Terményárak
Terményárak

A bizonytalanság miatt csökken az agrártermékek ára

A bizonytalanság miatt csökken az agrártermékek ára

Agrofórum Online

A búza ára 1,4, a kukoricáé 0,4, a szójababé pedig 0,3 százalékkal csökkent a chicagói árutőzsdén.

Folytatódott a búza lejtmenete, az egy tonnányi mennyiségnek megfelelő ár már a 206,4 dolláros szintre került, ami csaknem másfél százalékos csökkenésnek felel meg. Egy héttel ezelőtt megtorpant a kisebb szünetekkel már tavaly szeptember óta tartó emelkedő trend. A kukorica és a szójabab piacán is az eladók voltak többségben.

„A koronavírus miatti bizonytalanság egyre jobban érződik a gabonatermékek piacán. Nehéz megjósolni, hogy milyen irányba mehetnek a kurzusok. Egyelőre nem elegendő a rendelkezésre élló információ tartós következtetés levonásához. Egyelőre nem tehetünk mást, mint várakozunk és vizsgáljuk a már rendelkezésre álló adatokat. A keresleti oldalon hozhat jelentős változásokat a koronavírus, egyelőre enyhe mínuszt mutatnak a főbb piacok” – mondta Phin Ziebell, a National Australia Bank agrárközgazdásza a Thomson Reuters hírügynökségnek.

A kínai koronavírus továbbterjedése esetén nem csak a gabonapiacra, hanem az egész kínai gazdasági növekedésre, illetve a globális növekedésre is negatív hatása lehet.

Olyan szempontból a legrosszabbkor jött a koronavírus, hogy a gabonapiacon mindenki a kereslet élénkülésére számított a kereskedelmi egyezség aláírását követően. Kína, mint a világ legjelentősebb szójabab importőre most kezdene sokak szerint nagyobb rendeléseket leadni. Közben az amerikai gazdáknak a várhatóan rekordmértékű brazil szójabab-termés miatti kihívásokkal is szembe kell nézniük. A brazil AgRural jelentése szerint a brazil szójabab-területek 4,2 százalékáról takarították be a termést, ez elmarad az egy évvel ezelőtti időszak ilyenkor mért 13 százalékos adatától.

A kukoricapiacon egy nagyobb mexikói megrendelés tartotta kis ideig pluszban a kurzust, amely azonban pirosra váltott később. A magánexportőrök 124,3 ezer tonna kukoricát adtak el mexikói vevőknek.

A repce ára a 461,7 kanadai dolláros szinten stagnált mindeközben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fertőző gombabetegségek jelenléte a gabonán

2023. április 11. 09:38

Az elmúlt hetek szélsőségesen változékony időjárása igencsak próbára tette az élőlények tűrőképességét.

2022 tavaszának kulcskérdése a repce-fénybogár elleni védekezés

2022. február 24. 15:43

A tél múlásával lassan aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői; védekezni kell a szárormányosok, majd a virágbimbók megjelenésével a repce-fénybogár ellen.

A szójabab kurzusa kezdett magára találni múlt héten

2020. február 17. 17:02

A párizsi gabonatőzsdén az elmúlt öt napban a malmi búza ára 0,3 százalékkal, azaz 50 eurócenttel 194,25 euróra csökkent.

Az olajbonifikáció érdemben javíthat a repcetermesztés árbevételén

2022. július 5. 14:36

Fajtaválasztáskor érdemes alaposan tájékozódni a piacon elérhető repcék beltartalmi tulajdonságairól is.