Szőlő-Bor

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

Nébih

A Villányi Borvidékhez tartozó Harkány térségében is azonosították a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Grapevine flavescence dorée, FD) kórokozóját – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A károsító már 12 vármegyében és 15 borvidéken van jelen, és komoly veszélyt jelent a magyar szőlőtermesztésre.

A Villányi Borvidéken több olyan fehér- és kékszőlő fajta is elterjedt, amely különösen fogékony a fitoplazmás megbetegedésre. Ilyen például a Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon vagy a Pinot noir is. A Nébih szerint kiemelten fontos a betegség karantén besorolása miatt a gyors és hatékony védekezés.

Az amerikai szőlőkabóca terjeszti a betegséget

A fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés továbbra is kulcsfontosságú. A hatóság a megelőzés érdekében felhívja a szőlősgazdák figyelmét az időben elvégzett növényvédelmi beavatkozások szükségességére. A megfelelő, ellenőrzött szaporítóanyag használata szintén alapvető a fertőzés megelőzésében.

Hatósági intézkedés is járhat a mulasztásért

Azok a gazdálkodók, akik nem hajtanak végre szőlőkabóca elleni kezeléseket vagy nem használnak ellenőrzött szaporítóanyagot, komoly kockázatnak teszik ki ültetvényeiket. A betegség felbukkanása hatósági beavatkozásokat vonhat maga után – figyelmeztet a Nébih.

A betegség és a védekezés részleteiről a Nébih tematikus aloldalán olvashatók bővebb információk: https://portal.nebih.gov.hu/amerikai-szolokaboca

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Ne feledjék a szőlőszüret utáni lemosó permetezéseket! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 20. 15:10

Tart még a szőlőszüret, de a lisztharmat áttelelését biztosító kazmotéciumok képződése felgyorsult, így a fürtök leszedése után el kell végezni a lemosó permetezéseket, főként az érzékeny fajtákban.

Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt - csökken az adminisztráció

2020. december 26. 04:36

A törvény célja a magyarországi szőlő-bor ágazat hatékonyságának, fenntarthatóságának és jövedelmezőségének javítása.

A direkttermők és az interspecifikus hibridek

2018. november 28. 05:36

Az összeállítás a szőlő rezisztencianemesítés történelmi hátterével kezdődik, majd e betegség-ellenálló fajtákkal szemben kialakult ellenvélemények okait tárja fel. A szerző kitér az EU borjogi szabályozására, végül felhívja a figyelmet a szüret és feldolgozás során felmerülő technológiai megfontolásokra.