32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Szőlő-Bor

Világbajnok a Kreinbacher pezsgője

Szuperfarm

Elnyerte a nem hagyományos szőlőfajtákból készült brut pezsgők világbajnoki címét a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut Magnum 2013 pezsgője a Champagne és Pezsgő Világbajnokság londoni díjátadóján. A birtok emellett számos más díjat is bezsebelt.

A világ legrangosabb pezsgőversenyeként számon tartott Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) szakértő zsűrije a 2018-as mezőny aranyérmesei közül választotta ki a legkiemelkedőbb tételeket. Az összesen 25 trófeát, köztük a kilenc nemzeti trófeát és a hét, stílusonként kihirdetett világbajnoki címet szerda este jelentették be Londonban, ahol a kategóriagyőzteseknek járó Best in Class nagydíjakat is átadták – közölte csütörtökön a Kreinbacher Birtok.

A somlói borászat Prestige Brut 2013 Magnum tétele elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát, valamint megkapta a nemzeti trófeát, továbbá két kategóriagyőztes, azaz Best in Class címet, mint a legjobb magyar évjáratos brut és a legjobb magyar magnum pezsgő.

A Somló-hegyen, tradicionális módszerrel készült Prestige Brut 2013 Magnum 100 százalékban furmintból készült, és több mint négy éven át érlelték seprőn. A 2013-as évjárat válogatott alapboraiból házasították, emellett a magnum palackos érlelésnek köszönheti összetett aromáit és finom habzását – közölte a pincészet.

A Kreinbacher másik aranyérmese, a Brut Classic 2015 Magnum szintén Best in Class díjazott lett a Future Release kategóriában. A pince leírása szerint az évvégi időszak újdonsága kifejezetten friss karakter, a házasítást 29 százalék chardonnay egészíti ki, amely a furmintra jellemző gyümölcsösség mellett sokat hozzáad az elegáns összképhez.

Mint a közlemény emlékeztet, a CSWWC zsűrije 2015-ben találkozhatott először furmintból készült pezsgővel a nevezők között, egy évvel később a somlói birtok megkapta első aranyérmét és a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát, ezúttal pedig eddigi legnagyobb eredményüket ünnepelhetik.

Champagne neves házai idén is kimagasló eredménnyel szerepeltek a versenyen: az abszolút világbajnok címet a Louis Roederer Brut Premier Magnumja kapta, a zsűri különdíját Dominique Demarville vehette át a Veuve Clicquot háztól, míg az idős évjáratú pezsgők világbajnoka a Rare presztízs cuvée 1998-as évjárata lett, szintén magnum palackban.

A verseny egyik célkitűzése, hogy a pezsgőkészítésben még újnak számító országok, régiók is megmérethessék magukat a nemzetközi mezőnyben, ezért idén először adtak át a feltörekvő kategória világbajnoki trófeáját: az elismerést a partiumi CarassiaKárászteleki Pezsgőpincészet kapta. A díjazottak teljes listája a champagnesparklingwwc.co.uk honlapon olvasható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A pezsgőkészítés segíthet Tokajon?

2019. december 31. 12:31

A pezsgő igazi válságálló ital, amit jelez, hogy a jelenleg is tartó felfutása 2008-2009 környékén kezdődött, a világgazdasági válság idején.

Az Etyek-Budai borvidék múltja, jelene és lehetőségei

2020. március 30. 13:17

E havi lapszámunkban az Etyeki-Budai Borvidéket mutatjuk be. Megismerhetők a borvidék termőhelyi adottságai és a szőlőtermelés helyi tradíciója, valamint a borturizmus alapját jelentő vendégcsalogató rendezvények.

Pozitív volt Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege - Borpiaci jelentés

2018. március 25. 09:57

Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt.

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.