Szőlő-Bor

Növekedett a magyar bortermelés

NAK/NAIK AKI

Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült. Az unió bortermelése 182,3 millió hektoliter volt 2018-ban. Emelkedett a hazai borfogyasztás is – derül ki a NAIK AKI jelentéséből.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés. Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint az unió bortermelése (szőlőlé és szőlőmust nélkül) 182,3 millió hektoliter volt 2018-ban, 27 százalékkal több az előző évinél.

Olaszországban készült a legtöbb bor 2018-ban, 54,8 millió hektoliter, ami 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Franciaország bortermelése 38 százalékkal 49,6 millió hektoliterre, Spanyolországé 26 százalékkal 44,7 millió hektoliterre nőtt 2018-ban a 2017. évihez képest. A tagországok közül Németország bormennyisége a negyedik a rangsorban 9,7 millió hektoliterrel, ami 30 százalékkal múlta felül az előző évi mennyiséget. A bortermelés Portugáliában 14 százalékkal 5,8 millió hektoliterre csökkent. A 2018-ban megtermelt bormennyiség Romániában 19 százalékkal 5,2 millió hektoliterre, Ausztriában 11 százalékkal 2,8 millió hektoliterre nőtt, ugyanakkor Bulgáriában 10 százalékkal 1 millió hektoliterre, Görögországban szintén 10 százalékkal 2,2 millió hektoliterre csökkent a bortermelés.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) adatai alapján a globális borfogyasztás növekvő trendje 2014 óta tart, elsősorban az Egyesült Államok és Kína fogyasztásának növekedése miatt. Az OIV a világ borfogyasztását 2018-ban 243 és 249 millió hektoliter közöttire becsülte, valamivel alacsonyabbra az egy évvel korábbinál. Az Egyesült Államok borfogyasztása 33 millió hektoliter volt 2018-ban, 1,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Magyarország borfogyasztása 3,9 százalékkal 2,4 millió hektoliterre nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Trendek a folyóbor piacán - a Chardonnay van, ahol már elfogyott

2020. november 7. 09:01

Fontos információ, hogy az export borok majdnem fele tartályban érkezik a rendeltetési helyére szerte a világban. Szakértők azt állítják, hogy a környezetünk és a fogyasztók egyaránt profitálnak belőle. Ma már a minőségre is figyelnek, díjnyertes borok is vannak közöttük.

Egyre versenyképesebbek a japán borok

2018. november 20. 04:36

A japán bor külföldi értékesítésének esélyei egyre nőnek. Amíg 2016-ban 164 millió jen értékű bort exportált a szigetország, tavaly már 493 millió jenre ugrott a bevétel.

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.

Oltalom alá kerülnek a csopaki borok

2020. július 21. 08:02

A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik.