16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Szőlő-Bor

Növekedett a magyar bortermelés

NAK/NAIK AKI

Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült. Az unió bortermelése 182,3 millió hektoliter volt 2018-ban. Emelkedett a hazai borfogyasztás is – derül ki a NAIK AKI jelentéséből.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés. Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint az unió bortermelése (szőlőlé és szőlőmust nélkül) 182,3 millió hektoliter volt 2018-ban, 27 százalékkal több az előző évinél.

Olaszországban készült a legtöbb bor 2018-ban, 54,8 millió hektoliter, ami 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Franciaország bortermelése 38 százalékkal 49,6 millió hektoliterre, Spanyolországé 26 százalékkal 44,7 millió hektoliterre nőtt 2018-ban a 2017. évihez képest. A tagországok közül Németország bormennyisége a negyedik a rangsorban 9,7 millió hektoliterrel, ami 30 százalékkal múlta felül az előző évi mennyiséget. A bortermelés Portugáliában 14 százalékkal 5,8 millió hektoliterre csökkent. A 2018-ban megtermelt bormennyiség Romániában 19 százalékkal 5,2 millió hektoliterre, Ausztriában 11 százalékkal 2,8 millió hektoliterre nőtt, ugyanakkor Bulgáriában 10 százalékkal 1 millió hektoliterre, Görögországban szintén 10 százalékkal 2,2 millió hektoliterre csökkent a bortermelés.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) adatai alapján a globális borfogyasztás növekvő trendje 2014 óta tart, elsősorban az Egyesült Államok és Kína fogyasztásának növekedése miatt. Az OIV a világ borfogyasztását 2018-ban 243 és 249 millió hektoliter közöttire becsülte, valamivel alacsonyabbra az egy évvel korábbinál. Az Egyesült Államok borfogyasztása 33 millió hektoliter volt 2018-ban, 1,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Magyarország borfogyasztása 3,9 százalékkal 2,4 millió hektoliterre nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

AM: a borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született

2022. szeptember 1. 14:26

Az elmúlt években visszatalálunk a régiek örökségéhez, a pezsgőkészítés hagyományaihoz, ebben a folyamatban pedig nagy szerepe van a mindig új utakat és technológiákat kereső magyar borászoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a IV. Pezsgőkonferencián, Etyeken, csütörtökön.

Megváltoztatta a vírus a borturizmust - Kilép a pincéből az ágazat

2021. február 10. 12:40

A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria