveztek a pincészetek. Bármilyen fehér- vagy rozéborral lehetett nevezni, amely rendelkezett a Nébih által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, valamint minimum bruttó 600 forintos piaci áron kapható a kereskedelmi forgalomban. A nevezőnek azt is vállalnia kellett, hogy a borkiválóságnak választott tételből ötszáz palackos készlettel rendelkezik 2016. december 31-ig. Egy termelő legfeljebb három bort nevezhetett. A 722-ből a zsűri kétkörös rostán át kiválasztotta a 290, címkét kapott legjobb bort, egyúttal ezek kerültek be a könyvbe. Közülük is 13-at, „top” minősítéssel láttak el. Ha úgy tetszik, ez lett a Nemzeti Tizenhárom.
A Borkiválóságok Könyvének vörösborokat tartalmazó kiadványa szeptemberben várható, illetve idén ismét esedékes a kétévente megtartott, aszú- és pezsgőkiválóságok kiválasztása is.


Tizenkét palack a legjobb 290-ből…

 

Borkiválóság Top 2016 címet kapott borok

Kertész Sauvignon Blanc 2015
Nyakas Budai Riesling 2012
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Figula Pincészet 7ha 2014
Györgykovács Kispincészet Hárslevelű 2013
Árvay Családi Pincészet Tokaji Múzsa 2011
Gizella Pince Barát Hárslevelű 2015
Gizella Pince Dénes 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013
Pajzos Megyer Pincészet Hárslevelű Késői szüret 2013
Patricius Borház Katinka 2013
Patricius Borház 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003
Pelle Pince Manna 2013
Royal Tokaji 5 puttonyos Tokaji Aszú 2009

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Kedvező a termelőknek az új borszabályozás

2020. március 9. 12:02

A piaci és technológiai folyamatok rendkívül felgyorsultak, de a tervezett új borszabályozás jobb feltételeket biztosít az értékesítéshez és csökkenti az adminisztrációs terheket.

Furmint Február, ahol száz kiállító boraival ismerkedhet meg

2018. január 24. 10:08

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.