Szőlő-Bor

Nőtt a borfogyasztás, pedig bezártak az éttermek

Agrofórum Online

A közelmúltban jelentősen megnőtt a borfogyasztás Németországban. A már lezárult, 2020. július végéig tartó borászati szezonra vonatkozóan a mérleg 20,7 literes átlagos fogyasztást mutatott lakosonként. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt.

Ez fejenként 0,6 literrel több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban – derült ki a a Német Borintézet (DWI) adataiból. A habzóbor fogyasztása ugyanakkor fejenként átlagosan 0,1 literrel, 3,2 literre csökkent.

A Német Szőlészeti Egyesület által összeállított felmérés a teljes borpiacot lefedi – az éttermi fogyasztástól a kiskereskedelemig és a borászok közvetlen értékesítéséig. A 2019/20-as időszakban Németországban és külföldön összesen mintegy 17,2 millió hektoliter bort, valamint 2,6 millió hektoliter habzóbort fogyasztottak.

„Kiemelten fontos, hogy a borfogyasztás az elmúlt borászati évben növekedett, mégpedig annak ellenére, hogy a vendéglátóipar a koronavírus terjedése miatt az időszak jelentős részében bezárt” – magyarázta a Német Borintézet ügyvezető igazgatója. Monika Reule. „Szokatlanul alakult a nyaralási szezon, jóval kevesebben utaztak külföldre. Így a nyári szabadságukat belföldön töltötték el és sokan fogyasztottak bort a szabadságuk ideje alatt. Ezenkívül az első lezáráskor több bort vásároltak az üzletekben, és sok fogyasztó ez idő alatt pótolta borkészleteit is” – tette hozzá Monika Reule.

A DWI adatai szerint Németország a negyedik helyet foglalja el a világ bor- és pezsgőfogyasztói piacain – számolt be a német Proplanta mezőgazdasági híroldal. A 19,8 millió hektoliteres teljes fogyasztott mennyiség csak Olaszországban (22,6 millió hektoliter), Franciaországban (26,5 millió hektoliter) és az Egyesült Államokban (33 millió hektoliter) magasabb a német adatnál.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt. Ez 2 deciliteres növekedés a 2018-as átlaghoz képest és megegyezik a 2017-es statisztikával. Régiós viszonylatban Budapesten a legmagasabb az átlagos éves borfogyasztás, itt 8,2 liter az adat. Közép-Magyarországon 6,8 liter, Közép-Dunántúlon 6,2 liter, Dél-Dunántúlon 6,1 liter, Nyugat-Dunántúlon 5,1 liter, Pest megyében 5 liter, Észak-Magyarországon 4,4 liter, Dél-Alföldön 4 liter, az Észak Alföldön pedig 3,3 liter az egy főre jutó borfogyasztás Magyarországon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Segítség a szekszárdi borászoknak

2019. május 18. 05:30

Együttműködési megállapodást írt alá az Erste Bank a Szekszárdi Borvidék képviselőivel a borvidék fejlesztése érdekében.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Fontos a magyar borágazat

2019. május 21. 14:33

Az elmúlt évek mind támogatáspolitikai, mind szakmapolitikai intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat lépésről lépésre egyre stabilabban és sikeresebben működjön, és egyre jobb eredményeket érjen el.

Készül az új bortörvény

2020. augusztus 13. 10:49

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a fogyasztók pontosabb tájékoztatását is magával hozza – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.