32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Szőlő-Bor

Olaszország a második legnagyobb szőlőtermelő a világon

Agrofórum Online

A globális szőlőtermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már kultúra esetében. A szőlőről és a borról híres Olaszország csak a második listán, a magyarországi termés a tizedik helyen álló Dél-Afrika mennyiségének a negyedét sem éri el.

Egy év alatt 14,28 millió tonna szőlőt termesztettek Kínában, amely első ebben a rangsorban a világon. A dobogóra Olaszország és az Egyesült Államok fért még fel 7,9 millió és 6,23 millió tonnával. Az első tízbe Európából Spanyolország és Franciaország fért be. Az spanyoloknak a negyedik helyre volt elég az 5,75 millió tonna, míg a franciáknak az ötödikre az 5,49 millió tonna szőlő – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

Az franciákat Törökország követi 4,1 millió tonnával, majd India következik 3,04 millió tonnával. Chile a nyolcadik 2,7 millió tonnával. Argentína a kilencedik a rangsorban, majd a Dél-Afrikai Köztársaság zárja a TOP10 szőlőtermelő ország rangsorát.

A FAO adatai szerint Magyarországon 457 250 tonna szőlőt termett 2019-ben, így elég messze voltunk az első tíztől.

A legtöbb szőlőt exportáló ország a termelők közt nyolcadik Chile, amely több mint 651 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második Olaszország 425 ezer tonnával, harmadik pedig a termelésben is harmadik Egyesült Államok 377 ezer tonnával. Az exportlistán negyedik helyre a termelési TOP 10-ben nem is szereplő Peru szerepel 376 ezer tonnával. Őket Hollandia követi 375 ezer tonnával, majd Kína jön 366 ezer és a Dél-Afrika 321 ezer tonnával. Mexikó nyolcadik a listán, 219 ezer tonnát értékesítenek külföldön. A TOP 10-be India és Hong Kong fér még be 215 ezer és 210 ezer tonna exporttal.

A legtöbb szőlőt importáló ország tízes listáján az Egyesült Államok az első 1,72 millió tonnával. Hollandiában a második legnagyobb a behozatal, 422 ezer tonna, majd Németország következik 318 ezer tonnával. Ezután Oroszország, az Egyesült Királyság és Kína következik az import-rangsorban, 290 ezer, 278 ezer és 252 ezer tonnával

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége a Hajós-Bajai borvidéken

2019. november 4. 14:08

Első ízben jelent meg Magyarország Dunától keletre eső területén, konkrétan a Hajós-Bajai borvidéken a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022

2022. február 9. 09:42

A Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022 kiadványunkban idén is részletesen bemutatjuk az általunk forgalmazott készítményeket.

A kacs, a szőlő indája (2/1.)

2019. február 13. 04:47

A szőlő a különleges kúszó és futó növényi csoporthoz tartozik, amely tagjai sajátos szerveikkel a fény felé kapaszkodnak, támaszkodnak és rögzítik hajtásaikat. E fontos funkciót végző szerv a kacs (cirrhi), népiesen inda, formája ágkacs, ami kapaszkodásra módosult hajtásrész, szárképlet. A kacs képződésére, morfológiájára, a termesztésben való szerepére vonatkozó ismereteket tartalmaz az írás, amely a végül a kacs művészetekben való megjelenésével zárul.

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.