Szőlő-Bor

Olaszország a második legnagyobb szőlőtermelő a világon

Agrofórum Online

A globális szőlőtermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már kultúra esetében. A szőlőről és a borról híres Olaszország csak a második listán, a magyarországi termés a tizedik helyen álló Dél-Afrika mennyiségének a negyedét sem éri el.

Egy év alatt 14,28 millió tonna szőlőt termesztettek Kínában, amely első ebben a rangsorban a világon. A dobogóra Olaszország és az Egyesült Államok fért még fel 7,9 millió és 6,23 millió tonnával. Az első tízbe Európából Spanyolország és Franciaország fért be. Az spanyoloknak a negyedik helyre volt elég az 5,75 millió tonna, míg a franciáknak az ötödikre az 5,49 millió tonna szőlő – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

Az franciákat Törökország követi 4,1 millió tonnával, majd India következik 3,04 millió tonnával. Chile a nyolcadik 2,7 millió tonnával. Argentína a kilencedik a rangsorban, majd a Dél-Afrikai Köztársaság zárja a TOP10 szőlőtermelő ország rangsorát.

A FAO adatai szerint Magyarországon 457 250 tonna szőlőt termett 2019-ben, így elég messze voltunk az első tíztől.

A legtöbb szőlőt exportáló ország a termelők közt nyolcadik Chile, amely több mint 651 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második Olaszország 425 ezer tonnával, harmadik pedig a termelésben is harmadik Egyesült Államok 377 ezer tonnával. Az exportlistán negyedik helyre a termelési TOP 10-ben nem is szereplő Peru szerepel 376 ezer tonnával. Őket Hollandia követi 375 ezer tonnával, majd Kína jön 366 ezer és a Dél-Afrika 321 ezer tonnával. Mexikó nyolcadik a listán, 219 ezer tonnát értékesítenek külföldön. A TOP 10-be India és Hong Kong fér még be 215 ezer és 210 ezer tonna exporttal.

A legtöbb szőlőt importáló ország tízes listáján az Egyesült Államok az első 1,72 millió tonnával. Hollandiában a második legnagyobb a behozatal, 422 ezer tonna, majd Németország következik 318 ezer tonnával. Ezután Oroszország, az Egyesült Királyság és Kína következik az import-rangsorban, 290 ezer, 278 ezer és 252 ezer tonnával

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Rekordot döntöttek az angol borászok

2019. március 17. 06:36

Az angol és a walesi borok jelenleg 40 különböző országban kaphatók, míg 2016-ban még csak 27 ország vásárolt a ködös Albion termékeiből.

A fagykárok harmadával csökkenthetik a francia bortermelést

2021. április 25. 06:38

Az idei fagykár Franciaország 2021-es bortermelését 28-32 százalékkal csökkentheti az utóbbi évek átlagmennyiségéhez képest.

Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

2018. augusztus 3. 06:27

S. Mihály kérdése: A szőlőlugasomban elkezdett feketedni a szőlő levele, olyan mintha penészes lenne. Tudok még tenni valamit a növényekért?

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.