Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Változtak a borok eredetmegjelölését szabályozó uniós rendeletek

Változtak a borok eredetmegjelölését szabályozó uniós rendeletek

NAK

Két új EU-rendelet jelent meg a borok eredetmegjelölésére, földrajzi jelzésére és a hagyományos kifejezésekre, valamint a borok címkézésére vonatkozóan.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Bizottság átdolgozta a borok eredetmegjelölésére, földrajzi jelzéseire és a hagyományos kifejezések elismerésére, a termékleírások benyújtására és módosítására, valamint a borok jelölésére és címkézésére vonatkozó szabályokat. Ezzel kapcsolatban két új rendelet jelent meg: 2019/33 EU bizottsági felhatalmazáson alapuló és a 2019/34 EU bizottsági végrehajtási rendelet, amelyek együtt a hasonló tárgyú 607/2009/EK rendeletet váltották fel.

A változások főként az OEM, OFJ borok és hagyományos kifejezések elismerését, a meglévő termékleírások módosítását, valamint bizonyos címkézési előírásokat érintenek:

  • A rendelet pontosítja az oltalomra bejelentett eredetmegjelölés, földrajzi jelzés és a hagyományos kifejezések elismerésére vonatkozó nemzeti eljárási szakaszt.
  • Egyértelműsíti az átmeneti oltalom megszerzését a nemzeti eljárási szakasz pozitív elbírálása esetén.
  • Lerövidítették a kifogásolási szakaszt és bevezetik az egyeztetési eljárást azért, hogy az érintett felek kapcsolatba léphetnek egymással megegyezés céljából.
  • Egyszerűsödött a már meglévő OEM/OFJ borokra vonatkozó termékleírásának módosítási eljárása. Így a módosításokra vonatkozó nemzeti eljárási szakasz lefolytatása után rögtön alkalmazhatóak az új előírások.
  • Bevezették a módosítások új osztályozási rendszerét: uniós módosítások, amelyek Bizottsági jóváhagyást igényelnek; standard módosítások, amelyek a tagállam jóváhagyását követően azonnal alkalmazhatóak, mivel nem igényelnek uniós szintű kifogásolási eljárást.
  • Bevezették az elismerésre benyújtott, de még oltalmat nem szerzett földrajzi nevek ideiglenes címkézés lehetőségét (az elismerési kérelem nemzeti szakaszban történő pozitív elbírása esetén).
  • Az „OEM” vagy „OFJ” rövidítések az oltalommal rendelkező borelnevezések hivatalos címkén feltüntethető jelölések lettek.
  • A fahordóban történő erjesztés vagy érlelés feltüntetésére magyarul új kifejezések használhatóak: „ászokhordóban erjesztett” / „ászokhordóban érlelt”. Az „ászokhordó” szó helyett a „barrikhordó” kifejezés is használható

A két új EU-s jogszabály az ide vonatkozó hazai végrehajtási rendeletek módosítását is maga után vonja, amelyre várhatóan a közeljövőben kerül sor.

Egyszerűbben igényelhető támogatás a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők ellen

A támogatás igénylése ettől az évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint a betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a erejéig.

Borkülönlegesség, jégbor, főbor: magyar borászati kifejezések kerülhetnek uniós oltalom alá!

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére.

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.

Támogatják a szőlőkabóca elleni megelőző védekezést

A támogatás mértéke legfeljebb 12 000 Ft/ha azzal, hogy a támogatás szőlőtermelőnként nem haladhatja meg a 240 000 forintot.

Hatodik alkalommal került megrendezésre a Borjog és Bormarketing Konferencia

A szakmai tanácskozáson az információszerzés és az aktualitások megismerése mellett szó esett a pályázati lehetőségekről, megítélt támogatásokról, valamint a közös stratégiák kidolgozásáról.

2018. március 1. 13:42

Hatalmas sikert ért el a Nemzeti Borkincstár Program

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en (IWC) ezüstérmet nyert a Nemzeti Borkincstár 1956-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja.

2018. május 11. 06:01

450 ezer tonna szőlőtermés várható idén

Európában az elmúlt öt év átlagában alacsonyabb szőlőmennyiség várható, ennek, illetve a tavalyi dél-európai szőlő- és borhiánynak a magyar szőlőfelvásárlási árakban is tükröződnie kellene.

2018. augusztus 9. 10:14

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.

2019. február 13. 14:47